Aşırı Demir Karaciğer Hasarına Neden Olabilir!

Vücutta demir fazlası olması, bir diğer adı ile “hemokromatozis“, karaciğere zarar verebilir. Bu durum genetiktir ve aşırı demir, eğer tedavi edilmezse, deriye, organlara zarar verebileceğini ve sonunda ölümcül olabileceğini doktorlar ortaya çıkardı.

Hemokromatozis hastalığının genetik olmasına rağmen hastalığın hala bir endişe kaynağı olduğuna, çünkü 40 yaşında veya yaşlanana kadar belirtilerin görülmediğini söylediler.

Klasik Hemokromatozis (HHC) adı verilen tip 1 hemokromatoz, aşırı demir yüklenmesi hastalığının önde gelen bir nedenidir ve oldukça yaygındır.

Jaspreet Singh, “Genellikle bu genetiktir. Ancak kan nakli, bazı kan sorunları, karaciğer hastalığı ya da aşırı alkolizm yoluyla da kazanılabilir. Bir kişide 40 yaş ve üstü yaşına kadar genellikle semptomlar görülmez. Çünkü bunun nedeni, ekstra demirin vücutta yavaş yavaş artmasıdır.” dedi.

Doktorlara göre, menstruasyon döngüsü veya gebelik sırasında kadınlar ekstra demirden kurtulurken, erkeklerin vücudunda fazla demir birikmesi daha olasıdır.

“Demir seviyeleri yüksek olduğunda organ ve doku hasarına neden olur, ciddi problemleri önlemek için hemokromatoziz tedavisi görülebilir. Ancak tedavi edilmediğinde hemokromatoz vücuda demir depolamaya devam edecektir” dedi Ravinder Pal Singh Malhotra.

Malochra, hemokromatozu teşhis etmek için fizik muayene gerektiğini ve bunu takiben kan testi yapılacağını söyleyerek, otozomal resesif geçişli bir bozukluk olduğundan, bir sonraki kuşağa geçme riskinin %80 olduğunu belirtti.

Doktorlar Klasik Hemokromatozis (HHC) adı verilen Hemokromatoz Tip 1’in demir aşırı yüklenmesi hastalığının önde gelen bir nedeni olduğunu belirttiler ve oldukça yaygın olduğunu söylediler. HHC’ye sahip insanlar (fazla miktarda demir), günlük diyetten ekstra miktarda demir alırlar. İnsan vücudu ekstra demiri kendiliğinden atamaz.

Zamanla vücutta biriken bu aşırı demir kalp, karaciğer, pankreas, eklemler ve hipofiz gibi majör organlarda birikir. Ekstra demir çıkarılmazsa, bu organlar hastalanabilir. Tedavi edilmemiş hemokromatozis ölümcül olabilir.

Malhotra, hemokromatozun sonraki aşamalarında diyabet, cinsel istek kaybı, iktidarsızlık, kalp yetmezliği ve karaciğer yetmezliğine sebep olabileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status