Badem: Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Badem; vitaminler, mineraller, protein ve lif kaynağı bir kuru yemiştir ve sağlığımıza bazı faydaları olduğu bilinmektedir. Sadece bir avuç badem, yaklaşık 31 gramdır ve günlük protein ihtiyacımızın sekizde birini sağlar.

Badem tek başına, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Bademin sağlığımıza yararları yüzyıllardır belgelenmiştir ve modern araştırmalar bu iddialardan çoğunu desteklemektedir. İnsanların diyetlerine dahil etmeleri için birçok sebep vardır.

Badem Hakkında Hızlı Bilgiler:

Badem ile ilgili bazı kısa bilgiler aşağıda listelenmiştir. Daha ayrıntılı bilgi yazımızın devamında yer almaktadır.

  • Badem, gerçekte bir kuruyemiş değildir.
  • Yabani bademlerde güçlü bir toksin bulunur.
  • Bazı kanıtlar, bademin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor.

Badem; Hindistan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşayan bir ağaç türüdür. Badem ağaçlarının evcilleştirilen ilk ağaçlardan biri olduğuna inanılıyor. Ürdün’de 3.000-2.000 yıllarına tarihlenen evcilleştirilmiş badem ağaçlarının kanıtları ortaya çıkarıldı.

Yabani badem (acı badem), glikozid amigdalin içerir. Bu badem öğütülüp çiğnendiğinde, bileşik prussik aside (hidrojen siyanür) dönüştürülür; yani ölümcül bir zehirdir. Tatlı badem ise glikosid amigdalin içermez ve tabii ki, yemek güvenlidir.

Bademin Yararları Nelerdir?

Badem tüketmek, insan sağlığına çeşitli faydalar sağlar. Örneğin; kolesterolü düşürdüğü, kanser ve kalp rahatsızlığı riskini azalttığı bilinmektedir.

1) Badem ve Kolesterol

Bir araştırma, badem tüketmenin plazma ve kırmızı kan hücrelerindeki E vitamini seviyesini arttırdığını ve ayrıca kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ileri sürdü.

2) Badem ve Kanser Riski

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, bademin kolon kanseri üzerindeki etkisini araştırmışlardır. Sonuçlar “badem tüketiminin kolon kanseri riskini azaltabileceğini ve en az bir badem lipid ile ilişkili bileşen vasıtasıyla böbrek kanseri riskini azaltabileceğini” ileri sürmüştür.

3) Badem ve Kalp Rahatsızlığı

Bademler, kan lipidlerinde düzelme ve kalp için iyi olma ile sıklıkla bağlantılıdır. Beslenmeye badem dahil etmenin kalp rahatsızlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar var.

Araştırmacılar, bademin etkisini değerlendiren bir çalışmada, hiperlipidemik deneklerin diyetlerinde atıştırmalık olarak kullanılan bademlerin muhtemelen kısmen koroner kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığını; muhtemelen kısmen yağsız olduğu için (protein ve lif) ve tekli doymamış yağ asidi bileşenlerini içerdiğini öne sürmüşlerdir.

2014’te yayınlanan bir başka çalışmada, bademin kan dolaşımındaki antioksidan miktarını önemli ölçüde arttırdığı, kan basıncını düşürdüğü ve kan akışını geliştirdiği bulundu. Bulgular, pek çok fındık içeren Akdeniz diyetlerinin sağlığa büyük yararı olduğu teorisine ağırlık veriyor.

Badem; E vitamini, bakır, magnezyum ve yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek seviyelerde sağlıklı doymamış yağ asitleri ve kardiyovasküler kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilecek biyoaktif moleküllerin (lif, fitosteroller, vitaminler, diğer mineraller ve antioksidanlar gibi) yüksek seviyelerini de içerir.

Bademin Besin Değerleri:

Bir fincan bütün çiğ badem (143 gram); 30 gram karbonhidrat, 30 gram protein, 9 gram kolesterol, 385 miligram kalsiyum içerir.

Bademin Zararları Nelerdir?

Badem tüketimi ile ilgili potansiyel riskler vardır. Badem alerjisi oldukça yaygındır. Badem alerjisinin belirtileri şunları içerebilir:

  • Mide ağrısı veya kramplar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yutma sorunları
  • İshal
  • Kaşıntı
  • Nefes darlığı

Badem alerjiniz varsa bunları içerebilecek yiyecek ürünlerinden kaçınmanız önemlidir. Badem frangipan, marzipan ve pralin yapmak için kullanılır. Bademler bazen kek, bisküvi, ekmek, çikolata, dondurma ve bazı likörlerde de kullanılır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status