Ülseratif Kolit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Ülseratif kolit, alt gastrointestinal sisteminin kronik, inflamatuar bir durumudur. Belirtilerin kötüleştiği ishal, şişkinlik, rahatsızlık ve ağrıya neden olan dönemlerle ilişkilidir.

Bir kişinin bu dönemleri ne sıklıkta yaşayacağı değişir. Yılda birkaç kez ya da birkaç yılda bir belirtiler aniden alevlenebilir. Her iki durumda da ülseratif kolit ağrısının belirlenmesi ve yönetimi bir tedavi planının önemli bir parçasıdır.

Ülseratif kolit ağrısı hakkında hızlı bilgiler:

  • Ağrı tetikleyicileri diyet ve stres içerebilir.
  • Ağrı sıklığı ve şiddeti önemli derecede değişir.
  • Doğrudan tedavi yöntemleri anti-inflamatuar ilaçları içerir.
  • Ülseratif kolit ağrısını kontrol etmek için birkaç yol vardır. Bazıları gelişen belirtileri önlemeyi amaçlarken bazıları ağrıyı daha doğrudan tedavi eder.

Ülseratif Kolit Ağrısının Sebepleri

Ülseratif kolit ağrısının tam nedeni bireyler arasında değişir ve nöbetler de değişebilir. Ağrının kesin sebebini bulmak, onun tedavisine yönelik en önemli adımlardan biridir.

Aşağıda, kişinin ülseratif kolit ağrısı çekebileceği ana bölgeler bulunmaktadır:

a) İshal kaynaklı karın ağrısı

Ülseratif kolit hastası olan neredeyse tüm insanlarda ishal olur. İshal ile ilişkili abdominal ağrı kaçınılmazdır. Bu ağrı gövdenin sol tarafında, karında ve göbek deliğinin altında hissedilir.

İshal krampları şiddette değişiklik gösterebilir. Şiddetli kramplar sırasında konuşma veya ayakta durma gibi normal yaşam fonksiyonları sınırlı olabilir. İshal geçtiğinde, ishale bağlı kramplar da geçmelidir.

Ayrıca Bakınız: İshal Nasıl Geçer?

b) Yara dokusu

Ülseratif kolit olan insanların tekrarlanan iltihaplanma periyotlarından sindirim sistemi içinde yara dokusu gelişir. Yara dokusu büyüdükçe materyal geçtikçe ağrıya neden olabilir.

Bu olduğunda acı hafiften şiddetliye olabilir. Sindirim sistemi, büyümüş yara izi dokusu alanından yiyecek ve atıkların geçmesi için daha fazla çalışmalıdır ve bu da daha fazla ağrıya neden olabilir.

c) Sindirim kaynaklı karın ağrısı

İnflamasyonlu dokuların üzerinden geçen gıdalar ağrıya neden olabilir. Çoğunlukla üst bağırsakta, bağırsaklarda ve bağırsağın sol tarafında bulunan ülseratif kolit ağrı sıklığını artabilir.

Ülseratif kolit olan insanlar “gürültülü sindirime” sahip olabilirler. Yani gıdalar bağırsaktan geçtikçe sesler duyulabilir. Sindirim süreci, hafif ila şiddetli olmak üzere karın kramplarını tetikleyebilir.

Ülseratif Kolit Teşhisi

İnsanlar ağrılarını doktora doğru tarif edebilmelidir. Çoğu zaman, birkaç soruya verilen cevapların önceden düşünülmesi veya hatta yazılması yardımcı olabilir. Ülseratif kolit ağrısını tanımlamaya yardımcı olmak için cevaplanacak sorulara şunlar dahildir:

  • Ağrı ne zamandır orada?
  • Acı nerede hissediliyor?
  • Duygu ve yoğunluk hissi nasıl?
  • Ağrı sabit mi, kalıcı mı, gelip geçici mi?
  • Ağrı ne sıklıkla hissediliyor?
  • Karın ağrısını tetikleyen şey ne gibi görünüyor?

Hasta ağrıyı ne kadar iyi tarif edebilirse, doktor da teşhisi belirlemede o kadar iyi olur. Ağrı nedeni öğrenildikten sonra, tedavi seçenekleri gözden geçirilir.

Ülseratif kolit ağrısı ne sıklıkta olur?

Ülseratif kolit ile ilişkili ağrı sıklığı değişir. Nöbetlerin nedeni ve oluşumu bu hastalığı belirler.

Ağrısı bağırsak hareketleriyle bağlantılı olan biri, bunu denediğinde acı hissedecektir. Hastalığın iltihaplanma veya ishal ile ilişkili olarak ağrısını yaşayan bir kişi gün içinde daha sıklıkla ağrı hissedebilir.

Belirtileri sık yaşayan kişilerin düzenli olarak ülseratif kolit ağrısı hissetmesi çok daha muhtemeldir.

Ülseratif Kolit Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ülseratif kolit ağrısı nasıl geçer?” Önleme yoluyla ağrı tedavisi ülseratif kolit rahatsızlığına karşı ilk savunmadır. Bazı yöntemler şunları içerir:

1) Beslenme değişikliği

Ülseratif kolitli birçok kişi belirtilerini ağırlaştıran gıdaları tüketir. Bazıları, belirtileri tetikleyen gıdaları tüketmemenin ya da az tüketmenin ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir.

2) Stresin azaltılması

Bazı kişiler, stresin ülseratif kolit semptomlarının ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadığına inanmaktadır. Stresle başa çıkma tekniklerini öğrenmek ve kullanmak, semptomların ortaya çıkma olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.

3) Probiyotikler

Probiyotikler takviye olarak alındığında ya da bir gıda içinde tüketildiğinde yardımcı olabilir. Probiyotiklerin ne kadar yardımcı olduğunun belirsizdir. Ancak probiyotikteki iyi bakteriler daha iyi sindirime yardımcı olabilir. Sonuç olarak, probiyotikler, ülseratif kolit alevlenmesi ile ilişkili ağrıyı kesebilir.

4) Ülseratif kolit ağrısı ilaçları

İlaç tedavisi, ülseratif kolit ağrısını tedavi etmek için aşağıdakileri içeren bir başka seçenektir:

  • Anti-inflamatuvar ilaçlar
  • Aminosalisilatlar
  • Kortikosteroidler
  • Bağışıklık sistemi baskılayıcıları
  • Antibiyotikler
  • Ağrı kesiciler
  • Anti-ishal ilaçları

İlaç belirtileri hafifletebilir, ancak altta yatan nedeni tedavi etmez.

Ne zaman doktora gitmeli:

Teşhis konulmamış kişiler için, birkaç günden fazla belirtiler görürlerse doktora danışmalılar. Ülseratif kolit semptomları diğer rahatsızlıklara işaret edebilir. Bu nedenle bir doktorun olası tüm nedenleri ekarte etmesi gerekecektir.

Bir kişiye ülseratif kolit teşhisi konduğunda, semptomlar 2 günden uzun sürerse doktora görünmelidir.

Açıklanamayan ya da her zamankinden daha fazla ağrı ya da semptomların her zamankinden daha şiddetli ve kötü olması durumunda doktora görünmek önemlidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status