Mide Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Nedir?

Mide; yemek borusu bitiminden başlayıp, onikiparmak bağırsağına kadar uzanır, karnın üst bölümünde yer alır. Sindirim sisteminin bir parçasıdır.

Mide kanseri, aynı zamanda gastrik kanser olarak adlandırılır ve midenin herhangi bir kısmından gelişebilir. Mide kanseri, midenin iç astarındaki mukus üreten hücrelerden köken alabilir. Buna, adenokarsinom denir. Adenokarsinom, mide kanserinin en sık karşılaşılan türüdür. Ayrıca midenin kas hücrelerinden köken alabilir. Bu, gastrointestinal stromal tümörler (GİST) olarak adlandırılır. Mide mukozasında yer alan endokrin hücrelerden köken alan tümörlere ise, midenin nöroendokrin tümörleri denmektedir.

Mide kanserleri ve diğer çok az rastlanan kanser türleri mide içerisinde görülebilir. Mide kanseri, mide duvarı içerisinde ilerleyebilir ve bunun yanı sıra yemek borusu ve onikiparmak bağırsağına doğru, yine arkadaki aort damarları gibi çevre bölgelere ilerleyebilir. Beyaz kan hücrelerinin taşıyan lenf kanalları yolu ile mide etrafındaki lenf nodlarına yayılabildiği gibi, kalbin arkasındaki beyaz kan damarlarını takip ederek, köprücük kemiği üzerindeki lenf nodlarına kadar ilerleyebilir.

Evre 4 mide kanserinin en önemli belirtilerinden biri, köprücük kemiği üzerindeki lenf noduna mide kanserinin sıçraması, yani metastaz yapmasıdır. Kan yolu ile ilerleyerek karaciğer, akciğer, kemikler ve diğer organlara mide kanseri metastazı yapabilir. Mide kanseri diğer organlara metastaz yaptığında (evre 4 mide kanseri), ileri evre mide kanseri ya da son dönem mide kanseri olarak kabul edilir. Ayrıca, mide kanseri kopup karın içinde serbest yayılım gösterebilir. Bir kadının yumurtalıklarına yayılabilir. Karın zarına da yayılması muhtemeldir. Buna, midenin peritoneal karsinomatozisi (karın zarı kanseri) denir.

Mide Kanseri Belirtileri

Erken evre mide kanseri olan hastaların çoğunda bu hastalığa dair hiçbir belirti olmayabilir. Mide kanseri semptomları ortaya çıkmadan önce, hastalık tanısı konulana kadar ileri evreye gelebilir. Bu nedenle, mide kanseri riski yüksek olan kişilerin belirtiler hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir.

Mide kanseri belirtileri ve bulguları aşağıdakileri içerebilir:

  • Yorgunluk
  • Yemek yedikten sonra midede şişkinlik hissi
  • Az miktarda gıda yedikten sonra tam tokluk hissi
  • Şiddetli ve geçmeyen mide ekşimesi
  • Hazımsızlık
  • Sürekli ve açıklanamayan mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Sürekli kusma
  • İstenmeyen kilo kaybı

Eğer yukarıda yer alan belirtilerin biri veya daha fazlası hakkında endişeleriniz varsa, doktor randevusu alınız.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status