Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Safra Kesesi İltihabı Nedir

Safra kesesi iltihabı; karnın sağ üst tarafında, karaciğerin hemen altında yer alan safra kesesi organının inflamasyonudur. Kolesistit, safra kesesi iltihaplanmasının tıbbi adıdır. Safra kesesi; karaciğerin ürettiği safrayı (sindirim sıvısı) depolayan armut benzeri keseciktir. Safra kesesi; safra denilen maddenin ince bağırsağa depolanması ve bırakılmasıyla sindirim sürecine yardımcı olur.

Kolesistit çoğunlukla safra kesesinde bir kanalın tıkanıklığı sonucu oluşur. Safra taşları (kolelitiazis), safra kesesi içindeki tıkanıklığın en yaygın nedenidir. Bir safra taşı kistik kanalı bloke ederse, safra, safra kesesinde sıkışır. Sıkışmış safradaki kimyasal maddeler veya bakteri enfeksiyonu, safra kesesinin iltihaplanmasına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, iltihaplanma, enfeksiyona yol açabilir.  Çoğunlukla safra kesesi taşı nedeniyle iltihaplanma meydana gelir ve nadir olarak safra taşı oluşmadan da safra kesesi iltihabı oluşabilir. Safra kesesi iltihabının diğer daha az yaygın nedenleri arasında enfeksiyon, hasar ve tümörler bulunur.

Safra kesesi iltihabı (kolesistit), kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkar. İki tür kolesistit vardır. Bunlar aniden oluşan akut kolesistit ve uzun süre devam eden kronik kolesistit hastalığıdır. Safra kesesi taşları; her iki kolesistit türü için de en yaygın sebeplerdir. Safra kesesi taşının tekrarlayan iltihap atakları, safra kesesi duvarının kalınlaşmasına yol açar ve organların birbirine yapışmasına neden olur. En sonunda, hastalık kronik hale gelebilir.

Safra kesesi iltihaplanması tedavi edilmediği takdirde, safra kesesi patlaması gibi ciddi, hatta hayati tehdit eden komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kolesistit tedavisi acil ya da planlandığı zamanda safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status