Hamilelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Nasıl Önlenir?

Dehidrasyonun vücudun su içeriğinin %2’sinin kaybına neden olduğunu biliyor musun?

Dehidrasyon (sıvı kaybı) vücuda alınan sıvı miktarından daha fazla oranda su ortadan kalktığında olur. Temelde, yeterince su içmemeye dayanır. Dehidrasyon sadece hamilelikte değil, her zaman ciddi bir durumdur.

Hamilelikte Dehidrasyon

Su, sağlığımız için çok önemlidir ve vücuttan daha fazla oranda su ortadan kalktığında dehidrasyon olarak adlandırılan sıvı kaybı sorunu ortaya çıkar. Acı gerçek şu ki, çoğumuz günlük önerilen miktarda su içmiyoruz. Vücudun susuz kalması, metabolizmayı uyarır. Ardından sıcak çarpması, bitkinlik ve kramp gibi komplikasyonlara yol açar.

Uzun yıllar yeteri miktarda su içmemek, vücutta uzun süreli sıvı kaybına neden olur ve hatta birçok kanser ve tümörün kök nedenleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Özellikle hamilelikte dehidrasyon (sıvı kaybı), anne ve bebekte ciddi belirtilere ve yan etkilere neden olabilir. Hamilelikte dehidrasyon nedenleri, belirtileri, risk faktörleri ve önleyici tedbirler hakkında geniş bir bilgi yazımızın devamında sizleri bekliyor.

Hamilelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Ne Gibi Risklere Yol Açar?

Gebeliğin ilk üç ayında, dehidratasyon ile ilişkili iki risk ortaya çıkar:

Anne Üzerindeki Etkisi: Dehidrasyon sabah bulantısına neden olur ve sabah bulantısı da mide bulantısına yol açar. Dehidrasyon bu korkunç döngüyü yaratır. Mideniz bulandığında su içmek istemiyorsanız ve bulantı daha da artıyorsa, bunun anlamı vücutta sıvı kaybının ortaya çıkmasıdır ve mide bulantısı daha da şiddetlenebilir. Eğer hamile kadınlar sıvı kaybını önlemek için yeterli miktarda sıvı almazlarsa, hastanede intravenöz sıvı tedavisi çözüm olacaktır.

Bebek Üzerindeki Etkisi: Eğer vücutta yeterli sıvı yoksa, bebeğe amniotik sıvı kaynağı yetersiz olacaktır. Ve bu durum doğrudan bebeğin büyümesini etkileyecektir. Amniyotik sıvı eksikliği, el ve ayaklarda fiziksel deformasyonlara yol açar.

Hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde, dehidratasyon erken doğum riskine neden olabilir. Doğum sırasında kasılmaların üç nedeninden biri de dehidratasyon olmaktadır. Diğer iki sebep ise idrar yolları enfeksiyonu ve bebeğin tam süreli doğumudur.

Dehidrasyon erken doğuma yol açar. Vücutta sıvı kaybı, kan hacminin azalmasına ve bu durum da oksitosin (kasılmalardan sorumlu hormon) seviyelerinde artışla birlikte erken doğuma neden olur. Sadece rehidrasyon bunu önleyebilir.

Dehidratasyon vücut sıcaklığının artmasına ve aynı zamanda bitkinlik, yorgunluk, kas ağrıları gibi çeşitli komplikasyonlara sebebiyet verir.

Hamilelikte dehidrasyon çok yaygın görülen bir sorundur ve doğru adımları izlediğiniz takdirde sağlığımızı riske atan bu sorunu önleyebilirsiniz.  Vücutta sıvı kaybını önlemek için her gün önerilen miktarda su içmekten daha iyi bir tavsiye ve çözüm yoktur. Eğer hamilelikte dehidrasyon nedeniyle mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa, hemen tıbbi yardım alın ve doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Belirtileri

Aşağıda yer alan dehidrasyon belirtilerinin bir kısmı açıkça görülebilir, ancak bazı belirtilerin farkına varılmayabilir.

Susuzluk: İlk ve en fark edilmeyen dehidrasyon işaretidir. Susadığınızda ertelemeden su için. Vücudunuzun sesini dinleyin ve su içmeyi ihmal etmeyin. Saat başı en az bir bardak su için.

Baş Dönmesi: Genellikle baş dönmesi, vertigo ve sersemlik hissi ayakta, dizinizi çöktüğünüzde ve eğildiğinizde ortaya çıkar. Bunun da nedeni, vücutta sıvı kaybı sonucu kan basıncının düşmesidir.

Baş ağrısı: Baş ağrısı ve özellikle migren, vücutta sıvı kaybının başka bir önemli belirtisidir. Bu durumu kontrol altına almak için yeteri miktarda su tükettiğinize emin olun.

Hamilelikte sıvı kaybının diğer önemli belirtileri şunlardır:

  • İdrarın keskin bir kokuda ve koyu sarı renkte olması
  • Ağız ve burunda kuruluk
  • Dilin şişmesi ve çatlamış dudaklar
  • Kusma ve mide bulantısı
  • Çarpıntı hissi
  • Bayılma
  • Zayıflık
  • Kuru cilt ve cildin elastikiyetini kaybetmesi
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Kabızlık
  • Basur
  • İdrar yolu enfeksiyonları

Hamilelikte Dehidrasyon Riskini Artıran Faktörler

Yeterli Sıvı Alınmaması: Komplikasyonlar aşırı su içme isteği ile ortaya çıkabilir. Hamilelikte vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı; trimester, aktivite düzeyi, kilo, yaş, iklim ve ayrıca mevsime bağlı olacaktır. Sıcak mevsimlerde vücut dehidratasyona daha duyarlı olacaktır.

Kusma: Birçok hamile kadın hamileliğin ilk üç aylık döneminde sabah bulantıları ile birlikte kusma durumundan şikayetçi olur. Mide bulantısı da su kaybına neden olabilir.

Uçak Yolculuğu: Uçak kabini içerisindehava az nem içerir ve vücutta sıvı kaybına neden olabilir. Yolculuk sırasında su içerek vücudunuzun sulu kalmasını sağlayabilirsiniz.

Nem: Sıcak hava ve nem, vücudun terlemesine yol açar ve dolayısıyla sıvı kaybına neden olur.

Hamilelikte Dehidrasyon (Sıvı Kaybı) Nasıl Önlenir?

Vücutta sıvı kaybını önlemenin en iyi yollarından biri, bol su içmektir. Hamile kadınlarda yorgunluğun en önemli nedeni vücutta aşırı su kaybıdır. Her gün yeteri miktarda su içtiğinize emin olun. Su, yaşam iksiridir. Hiçbir risk veya yan etkisi yoktur. Ancak bir anda bol su içmek böbreklere baskı yapar. Bu nedenle de günlük içmeniz gereken su miktarını saatlere yaymanızda fayda vardır.

  • Uyanık olduğunuz saatlerde, her saat başına bir bardak su (150-180 ml) su içebilirsiniz.
  • Eğer su içmek zor geliyorsa; içerisine limon, kızılcık, veya birkaç dilim portakal ekleyerek içmeyi deneyin.
  • Çorba ve taze meyve suları gibi sıvılar da vücudun günlük su ihtiyacının bir parçasıdır.
  • Kafeinli içeceklerden, işlenmiş meyve sularından ve gazlı içeceklerden kaçının. Bu içecekler idrar yapma sıklığını arttırarak dehidrasyona neden olabilir.
  • Yorucu egzersizler yapmaktan ve sıcak havalarda dışarıda uzun zaman geçirmekten kaçının.

Hamilelikte dehidrasyon (sıvı kaybı) hakkında daha fazla fikriniz varsa, aşağıda yer alan yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status