Karsinoid Tümör Nedenleri Nelerdir?

Karsinoid Tümör Sebepleri

Karsinoid tümörlerin nedeni bilinmemektedir. Genel olarak kanser, bir hücre DNA’sında mutasyonla oluşur. Mutasyonlar, hücrenin normal zamanında ölmesi yerine kontrol dışı büyümeye ve bölünmeye devam etmesine neden olur. Bu değişikliğe uğrayan hücrelerin birikmesi ile tümör denilen bir kitle meydana gelir. Kanser hücreleri yakındaki sağlıklı dokuları istila edebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Karsinoid tümörlere neden olabilecek mutasyonların nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak, karsinoid tümörler nöroendokrin hücrelerde gelişmektedir. Nöroendokrin hücreler vücudun çeşitli organlarında bulunur. Bazı sinir hücresi işlevleri ve bazı hormon üreten endokrin hücre işlevleri gerçekleştirirler. Nöroendokrin hücreler tarafından üretilen bazı hormonlar; kortizol, histamin, insülin ve serotonindir.

Ayrıca Bakınız: Karsinoid Tümör Nedir?

Karsinoid tümörler için bilinen risk faktörleri şunları içerir:

Yaşlılık: İleri yaştaki bireylerde, gençler veya çocuklardan daha fazla karsinoid tümör teşhisi konulmaktadır.

Cinsiyet: Kadınlarda, erkeklere kıyasla karsinoid tümör gelişme riski daha fazladır.

Aile öyküsü: Tıbbi aile geçmişinde multipl endokrin neoplazi (MEN tip 1) olması, karsinoid tümörler riskini arttırır. MEN I’li insanlarda, endokrin sistem bezlerinde birden fazla tümör oluşur.

Ayrıca Bakınız: Karsinoid Tümör Belirtileri

Komplikasyonlar

Karsinoid tümörlerin hormon ve diğer kimyasallar salgılayan hücreleri bir dizi komplikasyona neden olabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerir:

Karsinoid sendrom: Karsinoid sendrom, diğer bulgu ve belirtilerin yanı sıra; yüzde ve boyunda ateş basması veya sıcaklık hissi (ciltte kızarma), kronik ishal ve solunum güçlüğüne neden olabilir.

Karsinoid kalp hastalığı: Karsinoid tümörler, kalp odacıkları, kapakçıklar ve damarların kalınlaşmasına neden olabilecek hormonları salabilirler. Bu durum kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarına neden olabilir. Karsinoid kalp hastalığı genellikle ilaçlarla kontrol edilebilir.

Cushing sendromu: Akciğer karsinoid tümörü, vücudun çok fazla kortizol hormunu üretmesine neden olabilecek aşırı hormon üretebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status