Hamilelikte 19.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Neredeyse büyük bir kilometre taşını kat ettiniz. Artık hamileliğinizin 19.haftasındasınız ve bu haftaya kadar vücudunuzda meydana gelen değişiklikler sizi şaşırtmış olabilir. Bebeğinizin cinsiyetini de henüz yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Artık endişelerinizi geride bırakmalı ve gebeliğinizin keyfini çıkarmalısınız.

Gebeliğin 19.haftasında anne ve anne karnındaki bebekte meydana gelen değişiklikleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hamileliğin 15. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Hamileliğinizin hala en keyifli dönemindesiniz. Ancak vücudunuzun ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle denge sorunları yaşayabilirsiniz. Endişelenecek bir şey yoktur. Duruş pozisyonunuzu değiştirerek ve daha dikkatli olarak dengenizi koruyabilirsiniz. Ancak duruş değişikliği aynı zamanda sırt ağrısına yol açabilir. Rahminiz göbek deliğinize kadar ulaşmıştır.

Göbeğiniz belirginleşmeye devam etmektedir. Hamileliğin 19.haftasında anne adaylarında yaygın görülen belirtilere bir de yakından göz atalım:

1. Round Ligament Ağrısı:

Karın ya da kasık bölgesinin tek tarafında ya da iki tarafında da keskin bir ağrı olabilir. Bu hamilelikte normal olan round ligament ağrısından başka bir şey değildir. Rahmi tutan kas bantları rahim içinde büyüyen bebeğin baskısı yüzünden kolay pes etmez ve ağrıya neden olur.

2. Yorgunluk ve Nefes Darlığı:

Nefes nefese kalmak ve yorgunluk sizin için yeni bir hamilelik belirtisi olmayabilir. Yorgunluğun asıl nedeni dolaşım sisteminizdir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve kendi sağlığınız için gerekli olan demir ve C vitaminini yeterli miktarda almanız gerekir. Sağlıklı beslenin ve farklı besin değerleri açısından zengin gıdaları beslenme programınıza dahil edin. Yeşil yapraklı sebzeler, lifli gıdalar, kırmızı et, taze meyve ve sebze, mercimek, hububat ürünlerini beslenme programınızda bulundurun.

3. Sürekli Mide Yanması:

Hamilelikte mideniz her zamankinden daha hassas hale gelir ve mide yanması sorunu hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir. Göğsünüzde korkunç bir yanma hissi olabilir. Eğer bu şikayetleriniz artarsa, doktorunuza danışınız. Bir bardak süt içmek mide yanmasına iyi gelebilir ve sizi rahatlatabilir. Yakında bu şikayetiniz ortadan kalkacaktır.

4. Terlemek:

Bu dönemde, hamile kadınların çoğunun iç vücut ısısı yüksek olduğundan, sürekli terleme şikayeti olabilir. Serin bir ortamda bulunmaya ve terletmeyen kıyafetler giymeye özen gösterin.

Hamileliğin 19. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Hamileliğin 19.haftasında bebeğinizdeki değişiklikleri merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Bebeğinizdeki bazı önemli değişiklikler şöyledir:

  • Bebeğinizin motor becerileri gelişir.
  • Bilişsel gelişimi hızla devam eder. Milyonlarca motor nöronları gelişmektedir ve bebeğinizin beyni artık fazla mesai yapmaktadır. Sinirleri beyin kasları ile iletişim kurmaya yardımcı olur. Sinir hücreleri ile dokunma, tat alma, koku, görme ve işitme duyularını geliştirecek karmaşık bağlantılar oluşmaktadır.
  • Bebeğiniz neredeyse 20 saat boyunca rahim rahatlığı içinde uyumaktadır.
  • Bebeğin cinsiyeti kızsa, üremede büyük bir rol oynayan yumurtalıkları gelişir.
  • Elleri ve ayakları, vücuduna uygun şekilde ve oranda büyümeye devam eder.
  • Böbrek fonksiyonları gelişir ve böbrekleri amniyon kesesi içine idrar salgılar.
  • Bebeğiniz bu haftada bir elma büyüklüğüne ulaşmıştır. Yaklaşık 15 cm uzunluğundadır ve ağırlığı da ortalama 250 gram kadardır.

Bu yazımızda 19 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status