Hamilelikte Sinüzit İçin Antibiyotik Zararlı Mı?

Hamilelik süreci çeşitli hormon değişimlerinin yaşandığı ve bir takım semptomlarla birlikte yaşanan uzun ve zahmetli bir süreçtir. Bu süreçte anne adayının sağlıklı bir doğum yapabilmesi için hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmesi gerekir. Hamilelik sırasında olan rahatsızlıklar gerek doğum öncesi gerek doğum sonrası bazı sıkıntılara neden olabilir. Hamilelikte sinüzit rahatsızlığı hamilelik döneminde görülebilen hastalıklardan biridir. Bazı anne adayları bu duruma yakalanmazken bazıları da yapı gereği ya da çeşitli nedenlerden dolayı sinüzit hastalığına yakalanabilirler.

Hormonlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı sinüs mukozası şişer ve kişide mukus akışı sağlanamaz bu da burun tıkanıklığına yol açar. Burun damarlarının genişlemesi sonucu polip yani burun eti büyümesi de hamilelikte sık görülen durumdur. Eğer gerekli tedavi uygulanmazsa bu polipler çok büyür ve doğum esnasında zor bir doğum yapmaya neden olabilir.

Ayrıca hormonlar dışında bakteriyel enfeksiyon ya da bağışıklık zayıflığı nedeniyle kişide hamilelik sırasında sinüs hastalığı oluşuyorsa bu durumda da bebekte düşük tehlikesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu gibi durumlar için zamanında tedavi olmak önemlidir.

Hamilelikte Sinüzit Tedavisinde Antibiyotik Kullanımı

Sinüs hastalığında hamilelikte sinüs tedavisinde antibiyotik kullanımı bazı durumlar için gerekli olabilir. Bebeğe zarar vermeyecek ölçüde doktorun önerdiği şekilde antibiyotik kullanımı bazı durumlar için gerekli olabilir. Antibiyotik tedavisinde kullanılabilecek durumlardan bir polipler yani burun etlerinin aşırı derecede büyüdüğü durumlardır. Bu durumda ameliyattan önce bazı spreyler bu konuda faydalı olabilir. Antialerjik spreyler poliplerin küçültülmesinde ya da alerjik nezle gibi durumlarda kullanılan antibiyotiklerdendir.

Bunun dışında parasetamol içeren ilaçlar ve penisilin gurubuna ait antibiyotikler doktorlar tarafından hamilelik döneminde önerilen ilaçlar içerisinde yer alır. Burun için mukoza ödemini önlemek için burun sprey ya da damlaları kullanılabilir. Enfeksiyon kaynaklı sinüsü önlemek için uygun antibiyotikler kullanılabilir.

Sinüsleri tedavi etmek oldukça önemlidir. Tedavi edilmediğinde iltihap yüzdeki göz gibi önemli noktalar ve hatta beyine kadar yayılabilir. Bu açıdan vaktinde sinüzit tedavisini yaptırmak çok önemlidir.

Hamilelikte Sinüzit Tedavisinde Doğal Yöntemler

Antibiyotikler dışında hamilelikte sinüzit tedavisinde doğal yöntemler de önerilebilir. Hastalığın çok ilerlemediği durumlarda ve iltihabın çok yoğun olmadığı zaman bu yöntemlerde uygulanabilir. Ancak öncesinde doktor teşhisi önemlidir. Sebebini bilmeden tedaviye kalkışmak hastalığı yavaşlatmak yerine ilerletebilir. Doktor tavsiyeleri doğrultusunda sinüs tedavisi için yapabilecekleriniz:

  • Dengeli ve sağlıklı beslenin. Böylece bağışıklığınız kuvvetlenir ve hastalığı yenme işleviniz artar.
  • Sıvı tüketimine önem verin.
  • Sinüzit İçin Antibiyotik
  • Kirli ortamlardan uzak durmaya çalışın. Oksijeni bol ortamlarda bulunmaya özen gösterin.
  • Soğuklardan kendiniz koruyun. Özellikle baş çevresinin soğuktan korunmasına özen gösterin.
  • Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durun.
  • Ilık duş ve buhar banyosu ile sinüsleri rahatlatın.

Doktorun tavsiyeleri doğrultusunda önerileri dikkate alarak hastalığın iyileşmesi için gerekli gayreti gösterin.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status