Hamilelikte Sıtma: Nedenleri, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Her yıl küresel insan nüfusunun karşılaştığı önemli rahatsızlıklardan biri sıtmadır. Bu hastalık dişi sivrisinekler tarafından insanlara bulaşır. Ancak, kan transfüzyonu da bulaşmasına neden olabilir. Sıtma hastalığı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. En sık görüldüğü zamanlar ise muson aylarıdır.

Bu yazımızda hamilelikte sıtma hastalığı hakkında genel bir bakış sunacağız.

Sıtma (Malaria) ve Hamilelik

Hamile kadınlar plasmodium falciparum parazitinin bulaşması nedeniyle sıtma hastalığına yakalanabilirler. Eğer ilk hamilelikte bu hastalık görülürse çok ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Hamile bir kadına bu parazitin bulaşması fetal zarlar ve plasentayı etkiler. Hamile kadınlar ve fetüs risk altındadır.

Hamilelikte sıtma (malaria) tedavi edilmezse, kürtaj ya da erken doğum gibi kötü sonuçlara neden olabilir. Bu hastalıktan etkilenen hamileler düşük ağırlığa sahip bebek dünyaya getirebilirler.

Sadece nadir durumlarda, sıtma fetüse iletilir; böyle bir durumda, doğmamış çocuğun hayatta kalma oranı çok düşüktür. Bu nedenle hastalığı en erken döneminde teşhis etmek oldukça önemlidir.

Hamile Kadınlarda Sıtma Belirtileri

Sıtma hastalığı bulaşan hamile kadınlar bağışıklık sisteminin zayıflama riski ile karşı karşıya kalırlar. Hamilelikte görülen sıtma belirtilerini ve komplikasyonlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Titreme ve ateş en belirgin belirtiler arasındadır, diyebiliriz. Bu belirtiler parazit taşıyan sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra bulaşması ile birlikte, yaklaşık 2 hafta sonra görülmeye başlar.

Hamilelikte sıtma hastalığının diğer önemli belirtileri şunlardır:

  • Anemi
  • Dalak büyümesi
  • Sarılık
  • Kanama
  • Böbrek yetmezliği
  • Kusma
  • Aşırı terleme
  • İshal

Yukarıda yer alan sıtma belirtilerinin hepsi hamile kadınlarda görülmeyebilir. Bu belirtilerin çoğu grip ille benzer şekilde de görülebilir. Ancak yapılan kan testi ile beraber hamile bir bayanın sıtma olup olmadığı ortaya çıkabilir.

Hamile Kadınlarda Sıtma Tanısı

Mikroskobik tanı, hamilelerin vücudunda ve kanında sıtma parazitinin varlığını tespit etmenin en iyi yoludur.

Hızlı tanı testleri ile parazit varlığı atlanabilir. Hamile bir bayana sıtma paraziti bulaşmışsa, herhangi bir gecikme olmadan yeni doğan yoğun bakım ve bulaşıcı hastalıklar ünitesinde tedavi altına alınmalıdır.

Hamilelikte Sıtma Tedavisi

Hamilelikte sıtma (malaria) tedavisine uzman bir doktor yönetiminde olan ekip tarafından başlanması, anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Hamile bir kadına sıtma tanısı konulduktan sonra hastalığın seyrine göre tedavi seçenekleri değişiklik gösterebilir. Nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilmeden önce aşağıdaki hususlara dikkat edilir.

1. Hamilelikte ilaç kullanımı dikkate alınır. Tedavi, söz konusu hamile bayanın var olan bağışıklık düzeyi gibi faktörlere göre değişir. Doktorlar bağışıklık seviyesini analiz ederek ya da ve tıbbi geçmişini kontrol ederek sıtma ilaçlarının ortaya çıkarabileceği olumsuz tepkiler üzerine dururlar. Sonrasında tedavi şekillenir.

2. Hamile kadınlarda kinin ve klorokin gibi sıtma karşıtı ilaç kullanımı tedavi esnasında oldukça yaygın tercih edilen bir seçenektir. Bazı durumlarda, bazı hastaların bu ilaçlara direnci arttıkça, ilaçla tedavi yeterli olmayabilir.

3. Hamile bir kadında sıtma kaynaklı komplikasyonları azaltmak için tedaviye gerek duyulur. Doktorlar akciğer (pulmoner) ödeminin oluşmasını engellemek içinse ekstra bir tedaviye gerek duyabilirler.

4. Bazı hamile kadınlar sıtma parazitinin bulaşmasının ardından anemi hastalığına maruz kalabilirler. Sıtma gibi hastalıklarda bulaşıcı hastalıklar uzmanlarının müdahale etmesi gerekli olabilir.

“Hamilelikte sıtma tehlikeli midir?” Evet, sıtma hamilelikte tehlikeli olabilir, ancak hem anne hem de bebeğin sağlığı için gerekli tıbbi müdahale yapılarak birçok risk azaltılabilir.

Bizlerle deneyimlerinizi ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status