Kronik Kolesistit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kronik Kolesistit Nedir?

Kronik safra kesesi iltihabı (kronik kolesistit), safra kesesinin zamanla şişmesi, tahriş olması ve iltihaplanmaya devam etmesi sonucu oluşur. Safra kesesi, karaciğere yakın bulunan keseye benzer bir organdır. Yağ sindirmek için kullanılan bir enzim olarak bilinen safra depolar.

Kronik Kolesistit, akut kolesistit hastalığının tekrar eden atakları sonucu ortaya çıkabilir. Akut Kolesistit, iltihaplı ve enfekte safra kesesi nedeniyle oluşan karın ağrısı semptomu görülmesiyle belirti verir. Bu durum bir safra taşı sonucu safra akışının tıkanmasından kaynaklanabilir. Kronik kolesistit kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür. Özellikle 40 yaş üzeri insanlarda daha sık rastlanmaktadır.

Kronik Kolesistit Belirtileri

Safra taşları aralıklı olarak kistik kanalı tıkamaktadır ve bu nedenle tekrarlayan biliyer kolik (safra taşı ağrısı) rahatsızlığına neden olurlar. Bu tür ağrılara illa belirgin safra kesesi iltihabı belirtileri eşlik etmez. İnflamasyonun derecesi, biliyer kolik yoğunluğu veya sıklığı ile ilişkili değildir. Üst abdominal hassasiyet (karın üst kısmında) mevcut olabilir, ancak genellikle ateş görülmez. Ateş, akut kolesistit olduğunu düşündürür. Ağrı başladığında tekrar olma ihtimali yüksektir.

Akut kolesistit, kronik kolesistit hastalığına yol açan ağrılı bir hastalıktır. Kronik kolesistitin herhangi bir belirtiye neden olup olmadığı net değildir.

Ayrıca Bakınız: Akut Kolesistit Belirtileri

Kronik kolesistit; bulantı, karın ağrısı, geğirme ve ishal gibi belirsiz semptomlar ile kendini gösterir.

Öte yandan akut kolesistit, sağ üst kadran karın ağrısına neden olur. Ancak, ağrı omuza yönlenebilir. Buna düşük dereceli ateş, ishal, kusma, mide bulantısı ve kandaki beyaz hücre sayıları artması eşlik edebilir.

Kronik Kolesistit, sıklıkla akut kolesistitin tekrar eden ataklarının bir sonucu olarak gelişir.

Sarılık, ateş ve şok gibi şiddetli semptomlar görüldüğünde; o zaman, apse oluşumu, perforasyon (safra kesesi delinmesi) veya bağırsak tıkanıklığı gibi komplikasyonların geliştiğini gösterir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status