Sanal Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır? Merak Edilenler

Bilgisayar destekli görüntülerin alınarak yapıldığı kol toplardamarlarından belirli bir şekilde kontrast maddeler verilerek yapılan anjiyoya sanal anjiyo denilir. Hastanın kalp damarlarında hangi damarların tıkanık hangisinin açık olduğunu gözlemlemek amacı ile yapılan bu işlem son zamanlarda tüm anjiyolardan fazla yapılıyor.

Bu işlem koldan serum takıldığı gibi koldaki toplardamara girilerek yapılıyor. Kalp damarlarındaki kireçlemeleri görüntülemek amacı ile de yapılan bu anjiyo işlemi bazı hallerde kontrast madde verilmeden yapılması gerekiyor. Kontrast madde vermeden yapılan bu anjiyolar daha sonra tüm damarların değerlendirilmesi için hastanın tüm bt alıntıları değerlendiriliyor.

Bilgisayardan kısa kısa görüntülerin alınması ile yapılan sanal anjiyonun diğer anjiyodan farkı damara ilk girildiğinde kireçleme fark edilirse toplardamarlara hızlı bir şekilde girilebiliyor. Sanal anjiyo sistemi diğer anjiyolara göre daha kısa sürede yapılıp hasta evine yollanabiliyor.

Sanal Anjiyo Yapıldıktan Sonra Klasik Anjiyoya Gerek Var Mı?

Son zamanlarda en fazla yapılan anjiyo çeşitlerinin arasında yer alan sanal anjiyo, klasik anjiyodan hem daha fazla kolay ve daha fazla zahmetsiz bir işlem. Hasta sanal anjiyoda klasik anjiyoya göre daha az acı çekiyor ve daha az süre harcıyor.

Sanal anjiyoya hazırlanma süreci bir miktar uzun olmasına rağmen sanal anjiyonun bitiş süresi neredeyse 1 dakika kadar sürüyor. Çok kısa bir süre sonra hasta hiçbir şekilde hastanede yatışı yapılmadan evine gidebiliyor. Çok hızlı bir şekilde işinin başına dönebilen sanal anjiyo yaptıran hasta hiçbir yan etki de hissetmiyor.

Sanal Anjiyonun Yan Etkileri Var Mı?

Sanal anjiyo esnasında verilen opak madde böbrekler üzerinde yük oluşturabiliyor. Böylelikle sanal anjiyo yapımı esnasında hasta bir miktar radyasyon alıyor. Sanal anjiyo radyasyon ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olmaması için sık sık tekrarlanabilen bir anjiyo çeşidi olarak yapılmıyor.

İş adamlarının, spor yapan kişilerin ve çok stresli kişilerin sürekli olarak sanal anjiyo yaptırması yönünde söylenenlerin yanlış bir düşünce olduğunu burada açıklayalım. Çünkü alınan ilaçların ve radyasyonun etkisi ne kadar hemen yakın zamanda görülmese de sürekli sanal anjiyo yaptıran kişilerde daha sonradan vücudunda belirli organlarında hasar olarak ortaya çıktığı da gözlenebilmektedir.

Mecbur kalındığında yapılan sanal anjiyo için hastanın hem psikolojik hem de bedensel olarak hazır olması bekleniyor. Sanal anjiyo diğer anjiyolara nazaran daha azısız ve zahmetsiz olarak sonlandırılabiliyor. Sanal anjiyodan sonra bir miktar baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve hastada denge kaybı oluşabiliyor.

Sanal Anjiyo Kimlere Uygulanmaması Gerekmektedir?

  • Yüksek ölçüde troid hastalarına
  • Böbrek yetmezliği olanlara
  • Böbrek fonksiyonları bozuk olanlara
  • Kalp kapakçık bozukluğu ve kalp ritim bozukluğu olanlara
  • Panik atak hastalarına
  • Astım hastalığının kriz anlarında astım hastalarına
  • Panik atak ve epilepsi hastalığını birlikte yaşayan hastalara sanal anjiyo işlemi uygulanmamalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status