Alkolik Karaciğer Hastalığı: Nedenleri, Evreleri ve Risk Faktörleri

Alkolik karaciğer hastalığı, yağ birikimi ve karaciğerin skar izine yol açan alkol tüketiminin bir sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Ölümcül olabilir. Alkolik karaciğer hastalıkları, Batı ülkelerinde karaciğer hastalığının ana nedenidir. Asya ülkelerinde, çoğunlukla viral hepatitten kaynaklanmaktadır.

Karaciğer Neden Önemlidir?

Beyinden sonra, karaciğer 500’den fazla fonksiyonu olan insan vücudundaki en karmaşık organdır. Bunlar arasında şunlar bulunur:

  • Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşacak proteinler yapmak
  • Kan toksinlerini filtrelemek
  • Hormon, proteinler ve diğer yaşamsal kimyasallar üretmek
  • Kan kolesterolü ve şeker seviyelerini düzenlemek
  • Yaralanma sonrasında pıhtılaşmayı ve kanamayı durdurmayı sağlayan proteinler üretmek
  • Enerji depolanması

Karaciğer hasar görürse, tüm vücudu etkileyebilir. Hasar başladığında karaciğer kendisini yenilemek ve onarmakta genellikle etkili olduğu için gözle görülür hale gelmesi uzun zaman alabilir. Genellikle, hasar tespit edildiğinde geri döndürülemez.

Alkolik Karaciğer Hastalığının Sebepleri

Tüm düzenli içicilerde karaciğer hasarı ortaya çıkmaz. Alkolik karaciğer hastalığının neden bazı insanları etkilediği bilinmiyor.

Asetaldehit, alkolle üretilen toksik bir kimyasaldır. Karaciğere zarar verir ve siroz veya son evre karaciğer hastalığında olduğu gibi karaciğer skarına yol açar. Bazı insanlar diğerlerinden daha hassastır.

Alkolik Karaciğer Hastalığı İçin Risk Faktörleri

Bir dizi faktör alkolik karaciğer hastalığına yakalanma riskini artırır. Bira ve likör içen veya alkollü içecekler içenlerde, şarap gibi diğer alkollü içecekleri tüketenlere kıyasla karaciğer hastalığı geçirme olasılığı daha yüksektir.

Kadınlar alkolü erkeklerden daha yavaş metabolize eder ve bu nedenle alkolik karaciğer hastalığına yakalanma konusunda daha hassastırlar. Kanıtlar, kadınların alkol ile ilişkili karaciğer hasarına erkeklerden iki kat fazla duyarlı olduklarını ortaya koyuyor.

Yüksek miktarda alkol tüketen ve aynı zamanda vücut ağırlığı fazla olan kadınlarda, karaciğer hastalığının sonucu olarak kronik karaciğer hastalığı gelişmesi ve ölme riski daha yüksektir.

Hepatit C riskini artırır ve herhangi bir hepatit tipine sahip düzenli bir içicinin karaciğer hastalığı gelişme riski yüksektir.

Genetik değişiklikler riski etkiler. ADH, ALDH, CYP4502E1 gibi alkol metabolizmasının anahtarı olan belirli enzimlerin genetik profillerinde bir kişi deneyimlenirse, alkollü karaciğer hastalığına yakalanma riski yüksek olur.

Alkolik Karaciğer Hastalığı Evreleri

Alkolik karaciğer hastalığının dört ana evresi vardır.

  1. Alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı

Aşırı alkol içmek, karaciğerde yağ asitlerinin toplanmasına neden olabilir. Bazen, kısa bir süre içinde, hatta bir haftadan kısa bir süre içinde aşırı içki içmek, buna neden olabilir. Normalde semptom yoktur ve bu aşamada, eğer kişi en az 2 hafta alkolden uzak durursa, geri dönüşümlü olur.

Karaciğerdeki yağ asitlerinin birikimi şiddetliyse, hasta zayıflık, mide bulantısı, karın ağrısı, iştahsızlık ve genel olarak iyi hissetmeyebilir.

  1. Alkolik Hepatit

Hepatit, karaciğerin herhangi bir sebeple iltihaplanması veya şişmesi anlamına gelir. Alkolik karaciğer hastalığında, karaciğer iltihaplanır. Bu yıllarca ağır içki içilmesinin ardından olabilir.

Daha nadir olarak, alkolik hepatit, aşırı alkol tüketmek ya da aşırı içki içen bireyleri nispeten kısa bir sürede etkileyebilir.

Hasta birkaç ay boyunca alkol almazsa, alkolik hepatit genellikle tersine çevrilebilir. Bazı insanlar yıllarca kaçınmak zorunda kalabilirler.

Belirtiler, karında ağrı veya hassasiyet, sarılık veya gözlerde cilt ve beyazların sararması, ciltte örümcek benzeri damarlar, genel yorgunluk, ateş, mide bulantısı ve iştah kaybı olabilir.

  1. Fibrozis

Fibrozis, “kolajen” de dahil karaciğerdeki belli protein türünün aşırı birikimidir. Çoğu kronik karaciğer hastalığında bulunur. Gelişmiş karaciğer fibrozu siroza neden olur.

  1. Siroz

Karaciğer uzun süre iltihaplanırsa, skar izi ve fonksiyon kaybına neden olan siroz oluşur. Bu, hayatı tehdit eden bir hastalık olabilir. Siroz hasarı geri döndürülemez; ancak hasta alkolden kaçınarak daha fazla hasarı önleyebilir.

Uzun süre alkol tüketmemek, karaciğer fonksiyonunu iyileştirebilir. Ancak hasar kalıcı ve şiddetli ise, hastanın hayatta kalması için karaciğer nakline ihtiyacı olabilir.

Sirozun erken evresinde hasta yorgun ve zayıf hisseder, avuç içleri lekeli ve kırmızı olabilir, kilo alabilir, kaşıntılı deriye, uykusuzluk, karın ağrısı ve hassasiyet ve iştah kaybına neden olurlar.

Son evredeki sirozda saç dökülmesi ve devam eden kilo kaybı, sarılık, koyu idrar, siyah veya soluk dışkı, baş dönmesi, yorulma, libido kaybı, diş eti ve burun kanaması, kolayca morarma, yaşlı cilt, ödem, kusma, kan kusma, kas krampları, düzensiz solunum, hızlanan kalp atışı, artmış karın çevresi, kişilik değişiklikleri, konfüzyon, enfeksiyonlar ve yürüyüş problemleri olabilir.

Karaciğer artık toksinleri doğru bir şekilde işleyemediğinden, ilaçlara ve alkole duyarlılığı artacaktır.

Alkol bağımlılığı hastalığının ve alkol tüketimiyle bağlantılı diğer durumların önlenmesi için, kişilerin alkol tüketimi için ulusal kuralları takip etmeleri önerilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status