Baş ve Boyun Kanserleri Tanısı Yapılır?

Baş ve Boyun Kanserleri Teşhisi

Baş ve boyun kanserleri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir:

Fizik muayene, kan ve idrar testleri: Fiziksel muayene sırasında boyun, dudaklar, diş etleri ve yanaklarda kitle olup olmadığı kontrol edilir. Bununla birlikte burun, ağız, boğaz ve dilde herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılır. Kanser tanısına yardımcı olması için kan ve idrar testleri yapılabilir.

HPV testi: Değerlendirme, HPV enfeksiyonu testini içerebilir. Baş ve boyun kanseri sebepleri bölümünde de belirtildiği gibi, HPV virüsü bazı baş ve boyun kanserlerinde risk faktörüdür.

Ayrıca Bakınız: Baş ve Boyun Kanserleri Nedenleri

Endoskopi: Endoskopi taraması, incelenen vücudun alanlarına göre örneğin, larenksi görüntülemek için laringoskopi, farenksi görüntülemek için faringoskopi veya nazofarenksi görüntülemek için nazofaringoskopi gibi farklı isimlerle adlandırılabilir. Bu prosedürler birleştirildiğinde bazen panendoskopi olarak adlandırılırlar.

Biyopsi: Şüpheli alandan alınan küçük miktar doku örneği mikroskop altında incelenir. En sık kullanılan tipi, ince iğne aspirasyon biyopsisidir.

Röntgen: Röntgen ya da baryum yutma ile yemek borusu, mide ve bağırsak astarında tümör ya da herhangi bir anormallik olup olmadığına bakılır. Eğer kanser belirtileri saptanırsa, BT taraması önerilebilir.

Panoreks: Panorex; kanseri tespit etmek veya radyoterapi veya kemoterapi öncesi dişleri değerlendirmek için üst ve alt çene kemiklerinin değerlendirildiği bir x-ray taramasıdır.

Ultrason: İç organlarda herhangi bir anormallik veya kanser şüphesi olup olmadığı değerlendirilir.

Ayrıca Bakınız: Baş ve Boyun Kanserleri Belirtileri

Bilgisayarlı tomografi (BT): Herhangi bir anormallik veya tümör gösteren detaylı kesit olup olmadığına bakılır. Bunun yanı sıra, tümörün boyutunu ölçmek içinde kullanılabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Özellikle bademcikler ve dil tabanı gibi yumuşak dokuların görüntülerini elde etmek amacıyla tercih edilebilir. 

Kemik taraması: Kanserin kemiklere yayılıp yayılmadığını değerlendirmek amacıyla yapılabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): Şüphelenilen alanların değerlendirilmesi için bu görüntüleme testine gerek duyulabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status