Göz Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

Göz Kanseri Teşhisi

Göz kanseri tanısı ve metastaz yaparak vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını öğrenmek amacıyla birçok tanı testi kullanılabilir. Bununla birlikte, göz melanomu için genellikle biyopsi yapılmadan tanı konulur. Görüntüleme testleri ise, kanserin yayılıp yayılmadığını öğrenmeye yardımcı olur.

Göz kanseri teşhisi için kullanılan tanı testleri ve prosedürleri şunları içerebilir:

Göz muayenesi: Melanom vakalarının çoğu rutin göz muayenesi sırasında tespit edilir.

Ultrason: Herhangi bir anormallik olup olmadığı incelenir.

Floresein anjiografi: Bu prosedür ile gözdeki kan damarlarının görüntüsü elde edilir. Kanser dışındaki göz sorunlarını gidermek için kullanılabilir. İndosiyanin yeşili anjiografi, benzer bir testtir.

Ayrıca Bakınız: Göz Kanseri Belirtileri

İnce iğne biyopsisi: Tümör hücrelerinden örnek alınarak, mikroskop altında bu hücreler incelenir. İntraoküler melanomun %95’inden fazlası biyopsi yapılmadan doğru bir şekilde teşhis edilebildiğinden, genellikle bu prosedüre gerek kalmaz.

Sitogenetik ve gen ekspresyon analizi: Prognoz ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi toplamaya yardımcı olması için bu test önerilebilir.

Metastazlar ve metastaz riski için testler: Gözle başlayan bir tümör kan yoluyla vücudun diğer bölümlerine, sıklıkla karaciğere yayılabilir. Kişinin kanındaki karaciğer enzimleri seviyeleri test edilerek veya karaciğerin bilgisayarlı tomografisi (BT) taramasını veya abdominal ultrasonu ile tümörün karaciğere yayılıp yayılmadığı öğrenilebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Herhangi bir anormalliği kontrol etmek ya da tümör boyutunu ölçmek için kullanılabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Metastaz için kullanılan başka bir görüntüleme testidir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): Herhangi bir anormalliği tespit etmek için kullanılan görüntüleme testlerinden biridir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status