Gastrointestinal Stromal Tümörler (GİST) Tanısı Nasıl Olur?

Gastrointestinal Stromal Tümör Teşhisi

Gastrointestinal stromal tümör tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerir:

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, gastrointestinal stromal tümör (GIST) tanısında sık kullanılan bir testtir. Herhangi bir anormallik ya da tümör varlığı kontrol edilir. BT taraması, tümörün boyutunu ölçmek veya kanserin karaciğer veya bağırsak astarına yayılıp yayılmadığını öğrenmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca Bakınız: Gastrointestinal Stromal Tümör Nedir?

Gaitada gizli kan (GGK) testi: Bu test, gastrointestinal sistem kanalında kanserin neden olabileceği, dışkıda görülemeyen kanları tespit eder.

Baryum yutma ve röntgen: Üst gastrointestinal sistem (GI) yolu denilen yemek borusu ve mide röntgeni çekilebilir. Baryum ise, röntgen üzerindeki GI sistemi özetler ve tümör veya diğer anormal alanların görülmesine yardımcı olur. Baryum enema ise, anüs vasıtasıyla verildikten sonra kolon ve rektum astarının kontrol edilmesini içeren bir yöntemdir.

Ayrıca Bakınız: Gastrointestinal Stromal Tümör Belirtileri

Endoskopi: Mide ve kalın bağırsak iç kısmının görüntülenmesi ile herhangi bir anormallik olup olmadığı kontrol edilir. Hasta sedasyon alabilir. Üst endoskopi, (özofagusgastroendoskopi ya da EGD) ile üst gastrointestinal sistem incelenir. Alt sindirim sistemi endoskopisi ile yine anormalliklere bakılır. Eğer herhangi bir anormal bölge varsa, numune örneği alınarak (biyopsi), kanser bulgusu olup olmadığı kontrol edilebilir. Kapsül endoskopi ise; ince bağırsak görüntüsünün çok net elde edilmesini sağlar. Nadiren kullanılır, ancak diğer teşhis yöntemleri gastrointestinal sistem (GİS) kanamasının nedenini saptayamadığında faydalı olabilir.

Endoskopik ultrasonografi (endosonografi): Bu test endoskopiye benzer, ancak kapsamın sonunda küçük bir ultrason probu bulunur. Prob ile mide veya rektum ve yakındaki organların bir görüntüsü oluşturulur. Ultrason görüntüsü, kanserin yakın dokulara yayılıp yayılmadığını veya ne kadar uzak dokulara yayılabileceğini belirlemeye yardımcı olur.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Herhangi bir anormallik, tümör varlığı kontrol edilir ve tümörün boyutunu ölçmek için de kullanılabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): Sıklıkla BT taraması, MR veya fizik muayeneden elde edilen bilgilere ilave olarak PET taramaları kullanılır.

Biyopsi: Gastrointestinal stromal tümör varlığından şüphelenilen bir kitlenin bulunması durumunda biyopsi önerilebilir. Yapılan biyopsi türü, tümörün yerine bağlıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status