Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Olur?

Akciğer kanseri riski yüksek olan kişilerde genellikle yıllık bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ile akciğer kanserinin taranması önerilmektedir. Eğer 55 yaşın üzerindeyseniz ve sigara içiyorsanız, akciğer kanseri taramasının yararları ve riskleri hakkında doktorunuza danışınız.

Bazı bilimsel çalışmalar, akciğer kanseri taramasının kanseri daha erken teşhis etmeye olanak sağlayarak, hayat kurtardığını ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini gösteriyor. Ancak, diğer bilimsel çalışmalar, akciğer kanseri taramasının, genellikle invaziv test gerektirerek, gereksiz risklere ve endişeye maruz kalınabileceğini ortaya koymaktadır.

Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Akciğer kanseri olabileceğinizi veya riski taşıdığınızı düşünmeniz için sebepler varsa, kanserli hücreleri aramak amacıyla bazı testler istenebilir ve diğer hastalıklar ekarte edilebilir. Akciğer kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

Röntgen: Akciğer grafisi ile akciğerler ve çevreleyen dokuların görüntülerinin elde edilerek, herhangi bir anormallik veya kanser şüphesi uyandıran bulgu olup olmadığı kontrol edilir. Bu, başvurulan ilk akciğer görüntüleme testi olmaktadır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Tümörü teşhis etmek ve büyümesini izlemek için akciğerler ve çevre dokuların anatomisini ortaya koyan bir prosedürdür. Nörolojik belirtiler varsa, metastazları kontrol etmek için beyin BT taraması yapılabilir.

PET/BT taraması: BT taraması, akciğerlerin 3D resmini oluşturur. Ancak, bazen küçük tümörler için daha detaylı görüntü sağlamak amacıyla PET taraması ile birlikte kullanılabilir. PET/BT taraması ile sağlıklı akciğer dokusunun nerede bittiği ve tümörün nerede başladığı incelenir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyogram: Nefes darlığı yaşıyorsanız, akciğerlerde kan pıhtısı veya tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek amacıyla BT anjiyografi yapabilir.

Akciğer nodülü değerlendirmesi: Bu gelişmiş ileri tedavi teknolojisi, akciğer kanseri tümörlerinin tedaviye nasıl yanıt verdiğini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

Biyopsi: Akciğer biyopsisi prosedürü sırasında, göğüsten küçük bir parça doku veya sıvı örneği alınarak, kanser hücrelerini kontrol etmek amacıyla mikroskop altında incelenir.

Endobronşial ultrasonografi (EBUS): EBUS, genel anestezi altında göğüste bir dizi insizyon gerektiren cerrahi bir prosedür olan mediastinoskopi için daha az invaziv bir alternatiftir.

Otofluoresan bronkoskopi: Bu teknoloji, beyaz ışık muayenesinde görünür olmayan bronş tüplerindeki kanserli hücrelerin tanımlanmasına izin verir. Ardından daha fazla analiz için küçük bir doku örneği alınabilir.

Balgam sitolojisi: Öksürük ve balgam şikayetinde, akciğer kanseri şüphesi varsa, alınan balgam örneği mikroskop altında incelenir.

Röntgen veya BT taraması ile akciğerde anormal bir bulguya rastlandığında, endişe ve strese yol açabilir. Hızlı ve doğru teşhis almak, sonuç ne olursa olsun belirsizlikleri ortadan kaldırarak tedaviye odaklanmak için önceliktir.

Akciğer Kanseri Evreleme

Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra, kanserin evresi belirlenir. Kanserin evresi, hangi tedavi planlamasının daha iyi sonuç vereceğine karar verilmesine yardımcı olur.

Evreleme testleri, kanserin akciğerlerin ötesine yayılmış olup olmadığına dair kanıt aramak amacıyla görüntüleme prosedürlerini içerebilir. Bu testler BT taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET) ve kemik taramalarını içerir.

Ayrıca Bakınız: Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Evreleri

Evre I: Evre 1 akciğer kanserinde, kanser akciğer ile sınırlıdır ve lenf nodlarına yayılmamıştır. Tümör genelde 5 santimetreden daha küçüktür.

Evre II: Evre 2 akciğer kanserinde, tümör 5 santimetreden daha büyük olabilir. Ya da göğüs duvarı, diyafram veya akciğerlerin etrafındaki zar (plevra) gibi yakın yapıları içeren daha küçük bir tümör olabilir. Kanser yakındaki lenf nodlarına da yayılmış olabilir.

Evre III: Evre 3 akciğer kanserinde, tümör çok büyük olabilir ve akciğer yakınında bulunan diğer organları istila edebilir. Ya da, bu evre akciğerlerden uzaktaki lenf nodlarında kanser hücrelerinin eşliğinde daha küçük bir tümöre işaret edebilir.

Evre IV: Evre 4 akciğer kanserinde, kanser etkilenen akciğeri aşarak, diğer akciğere veya vücudun uzak bölgelerine yayılmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status