Gilbert Sendromu Nedir? Nedenleri, Tanısı Ve Tedavisi

Gilbert sendromu (Kalıtsal Karaciğer bozukluğu) hafif sayılan karaciğer patolojisi olup, bilirubin alışverişinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gilbert sendromununda tedaviye gerek yoktur ve ciddi komplikasyonlar getirmeyecektir. Bir kural olarak gilbert sendromu hastalık olarak kabul edilmez ve zararsız bir yürüyüşe sahiptir. Gilbert sendromu tesadüfen ortaya çıkan bir durumdur. Bu veya diğer amaçla gerçekleştirilen kanın biyokimyasal muayenesi sırasında bilirubinin yükselmesi kaydedilir.

Gilbert sendromu yeterince yaygın patolojidir. Ülkemizde gilbert sendromunun görülme sıklığı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. ABD’de bu patolojinin rast gelme sıklığı nüfus genelinde %3 – 7 oranındadır. Erkekler arasında gilbert sendromuna kadınlara oranla daha çok rastlanır.

Gilbert Sendromu Belirtileri

Genellikle gilbert sendromunun bazen ılımlı sarılık haricinde hiçbir belirtisi görülmemektedir. Sarılığın oluşumunun nedeni kanda bulunan bilirubinin miktarının artması ve derinin mukoza ile kaplanmasıdır. Bazı durumlarda gilbert sendromu olan insanlarda halsizlik ve karında ağrılar kaydedilir. Ama uzmanlar bunun gilbert sendromu ile değil birlikte seyreden diğer nedenlerle alakalı olduğu görüşündedirler.

Aşağıdaki durumlar gilbert sendromu olan insanlarda bilirubinin miktarını artırabilir:

  • Enfeksiyon Hastalıkları
  • Açlık       
  • Dehidratasyon
  • Fiziksel ve psikolojik gerginlik

Gilbert Sendromu Nedenleri

Gilbert sendromu kalıtsal karakter taşımaktadır ve bilirubinin birleşmesini sağlayarak onun ekskresyonunu kolaylaştıran enzimin sentezinden sorumlu genin mutasyona uğraması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumda kanda genel bilirubinin miktarı artar. Buna hiperbilirubinemi denir. Hiperbilirubinemiler birleşik ve serbest olmak üzere iki bölüme ayrılır. gilbert sendromu birleşik hiperbilirubinemi olarak kabul edilir. Bilirubinin suda çözülme kabiliyeti düşük olduğu için özel proteine birleştirilerek karaciğerde safra içine nakledilir. Gilbert sendromunda bu mekanizmada eksiklik olduğu için kanda serbest bilirubin miktarı yükselir.

Gilbert Sendromu Tedavisi

Gilbert sendromu zararsız bir şekilde seyreder ve genellikle tedaviye gerek duyulmaz. Gilbert sendromu sırasında oluşan sarılık kendi kendine ortadan kalkıyor ve vücuda hiçbir zarar vermiyor. Bazı durumlarda sarılığı tesirsiz hale getirmek için Fenobarbital uygulanabilir.

Komplikasyonların önlenmesi için açlıktan, enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Gilbert sindomu olan insanlarda bazı ilaçların karaciğere toksik etkisi artabilir. Bu nedenle, bu ilaçlar hakkında bilgili olmanız veya başka hastalıktan dolayı da tedavi görüyorsanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status