Hamilelikte 17.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Hamileliğinizin 17.haftasında terleme şikayetiniz artabilir ve bu durum sadece size özgü gibi hissedebilirsiniz. Ancak, yalnız değilsiniz. Hamileliğinizin bu haftasında ter bezleri çok gelişmiş ve tamamen işlevsel olduğundan terleme şikayetiniz artacaktır. Duygusal dengenizi yavaş yavaş kazanmaya başlamanız ile birlikte fiziksel olarak da kendinizi dengede hissetmeye başlayacaksınız.

Karnınızda büyüyen bebeğiniz henüz çok küçük olmasına rağmen, büyüyen karnınız vücudunuzun ağırlık merkezini etkileyecek genişliktedir. Bu nedenle, yürüyüş yaparken adımlarınıza dikkat etmeli ve tedbirli olmalısınız.

Hamileliğin 17. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:

Hamileliğinizin 16.haftasından itibaren 20.haftaya kadar kilo alımında hızlı bir artış yaşanabilir. Bebeğinizin artan büyüme atakları ile birlikte kemikleriniz, kaslarınız ve eklemlerinizde değişiklikler olabilir ve bu fiziksel değişiklikler ilerleyen haftalarda devam eder. Ayrıca vücudunuzdaki bu değişiklikler bacaklarınızda şişme ve kramp, varis ve sırt ağrısı sorunlarına yol açabilir.

  • Göbeğinizde kaşıntı artabilir ve çatlak görünümleri de oluşmaya başlayabilir. Göğüs ve karın derisinin gerilmesi sonucu kaşıntı artmaktadır.
  • Rahim şekli değişmektedir ve pelvik bölgeyi doldurarak bağırsaklara baskı yapmaktadır. Rahim üst kısmı artık daha yuvarlak ve dolgun görünmeye başlar ve buna ek olarak kasılmalar artabilir. Büyüyen rahim yürüyüşünüzde değişikliğe neden olabilir ve bu durum da sırt ağrısı ve diğer rahatsızlıkları beraberinde getirebilir.
  • Rahim içinde plasenta bebeğinize oksijen ve besin sağlamaya, atıkları ortadan kaldırmaya devam etmektedir.
  • Gebeliğin 17.haftasına girdikten sonra, daha rahat ve karın bölgenizi sıkmayan kıyafetler giymeye özen gösterin. Bacaklarınızda ağrı olabilir. Ancak dengenizi korumaya dikkat edin. Bunun için de yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının ve rahat bir ayakkabı tercih edin.
  • Siyatik sinir ağrısı gebeliğinizin 17.haftasında deneyim edeceğiniz başka bir rahatsızlıktır. Bu periyodik ağrı bacaklarda gelişir. Vücudun en büyük siniri, duyusal ve motor fonksiyonu sağlayan siyatik sinirdir. Bebeğin büyüyüp gelişmesi ile birlikte rahmin sinir üzerindeki baskısı bacaklarınızda ağrı hissetmenize neden olacaktır.
  • Bazen başınız dönüyor gibi hissetmeniz çok normaldir. Vücudunuzun son birkaç ay içerisindeki değişikliklere uyum sağlaması kolay değildir. Bu nedenle, ani hareketlerden kaçının, yavaşça oturup ayağa kalkın.
  • Sabah bulantılarının sona ermesi ile birlikte iştahınız artmış olmalıdır. Gebeliğin 17.haftasında daha fazla yeme isteği duyabilirsiniz.
  • Göğüsleriniz bebeğinizi emzirmek için hazırlık aşamasındadır ve göğüsleriniz kalın, sarımsı bir sıvı üretmektedir. Bu nedenle göğüs uçlarında sızıntı olabilir.

Hamileliğin 17. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:

Bebeğiniz gebeliğin 17.haftasında hızla büyümeye devam etmektedir ve artık neredeyse bir portakal büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğinize yaşam veren Verniks kazeoza kremi, bebeğinizin cildi üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur.

Yapılan çalışmalarda, bebeğin cildini kaplayan bu kremin antibakteriyel özellikte olduğu görülmüştür. Son derece nemlendirici bir maddedir ve bebeğinizi özellikle enfeksiyonlara karşı korur.

17 haftalık gebelik döneminde bebeğinizdeki bazı önemli değişiklikler şöyledir:

  • Bebeğinizin iskeleti, yumuşak kıkırdakken güçlü kemiklere dönüşmektedir ve artık bebeğiniz eklemlerini kolayca hareket ettirebilir.
  • Miyelin olarak adlandırılan koruyucu bir madde gelişir ve bebeğinizin omurilik etrafını sarmaya başlar.
  • Plasenta için adeta can simidi olan göbek kordonu her geçen gün daha güçlü ve kalın hale gelmektedir.
  • Bebeğinizin solunum sistemindeki hava geçitleri dallanmasını tamamlar. Bebeğinizin akciğerleri yakında oksijen almaya hazır olacaktır.
  • Başı, kol, bacak ve vücudu şimdi eskisinden daha dolgundur.
  • Rahim içinde hareketi de artmıştır. Bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz.
  • Nefes almak için ağzını açıp kapamaktadır. Bebeğiniz solunum ve emme becerilerini kazanmaya devam etmektedir.
  • Kalp atışları güçlü ve istikrarlıdır. Ultrason taramasında kalp atışlarına kolayca şahit olabilirsiniz.
  • Bebeğiniz aç olduğunda karnının sesini, kalp atışlarını ve sesleri duyuyor.
  • Bebeğiniz yaklaşık 140 gram ağırlığında ve 12-14 cm uzunluğundadır.
  • Bu günlerde bebeğin annesinin dokunuşlarını hissettiği söylenir. Nazikçe ve yavaşça, yatıştırıcı dairesel hareketlerle karnınızı ovarak bebeğinize ninni söylemeyi deneyebilirsiniz.

Bu yazımızda 17 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status