Hamilelikte 8.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler

Hamileliğin 8.haftasında hala bazı gıdaların kokusundan tiksinme, bulantı ve sık idrara çıkma gibi hamilelik belirtilerinden yana yakınabilirsiniz. Şimdiye kadar ruh halinde bir değişiklik olmayabilir. Ancak gebeliğin 8.haftasında birçok gebe kadında ruh hali değişimleri görülmektedir.

Yazımızın devamında 8 haftalık gebelikte anne adayı ve bebeği bekleyen değişimler hakkında bilgiler yer almaktadır.

Hamileliğin 8.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler:

Rahim, bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için hızla büyüdüğünden, gebeliğin sekizinci haftasında karın çevresinde basınç ve gerginlik başlayabilir. Rahim, mesaneye baskı yaptığından dolayı sık idrara çıkma şikayetiniz olabilir. Aynı zamanda karında kramp ve ağrıya neden olabilir.

Buna ek olarak, göğüsleriniz bu aşamada büyüyen bebeğinizi emzirmek için hazırlanıyor. Eğer göğüslerinizin üzerinde varis olarak bilinen koyu damarlar görürseniz panik yapmayın. Göğüs damarları artan kan akımı sonucu olarak meydana gelir.

Artan kan dolaşımı nedeniyle cilt renginde değişiklik görebilirsiniz. Göğüs uçları oldukça belirgin hale gelir ve kolostrum salgılamaya başlayabilir.

8 Haftalık Hamilelik Belirtileri ve Bulgular:

Gebeliğin 8. haftasında karşılaşabileceğiniz belirtiler listesi şunlardır:

  • Sabah bulantısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sık idrara çıkma
  • Göğüslerde büyüme ve değişiklikler görünür
  • Alt karın ağrısı, kramp
  • Aşerme veya gıdalardan tiksinme
  • Nefes darlığı
  • Mide ekşimesi
  • Artan vajinal akıntı
  • Gaz ve şişkinlik
  • Kabızlık
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Anemi

Hamileliğin 8.haftasında anne adaylarında yaygın görülen belirtilere bir de yakından göz atalım:

1. Anemi:

Sadece hamilelikte oluşan anemi türü, “fizyolojik anemi” normal kabul edilir. Ancak normal olsa bile, bu belirti göz ardı edilemez.

Gebelikte aneminin nedeni annenin vücudunda kan plazma hacminin artmasıdır. Genellikle, kırmızı kan hücreleri bu artışa yetişmekte başarısız olur. Beyne, anemik olduğunuza dair sinyaller gönderilir ve yanıt olarak kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

2. Kabızlık:

Gebelikte vücudunuzda meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle bağırsaklar hareketliliğini kaybeder. Eğer yeteri kadar sıvı alır ve lifli gıdalar tüketirseniz, kabızlık sorunu ile mücadele edebilirsiniz.

3. Baş ağrısı:

Baş ağrıları gebeliğin ilk üç ayında görülen ortak belirtilerden biridir. Gebelikten önce migren sorunları olan kadınlar, gebe kaldıktan sonra daha şiddetli baş ağrılarından yana yakınabilirler. Baş ağrısını tetikleyen nedenleri tespit ederseniz, bu etkenlerden uzak kalarak baş ağrısını önleyebilirsiniz. Stres, yeteri su içmemek ve uykusuzluk baş ağrısının nedenleri olabilir. Yine yanlış beslenme de baş ağrısına yol açabilir.

4. Artan Vajinal Akıntı:

Gebelikte vajinal akıntı şikayetinin artmış olması vücutta gerçekleşen hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Ancak bazı enfeksiyonlar da akıntıya sebebiyet verebilir. Vajinal akıntı ile birlikte aşağıda yer alan belirtiler de varsa, mutlaka doktora başvurmalısınız.

  • Ağrı
  • Tahriş
  • Pis koku
  • Kan
  • Kaşıntı

Yukarıda yer alan belirtiler bazı enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Doktorunuz muayene ettikten ve gerekli testlerin değerlendirmesini yaptıktan sonra size uygun bir tedavi seçeneği sunacaktır.

Hamileliğin 8.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler:

Gebeliğin 8.haftasında bebeğinizin beyninde sinir yolları oluşur ve sinir hücreleri, diğer sinir hücreleri ile bağlantı oluşturmak için dışarı dallanmaya başlar. Bebeğinizin güzel gözlerini korumak için göz kapakları tamamen gelişmiştir. Dudakları, tat tomurcukları, burun, bacakları sırtı insan şeklini ve formunu almak için hızla gelişmeye devam ediyor. Soluk borusu ve akciğerleri bebeğinizin nefes almasına yardımcı olmak için gelişmeye devam ediyor.

Bu haftada bebeğinizin kalbi tamamen işlevseldir. Normal bir yetişkin insanın neredeyse iki katı kalp atışı olur. Artık bebeğinizin tüm işlevsel organ ve dokuları bulunmaktadır. Ancak bir insan olarak çalışması için daha fazla gelişmeleri gerekir.

Hamileliğinizin embriyonik aşamasının sonundasınız ve artık fetal safhasına gireceksiniz. Bebeğiniz artık embriyo olarak değil, fetüs (cenin) olarak adlandırılacaktır.

Bebeğiniz hamileliğin 8.haftasında bir barbunya tanesi boyutunda olacaktır. Rahminizin içinde sürekli değişiyor ve hareket ediyor, ancak henüz tüm bunları fark etmeniz için çok erkendir.

Gebeliğin 8.haftasında bebeğinizin göbek kordonu gelişir, anne ve bebek arasındaki yaşam bağı kurulur. Artık bebeğin beslenmesi ve atıklarının uzaklaştırılması göbek kordonu ile olacaktır.

Tavsiyeler:

Vücudunuz büyüyen bebeğinizin koruyucu kılıfıdır. Hamilelikte bilinçli ya da bilinçsiz olarak bazı zararlı faktörlere maruz kalabilirsiniz. Ancak hamilelikten önce kötü alışkanlıklarınızı mutlaka bırakmalısınız. Bu durum, hem anne hem de bebeği için oldukça önemlidir. Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra yaşam koşullarınızı iyileştirmeli, bebeğiniz ve kendi sağlığınız için en iyi seçimleri yapmalısınız.

Bu yazımızda 8 haftalık gebelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik. Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status