Hamilelikte 4.Hafta: Bebek Gelişimi, Vücutta Değişiklikler ve Tavsiyeler

Hamileliğin 4.haftasında bayanlar henüz gebe kaldıklarını yeni öğrenmiş olabilirler ve regl periyotlarında gecikme olması da gebe kaldıklarını henüz yeni fark etmelerine neden olabilir. Ancak dışarıdan her şey normal görünür. Vücut ise rahim içerisinde büyüyen bebek için büyük bir değişimden geçmektedir.

Eğer yumurtlamadan sonra döllenme ve gebe kalma başarılı bir şekilde gerçekleşmişse, dördüncü hafta blastosist rahim içerisine sıkıca yerleşir. Bebeğinizin gelişimi için en avantajlı zamandır. Normalde, vücudunuz bu zamanda kendini bir sonraki adet dönemi için hazırlıyor olacaktı. Ancak hamile kalmanız ile beraber hamilelik hormonlarının salgılanması tetiklenir.

4 haftalık gebe olan bayanların vücudunda ne gibi değişimler olduğuna bir göz atalım.

Uyarı: Makaleyi okumaya başlamadan önce her hamile kadın ve bebeği için bu 9 aylık dönemin benzersiz olduğunu ve aşağıda genel bilgilerin paylaşıldığını belirtmek isteriz. Bebeğinizin gelişimi veya vücudunuzdaki değişimler dördüncü haftada küçük farklılıklar gösterebilir.

Hamileliğin 4.Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Yumurtlamayı takip eden iki haftalık süre luteal faz olarak bilinir. Korpus luteum (sarı cisim)regl döneminde yumurtalığın çatlamasıyla oluşur ve bu dönemde vücudunuzda meydana gelen değişimlerde önemli bir rol oynar. Dolayısıyla bu dönem luteal faz olarak adlandırılır.

Sarı cisim progesteron üretimini artırır, dolayısıyla embriyo için vücut ve rahmi ısıtır. Aynı anda endometrium denilen rahim duvarı kalınlaşır ve blastosist geldiğinde yakalamak için yumuşak bir yastık oluşturmak amacıyla kan dolaşımını artırır.

Menstrual prosedürü durdurması için üreme sistemi tarafından beyne bilgi ulaşır. Hormonal sinyaller ve tetikleyiciler yoluyla fetüs için en iyi olan vücut sinyalini alır. Vücudunuzda gözlemlediğiniz başka önemli bir değişiklik hCG (insan koryonik gonadotropin)hormonu salgılanmasıdır.

Vücudunuzdaki hCG seviyesi ilk birkaç hafta boyunca hızla artar ve hemen her gün kendini ikiye katlar. Gebelik testi yapıldığında bu hormonun idrarda çıkması hamile olduğunuzu gösterir.

Rahim İçinde Değişiklikler:

Gebeliğin 4.haftasının başında, blastosist rahim içine rahatça yerleşir. Rahminiz yeterince değişikliklere uğrar ve blastosist alımı için rahim duvarı uygun hale gelir. Eğer endometriyal epitel implantasyon için düzgün hazırlanmış değilse, blastosistin rahme yerleşmesi başarısız olur.

Birkaç gün önce oluşturulmuş olan tek hücreli zigot şimdi embryoblast, trofoblast ve sarı bir kese olarak iç hücre kitlelerini oluşur. Bu embryoblast bir embriyo haline gelecek ve trofoblast plasentaya dönüşecektir.

Amniyon kesesi rahim içinde ortaya çıkabilecek herhangi olası bir zarar ve fetal doku dehidratasyonunu önlemek için cenini korur. Yumurta kesesi, plasenta gelişene kadar fetüs için besin sağlar. Ayrıca, kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar.

Hamileliğin 4.Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Şimdi bir cenin olan minik bebeğiniz rahim duvarlarının içinde büyüyen uzun çıkıntılar içerisinde bağlantı kuruyor. Koryon olarak bilinen zar, doğuma kadar bebek ve rahim arasında bağlantı kurar. Rahim içerisindeki kıvrımlar bebek büyüyene kadar oksijen ve besin sağlar. Bu andan itibaren anne adayları gelişmekte olan bebeğin hayatta kalması için oksijen sağlamakla yükümlüdür. Neyse ki doğa bu görevi taşıyan anneler için tüm kolaylığı sağlamıştır.

Bebeğiniz gebeliğin dördüncü haftasında embriyonik aşamaya ulaşıyor. Hızlı hücre bölünmesi olmasına rağmen, bu haftada bebek topluiğne başı kadar büyüklüktedir. Epiblast ve hipoblast bu aşamada bebeğin vücudu ve organlarını geliştirecektir.

Sekiz hücre aşamasına kadar embriyonun tüm hücreleri aynıdır, ama daha sonra embriyonik kök hücrelerinde oluşmaya başlar. Fetüs 4.haftanın sonu ile anne kanı tarafından sağlanan besin ve oksijen sayesinde işlevine başlar.

4 haftalık gebelikte embriyonik kök hücreler bebeğin büyümesi için gerekli olan özel hücrelerin içinde geliştirmek için seçim yapar. Bu aşamada sinir hücreleri, kan hücreleri ve kas hücreleri gelişmeye başlayabilir. Ardından kendi özel fonksiyonlarını geliştirirler. Özdeş 8 hücre aşamasında, şimdi bu hücreler büyüyen bebek için gerekli tüm farklı dokuları oluştururlar.

Anne karnındaki bebek rahimde kendi kimliğini oluşturur. Hamileliğin çok erken aşamasında bile, vücudunuzun kanı bebeğin kanı ile karışmaz. Bebeğinizin damar ağı göbek kordonu yoluyla kan dolaşımından kan, oksijen ve besin akışı fonksiyonlarını geliştirir ve gerçekleştirir.

Bebeğinizin Büyüklüğü:

Hamileliğin 4.haftası sonuna kadar bebeğiniz çok küçük olmasına rağmen ölçülebilir. Embriyo sadece 0.4 mm boyutuna gelmiştir. Ancak hücre fonksiyonları insan gibi çalışır haldedir. Sadece bazı hücreler bu aşama içinde bir küme olarak büyüyor. Bu dev bir adımdır.

4.Haftada Hamilelik Belirtileri

Resmen hamilesiniz ve bebeğiniz sıcak ana rahminde büyüyor olmasına rağmen, hala hamilelik belirtileri için çok erken bir aşamadır. Ancak, planlı bir hamilelik ise erken belirtileri önceden fark edebilirsiniz. Eğer dördüncü haftada henüz bir belirti yoksa endişe etmeyin.

  • Hamileliğin 4.haftasında hamilelik hormonu olarak bilinen hCG düzeylerinde artış olması anksiyete, baş dönmesi ve mide bulantısına yol açabilir.
  • Göğüsler hassas hale gelebilir ve bir karıncalanma hissi fark edebilirsiniz. Bazı kadınlarda göğüs ağrısı ve hassasiyeti artar.
  • Hormonal değişiklikler ruh halini de etkiler. Sıcak basması ve ağlama krizlerine yol açabilir.
  • Nefes darlığı da görülebilir.
  • Koku alma işlevi son derece duyarlı hale gelir.
  • İmplantasyon kanaması olarak adlandırılan lekelenme olabilir. Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız bu lekelenmeyi adet kanaması ile karıştırmayın.
  • Blastosist, rahim duvarına kendini gömdüğü zaman bazı kadınlarda hafif kanama olabilir.

Tavsiyeler:

Gebeliğin 4.haftasında anne karnındaki bebeğin kalp, kafa, beyin, omurilik, doku, saç, organları, diş, kas ve kemik gelişimi hazırlık aşamasındadır. Bebeğinizin rahimde güvenli ve sağlıklı büyümesine yardımcı olmak için aşağıda yer alan tavsiyelere dikkat edebilirsiniz.

  • Hamile kaldığınızı öğrendikten sonra ebeveynlik ve hamilelik hakkında nasıl hissettiğinizi eşinizle konuşun. Hem fiziksel hem de duygusal açıdan gebelikte büyük değişimler olacaktır ve bu değişimlere karşı eşinizle önceden bilinçli hale gelmeniz birbirinize daha kolay destek vermenize yardımcı olabilir. Henüz hamileliğin erken dönemlerinde yorgunluk, ruh halinde çalkantılar, şişlik, kilo alımı ve diğer değişikliklere karşı kendinizi de hazır hale getirmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Evcil hayvan besleyen hamile bayanlar hamilelik boyunca evcil hayvanlarını temizleme görevini ailenin diğer üyelerine devretmeliler. Özellikle kedi dışkısından geçen toksoplazma gondii parazitine karşı çok temkinli olmalı ve el hijyenine iki katı önem vermelisiniz. Bu enfeksiyon bağışıklık sistemi güçlü olan sağlıklı kişilerde hafif semptomlarla görülür. Ancak gebelikte toksoplazma enfeksiyonu anne karnındaki bebek için bazı riskler taşır.

Rahim içinde güvenli implantasyon sonrasında bile, erken düşük yapma riski %20 ila %30 olmaktadır. Bu nedenle hamileliğinizin ilk 4 haftası boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sağlıklı ve mutlu bir gebelik geçirmeniz dileğiyle.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status