Hamilelikte 41.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Bebeklerin %5’inden daha azı tahmin edilen doğum tarihinde doğar. Bu nedenle, genellikle tahmin edilen doğum tarihinden önce veya sonra doğum gerçekleşir. Endişelenecek bir durum yoktur. Hamileliğinizin 41.haftasına girmiş olmakla birlikte, her an doğumunuz gerçekleşebilir.

Artık gebeliğin son haftasındasınız ve bebeğiniz yakında dünyaya gözlerini açacaktır ve kucağınıza aldığınız an 9 ay boyunca yaşadığınız tüm sıkıntıları geride bırakacaksınız. Eğer gebeliğiniz 41 hafta boyunca devam ettiyse, bu hafta sizi ve bebeğinizi bekleyen bazı değişiklikler şöyledir:

Hamileliğin 41. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Doğum için çok az bir süre kala, endişeleriniz artabilir ve doğumu beklerken stres yaşayabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimi artık tamamlanmıştır ve vücudunuz doğuma hazırdır Doktorunuz ultrason taraması ile bebeğinizin durumunu kontrol edebilir ve aynı zamanda doğum belirtilerini inceleyebilir.

41 haftalık hamilelikte vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden bazıları şunlardır:

  • Gebeliğin son birkaç haftası sizin için çok zor geçmiş olabilir. Doğum tarihini beklemek endişe ve kaygılarınızın artmasına neden olabilir. Bir yandan, bebeğinizin iyi olduğundan emin olmak istiyorsunuz. Öte yandan, dokuz ay boyunca bebeğinizi taşımanın mutluluğunu hissedebilirsiniz. Doktor muayenesine gittiğinizde; doğum tarihinde gecikme varsa, doktorunuz ultrason ile bebeğinizin fetal gelişimini, sağlığını, kalp hızını, pozisyonunu ve rahim içindeki amniyon sıvının miktarını kontrol edebilir. Doğum belirtilerini inceler. Tüm bu faktörler, doktor tarafından gebeliğinizde 42.haftaya kadar beklemenin gerekli olup olmadığını karar vermesine yardımcı olur.
  • Bebeğiniz pelviste daha da aşağı ilerler; mesane, kalça ve pelvik eklemlerini bastırır. Pelvik kaslarda maksimum germe olur. Tüm bu basınç alt karın bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya yol açabilir. Pelvik ağrı ve rahatsızlık; bebeğiniz doğuma hazırlanırken, doğum kanalında başını hareket ettirirken artar. Ancak, tüm bu ağrılar muhtemelen birkaç gün içerisinde sona erecek ve bebeğinizi kucağınıza alacaksınız.
  • Bazı kadınlarda doğumdan birkaç saat önce ishal olabilir. Bu, vücudun doğuma hazırlanırken doğal işaretlerinden biridir. Gevşek bağırsak hareketleri bazen mide bulantısı, kusma ve grip benzeri semptomlara neden olabilir.
  • Eğer her şey yolundaysa ve bebeğiniz doğum pozisyonunu almışsa, doğumun erken belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Vajinal akıntı, kasılma sıklığında artış, sırt ağrısı bu belirtilere dahildir. Doğum belirtileri ortaya çıktıktan sonra, vakit kaybetmeden hastaneye götürülmelisiniz.

Hamileliğin 41. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Bebeğiniz henüz doğmamış olsa dahi, pelvis içinde ilerleyerek doğum kanalına yerleşmiş olabilir. Muhtemelen birkaç gün içerisinde erken doğum belirtileri başlayacaktır. Bebeğiniz hamileliğin 41.haftasında da gelişimini sürdürüyor. Artık doğuma hazır olsa dahi, beyin gelişimi devam eder. Beyin gelişimi 3 yaşına kadar da sürecektir.

Bebeğiniz kilo almaya devam eder. Aslında, bebeğin ağırlığı hamileliğin 40.haftası ile 42.haftası arasında önemli ölçüde artabilir. Eğer bebeğiniz 3.5 kilogramdan ağır ise, normal doğum ihtimali düşebilir ve sezaryen doğum gerekebilir.

Bu yazımızda 41 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status