Melanom Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Melanom Belirtileri

Melanom, vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Çoğunlukla sırt, bacaklar, kollar ve yüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerde gelişirler. Melanomlar, güneş ışınlarına maruz kalmayan, ayak tabanları, avuç içi ve tırnak altı gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. Koyu tenli insanlarda bu gizli melanomlar daha yaygındır.

Ayrıca Bakınız: Melanom Nedir?

Melanom cilt kanserinin ilk belirtileri ve bulguları şunları içerir:

  • Var olan benlerde değişiklik
  • Deride yeni pigmentli ya da alışılmadık görünümlü büyümeler
  • Melanomlar, her zaman ben olarak gelişmez. Normal görünümlü bir ciltte de görülebilirler.
  • Normal Benler

Çoğunlukla normal, benzer ten renginde, siyah veya kahverengi renkte olup; ben çevresini ciltten ayıran belirgin bir çizgiye sahip olurlar. Bunlar çoğunlukla 6 milimetre çapından daha küçük olup, oval veya yuvarlak şekildedir.

Çoğu insanda 10 ila 45 arası ben bulunur. Bunların birçoğu 50 yaşına kadar gelişir. Ancak benlerin zaman içinde görünümü değişebilir; bazıları yaşın ilerlemesi ile birlikte kaybolabilir.

Ayrıca Bakınız: Cilt Kanseri Belirtileri

Olağandışı Benler (Nevüsler)

Melanomlar ya da diğer deri kanserlerini işaret eden olağandışı, anormal benlerin özelliklerini açıklamak amacıyla ABCDE harfleri kullanılır.

A-Asimetrik şekilli: Düzensiz şekilli, iki yarısı çok farklı görünüme sahip benlerdir.

B-Düzensiz kenarlar: Girintili, bozuk ya da düzensiz şekilli sınırları olan benlerdir. Bunlar melanomun karakteristiğidir.

C-Renk değişiklikleri: Farklı renklerde ya da renkleri düzensiz dağılan benlerdir.

D-Çapı: Yaklaşık 6 milimetreden daha geniş olan yeni ben oluşumlarıdır.

E-Değişim: Benlerin boyutunda büyüme ya da renk veya şekil değişikliklerine bakılır. Bununla birlikte, kanama veya kaşıntı gibi yeni belirtiler ve bulgular da ortaya çıkabilir.

Kanseröz (malign) benlerin görünüşü büyük ölçüde değişir. Bazı benler yukarıda listelenen tüm değişiklikleri gösterebilirken, bazıları ise yalnızca bir veya iki olağandışı özelliğe sahip olur.

Gizli Melanomlar

Melanomlar, vücudun güneşe maruz kalmayan bölgelerinde de gelişebilir. Vücudun bu kısımlarına avuç içleri, ayak tabanları, kafa derisi ya da genital bölge örnek verilebilir. Bu melanomlar bazen gizli melanomlar olarak adlandırılır. Nedeni ise, çoğu kişinin kontrol etmeyi düşünmeyeceği yerlerde meydana gelmeleridir. Daha koyu tenli insanlarda melanom oluştuğunda, gizli bir alanda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

Gizli melanomlara şunlar örnek verilebilir:

Tırnak altında melanom: Akral lentiginöz melanom, el tırnağı ya da ayak tırnağı altında ortaya çıkan nadir bir melanom şeklidir. Bununla birlikte, avuç içi ya da ayak tabanında görülebilir. Siyahi ırktan ve daha koyu ten rengi olan insanlarda daha sık rastlanır.

Ağız, idrar yolu, sindirim sistemi ya da vajinada melanom: Mukozal melanom; ağız, yemek borusu, burun, anüs, vajina ve üriner sistem hattındaki mukoza zarında gelişir. Mukozal melanomların tespit edilmesi özellikle zordur. Bunun sebebi, daha sık karşılaşılan diğer sağlık sorunları ile karıştırılma olasılıklarıdır.

Göz melanomu: Göz melanomları, aynı zamanda oküler melanom olarak da adlandırılırlar. Çoğunlukla, göz beyazının altındaki, gözün damar tabakası olan uveada oluşurlar. Görme değişikliklerine yol açabilirler. Genellikle göz muayenesi esnasında teşhis edilebilirler.

Eğer cildinizde anormal bir değişiklik fark ederseniz, doktor randevusu alınız.

Ayrıca Bakınız: Cilt Kanseri Nedenleri

Melanom Sebepleri

Melanom, cilde rengini veren melanin üreten hücreler olarak bilinen melanositlerde başlar. Normalde deri hücreleri kontrollü ve düzenli bir şekilde gelişir. Sağlıklı yeni hücreler yaşlı hücreleri cildin yüzeyine doğru iter; burada ölürler ve sonunda dökülürler. Ancak bazı hücrelerde DNA hasarı geliştiğinde; yeni hücreler kontrol dışı büyümeye başlar ve kanser kitlesi oluşturabilirler.

Cilt hücrelerindeki DNA’ya neyin hasar verdiği ve bu hasarın neden melanom cilt kanseri türüne yol açtığı belli değildir. Bununla birlikte, genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere, bazı risk faktörlerinin melanoma neden olabileceği düşünülmektedir. Ancak, solaryum ya da güneş ışınlarından maruz kalınan ultraviyole (UV) radyasyonun melanomun başlıca nedenleri olduğuna inanılmaktadır.

UV ışınları, vücudun hiç güneşe maruz kalmayan bölgelerinde melanoma neden olmaz. Bu nedenle, diğer risk faktörleri de melanomu geliştirebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status