Melanom Nedir? Tipleri Nelerdir?

Melanom Nedir?

Melanom, cilt kanserinin en ciddi türüdür. Cilde rengini veren pigment olan melanin üreten hücrelerde (melanositler) başlar. Ayrıca, gözlerde ve nadiren bağırsak gibi iç organlarda gelişebilir. Melanositler, güneşin zararlı etkilerine karşı cildin derin katmanlarını korumak için güneşe maruz kaldıklarında koyulaştırılan hücrelerdir.

Melanom cilt kanseri erken teşhis edilirse, tedavide başarı şansı yüksektir. Bununla birlikte, tedavi edilmediği takdirde, yayılma olasılığı diğer cilt kanseri türlerine göre çok daha yüksektir.

Tüm melanomların kesin nedeni belli değildir. Ancak, güneş ışığından veya solaryumdan ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalmak, melanom gelişme riskini arttırır. UV ışınlarına maruz kalmayı sınırlamak, melanom riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Melanom riski, 40 yaşın altındaki kişilerde, özellikle de kadınlarda artmaktadır.

Cilt kanserinin uyarıcı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, kanser yayılmadan önce, kanseröz değişikliklerin saptanması ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Melanom erken teşhis edilirse başarıyla tedavi edilebilir.

Melanom Türleri

En yaygın melanom türü olan kutanöz melanomlar, herhangi bir yerde oluşabilir olmalarına rağmen, cilt üzerinde özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişirler. Erkeklerde göğüs veya sırt, kadınlarda ise bacaklar en sık etkilenen bölgelerdir. Bununla birlikte, melanomlar ayrıca sıklıkla boyun veya yüzde bulunur. Koyu tenli olan insanlarda bu daha yaygın lokasyonlarda melanom gelişme riski düşükken, daha koyu tenli bireylerde hala avuç içi, ayak tabanları veya tırnaklarının altında melanom gelişme riski mevcuttur.

Melanosit kümeleri, benign (kanserli olmayan) bir büyüme veya benign ben (nevüs) oluşturabilir. Benlerin çoğu zararsız olsa da, bazı türleri melanom gelişme riskini artırabilir.

Daha nadiren, melanom gözlerde gelişebilir. Göz melanomu, “oküler melanom” olarak da bilinir. Ya da nadiren ağız veya vajinada mukozal melanom olarak bilinen melanom cilt kanseri gelişebilir.

Melanom yayıldıktan veya metastazlar oluşturduktan sonra, metastatik melanom olarak adlandırılır. Melanom yayılırsa, genellikle ilk lenf nodlarında ortaya çıkar ve sonrasında karaciğer, akciğerler veya beyin gibi diğer organlara yayılabilir.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status