Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri

Erken evre rahim ağzı kanseri, genellikle belirgin semptomlara neden olmaz. Rutin Pap smear taraması, rahim ağzındaki anormal hücreleri kontrol etmek amacıyla önemlidir. Böylece mümkün olan en kısa sürede tam teşhis yapılarak, tedavi edilebilir. Çoğu kadının 21 yaşından başlayarak Pap testi yaptırması önerilir. Pap testi, mevcut en güvenilir ve etkin kanser tarama yöntemlerinden biridir ve kadınların yıllık taramalara girmeleri önemlidir. Bununla birlikte, Pap testi rahim ağzında anormal hücrelerin bazı vakalarını tespit edemeyebilir. HPV testi, serviks kanserine yol açabilecek yüksek riskli HPV türleri için bir tarama prosedürüdür. 30 yaş üstü kadınlara önerilmektedir.

Tarama yöntemleri %100 doğru sonuç vermese de, bu testler serviks kanserin hala yüksek derecede tedavi edilebildiği erken evrelerde tespit edilmesinde etkili yöntemlerdir.

Hangi tür serviks kanseri taramasının sizin için uygun olduğunu doktorunuza danışınız.

Ayrıca Bakınız: Serviks Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Vajinal kanama: Buna menstrual periyotlar arası, ilişki sonrası veya menopoz sonrası kanamalar da dahildir.
  • Anormal vajinal akıntı: Sulu, pembe ya da kötü kokulu akıntı görülür.
  • Pelvik ağrısı: İlişki sırasında ya da başka zamanlarda karın alt kısmında ve kasıklarda ağrı, servikste anormal değişiklikler ya da daha az ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Yukarıda yer alan tüm bu rahim ağzı kanseri belirtileri hakkında endişeye sahipseniz, doktor randevusu alınız.

İleri Evre Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri

Rahim ağzı kanseri pelvis içinde, lenf nodlarında ya da vücudun herhangi bir bölgesinde yayılma gösterebilir (metastaz yapabilir). İleri evre rahim ağzı kanseri belirtileri şunları içerir:

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Sebepleri

Rahim ağzı kanseri, sağlıklı hücrelerin anormal hücrelere dönüşmelerine neden olan genetik bir değişim (mutasyon) ile başlar. Sağlıklı hücreler belirli bir oranda büyürler ve çoğalırlar, sonunda belirli bir sürede ölürler. Kanser hücreleri kontrol dışı büyür, çoğalırlar ve ölmezler. Biriken anormal hücreler, tümör denilen bir kitle oluşturur. Kanser hücreleri, yakın dokuları istila eder ve vücudun herhangi bir bölgesinde yayılabilirler (metastaz yapabilmek için tümörden kopabilirler).

Rahim ağzı kanseri nedeni henüz bilinmese de, HPV’nin bu kanserin gelişmesinde rol oynadığı sonucuna varılmıştır. HPV çok yaygın olmasına karşın, bu virüse sahip olan kadınların çoğunda rahim ağzı kanseri gelişmez. Bu durum, çevresel faktörler veya yaşam tarzı gibi başka faktörlerin serviks kanserinde risk oluşturabileceğini belirtir.

Rutin Pap smear testi, anormal değişiklikleri rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce tespit etmenin en iyi yoludur. Bu nedenle, düzenli olarak Pap testi yaptırmayan kadınlarda hastalığın gelişme ve ilerleme riski yüksektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status