Sinüs Kanseri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Sinüs Kanseri Nedir?

Sinüs kanseri; burun boşluğu ve paranazal sinüslerde görülebilir. Sinüste ortaya çıkan kanser, baş ve boyun kanseri olarak kategorize edilir.

Paranazal sinüs ve burun boşluğu çeşitli hücrelerden oluşur. Kanser, malign (kanserli) hücrelerde oluştuğunda ortaya çıkar. Paranazal sinüs ve burun boşluğunda saptanan en yaygın kanser türü, skuamöz hücreli karsinomdur. Skuamoz; baş ve boyundaki en yaygın hücre türüdür.

Sinüs Kanseri Türleri

Sinüs kanseri, ilgili hücrelerin türüne göre sınıflandırılır. Bu türler şunları içerir:

Skuamöz hücreli karsinom (SCC): Bu kanser türü, hücrelerin düz ve “yassı” olduğu baş ve boyun yüzey katmanlarından kaynaklanır. Bu hücresel katmanla sınırlı kanser, karsinoma in situ olarak adlandırılır. İnvaziv skuamöz hücreli karsinom, kanserli hücreler dokuya daha derine yayıldığında ortaya çıkar. Skuamöz epitel hücreleri, sinüsleri hizalayan ve mukus üreten doku tabakası olan mukozayı oluşturan yassı hücrelerdir. Skuamöz epitel hücreleri, burun boşluğunda ve paranazal sinüslerde skuamöz hücreli karsinoma dönüşebilir.

Mukoza hücreli karsinom: Bu kanser mukoza zarında oluşur. Hücre görünümündeki anormallikler, mukoza hücreli karsinomun teşhis edilmesini zorlaştırır. Bazı mukoza hücreli karsinomlar “indiferansiye” olarak sınıflandırılır, yani geliştikleri dokudaki hücrelere benzemezler.

Adenoid kistik hücreli karsinom: Nadiren de olsa, bu tip kanser paranazal sinüslerin minör tükrük bezlerinde görülebilir.

Asinik hücreli karsinom: Bu kanser tükürük bezleri, özellikle de her iki kulağın önünde bulunan parotis bezinde gelişir.

İndiferansiye sinonazal karsinom: Bu nadir neoplazi veya dokunun yeni ve anormal büyümesi, burun veya sinüs epitelyumunda gelişir. Hücreler agresif bir şekilde mutasyona girdiklerinde oluşurlar ki, ne tür hücre olduklarını belirlemek güçtür.

Ayrıca Bakınız: Baş Boyun Kanserleri

Sinüs kanseri yüzün çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir:

Burun boşluğu: Burun arkasında, hava bu açıklıktan boğaza geçer. Her iki burun deliği, burun boşluğunu oluşturur.

Paranazal sinüsler: Burun çevresinde veya yakınında bulunan bu dört çift hava dolu alan burun boşluğunu çevrelemektedir.

Maksiller sinüs: Paranazal sinüs kanserlerinin en sık görülen yeri olan maksiller sinüsler, burnun her iki tarafındaki elmacık kemiklerinde bulunur.

Etmoid sinüs: Üst burun boyunca, gözler arasında bulunan etmoid sinüs, paranazal sinüs sisteminin bir parçasıdır. Kanserler bu pasajda gelişebilir, ancak yaygın değildir.

Nazofarenk: Boğazın üst bölümü veya farenkste oluşan nazofarenks, burun boşluğunu burun arkasına ve kafatasının tabanı yakınına bağlar. Nazofarenks lenfomaları, hava geçidi ve çevreleyen lenf dokusunda oluşabilir. Teknik olarak boğaz kanseri olarak kategorize edilmiş olmasına rağmen, burun boşluğunun arkasındaki alanı içerdiğinden hastalar sinüs kanseri olarak düşünebilirler.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status