Sinüzit Hangi Bölgelerde Ağrı Yapar?

Temel olarak baş, alın, burun ve şakakta ağrı hissettiren sinüzit, zamanla tüm vücutta ağrı uyandırır. Solunum yollarını ısıtıp nem oranını dengede tutan mukozalar, iltihaplandığında ortaya sinüzit çıkar ve yalnızca birkaç gün sürüp ağrıyıp geçen bir hatalık değildir.

Sinüzitte Başlangıç Ağrıları

Belirtilerinin temelinde ağrı yatan sinüzitin yüz kemiklerinin tamamında sızıya neden olduğu bilinmektedir. Bu hastalığı tarif eden hastaların çoğunda yüzde bölgesel ağrı şikâyeti bulunmaktadır. Sonrasında göz içinde ve özellikle başın ön kısmında ağrılar ortaya çıkar. Hasta ön tarafa eğildiğinde bu durumun zonklamaya dönüştüğünü dile getirir. Bunun temel sebebi basınçtır. Bu ağrı belirtileri, akut sinüzitin başladığının işaretidir.

Hastalık ile Ağrı Dağılımı Değişir!

Temel sebebi iltihaplanma olan hastalığın ağrılarla birlikte akıntı şeklinde ilerlediği görülmektedir. Akan iltihap, yayılma gösterirse bronşite dönecektir. Bu durumun bir sonraki basamağı ise şiddetli boğaz ağrısıdır. Boğaz ve yüzün her yerinin de ağrımasıyla hasta diş şikâyetinde bulunacaktır. Diş ağrısı yanıltıcı değildir. İltihabın yayılmaya başladığını gösterir. Ağrı görülmesi daha çok yetişkinlerde olur. Çocuklarda, bulantı ve kusma şeklinde belirtiler gözlemlenir. Hastanın bu süre zarfında doktora gitmeden iyileşmesi imkânsıza yakındır. Ertelenen doktor süreci daha çok acı çekilmesine neden olacaktır. Nitekim hasta doktora gidip tedavi edilmezse akut sinüzit kalıcı bir hal alarak kronik sinüzite dönecektir.

Ağrıların En Sık Görüldüğü Bölgeler

Sinüzit ağrılarının başlangıç noktası ile devam noktası aynı değildir. Özellikle yetişkinlerde dayanılmaz haller alan kronik sinüzit, yaşam kalitesini şiddetli ölçüde düşürmektedir. Baş ağrısı ile başlayan hastalıkta bu belirti hafife alındığı için doktora gidilmez. Ancak çok kısa bir zaman sonra burunda, şakakta, boğazda ve dişte ağrılar baş gösterecektir. Bu aşamada da doktora gitmemek büyük bir risk taşır. Çünkü yüzde, özellikle alın bölgesinde şişlikler ortaya çıkacaktır. Bu şişlikler iltihaplanmanın giderilmemesinden oluşur.

Doktora gidildikten sonra antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanıldığında hafifleme görülür. Fakat sinüzit zorlu bir hastalıktır. Hem ağrıları hemen geçmez hem de kendini çok kolay yenileyebilir. Bu nedenle bulunulan ortamlarda sigara ve soğuk hava koşullarından sakınılmalıdır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status