Testis Kanseri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri; skrotumun (testis torbası) içinde bulunan testislerde başlar. Testisler; üreme için gerekli olan erkek cinsiyet hormonları ve sperm üretir. Erkek üreme sisteminin merkezi bir parçasıdır. Kanser, sperm ve testosteron üreten bu erkek cinsiyet bezlerinden birinde veya her ikisinde oluşabilir.

Her bir testis efferent duktuliler denilen bir tüp ağında sperm üretir ve saklar. Testisler ayrıca erkek cinsiyet hormonu olan testosteron da ürettiği için; testisler de endokrin sisteminin bir parçası olarak düşünülür.

Germ hücreler olarak adlandırılan üreme organları, mayoz bölünme adı verilen hücre bölünmesi süreciyle sperm oluştururlar. Normal şartlar altında, hücre bölünmesi düzenlidir. Bununla birlikte, bilinmeyen nedenlerden dolayı bazen germ hücreleri kontrol dışı olarak bölünmeye başlarlar ve işlevsel sperm üretmek yerine germ hücreleri kendi kopyalarını oluşturur. Bu durumda, hücreler kanserli kabul edilir. Bu tür kontrol dışı bölünmeler, testisin herhangi bir hücresinde olabilir. Ancak, tüm testis kanserlerinin neredeyse yüzde 95’i germ hücrelerinde gelişir.

Diğer kanser türleri ile kıyaslandığında, testis kanseri nadir görülmektedir. Bununla birlikte, genellikle 15 ila 35 yaş arası erkeklerde en yaygın kanserlerden biridir.

Testis kanser tedavisi, kanser testis ötesine yayılmış olsa bile başarı olasılığı yüksektir. Kanserin türü ve evresine bağlı olarak, tedavi tek veya birkaç tedavinin kombinasyonu ile planlanabilir. Düzenli testiküler muayene, testis kanserinin başarılı bir şekilde tedavi edilme şansını yükseltir ve büyümelerin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Testis Kanseri Türleri

Testis kanseri tedavisi, ilgili hücrelerin türüne bağlı olarak şekillenebilir. Testislerde birçok hücre türü vardır ve bunların herhangi biri kansere dönüşebilir. Bununla birlikte, testis kanserlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan iki ana tip tümör şunlardır:

  • Seminom: Seminomların iki alt tipi mevcuttur. Klasik (tipik) seminomların 30-50 yaş arası erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Spermatositik seminom, daha nadir rastlanan bir türüdür. 55 yaş ve üzeri erkeklerde daha sık teşhis edilir. Bununla birlikte, seminom tümörlerinin her iki türü de tüm yaş gruplarında ortaya çıkma ihtimaline sahiptir.
  • Non-seminom (seminom olmayan): Seminom dışı tümörlerin dört ana alt tipi vardır. Bunlar; embriyonal karsinom, yolk-sac karsinomları, koryokarsinom ve teratom olarak adlandırılır. Bu tümör türleri çoğunlukla gençlik yıllarında ve 40’lı yaşların başında ortaya çıkar.

Testis kanseri, yukarıdaki tümör türlerinin biri ya da her ikisini birden içerebilir.

Stromal tümörler, bazen gonadal stromal tümörler olarak adlandırılır. Testiküler kanser vakalarının sadece yüzde 5’ini oluşturan ve nadir görülen bir testis kanseri türüdür. Üreme için sperm üretmenin yanı sıra, testisler veya erkek gonadlar, ayrıca hormon üreten bezlerden oluşan bir dizi endokrin sistemi bileşenidir. Testislerdeki stromal hücreler, testosteron gibi erkek cinsiyet hormonları (androjenler) üretirler. Stromal tümörlerin çoğu iyi huyludur. Yani; tümör hücreleri tipik şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılmayarak, metastaz yapmazlar. Bununla birlikte, bazen yayılan stromal tümörler kemoterapi veya radyoterapi gibi konvansiyonel tedavilere yanıt vermez. Stromal tümörler şunları içerir:

  • Leydig hücreli tümörler
  • Sertoli hücreli tümörler

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status