Vulva Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi

Vulva kanseri, nadir görülen bir kanser türüdür. Genellikle 60 yaş üzeri kadınları etkiler. Ancak genç kadınlarda da görülebilir. En yaygın semptomlar, kadın dış genital organı olan vulva bölgesinde geçmeyen kaşıntı veya ağrıdır. Bazı vulva kanserleri vulvada yara veya kitle ile başlar. Vulvar kanseri genellikle kanseri kaldırmak için cerrahi girişim ile tedavi edilir. Çoğu vulva kanseri tedavi edilebilir. Prognoz, yayılmayan küçük tümörlere sahip kadınlarda iyidir.

Vulva Nedir?

Bir kadının dış genital organları vulva olarak bilinir. Labia majör ve labia minör denilen kısımlar dahildir.

Vulva Kanseri Nedir?

Vulva kanseri, kadın dış genital organları kısımlarının herhangi bir yerinde oluşabilir. Oldukça nadir teşhis edilen bir kanser türüdür. Sıklıkla labia majör iç kenarlarında ve labia minörde gelişir. Bazen klitoris veya Bartholin bezlerini (vajinanın her iki tarafındaki küçük bezler) de etkiler. Ayrıca bazen vulva ve anüs arasındaki deride (perineum) başlayabilir.

Çoğu vulva kanseri için skuamöz hücreli kanser tanısı konur. Bunlar, vulvanın dış tabakasındaki deri hücrelerinden geliştikleri anlamına gelir. Vulva kanseri vakalarının yaklaşık 100’de 4’ü pigmentasyona neden olan cildinizdeki hücrelerden gelişen bir melanoma bağlıdır.

Vulva Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Kanserli bir tümör anormal hücreden başlar. Bir hücrenin kanserli olmasının kesin nedeni belli değildir. Hücredeki bazı genlerin hasar alması ya da değişikliğe uğraması sonucu bu malign hücreler kontrol dışı büyüyüp, çoğalma gösterir ve birikmeleri sonucu “tümör” denilen bir kitle meydana gelir.

Vulva kanseri, kadınlarda nadir görülen bir kanserdir. Çoğunlukla 60 yaş üstü kadınları etkiler. Ancak 85 yaş ve üstü olanlar arasında çok yaygındır. Genç kadınlarda vulva kanseri sayısı artmaktadır. Ancak hala küçük bir yüzdedir.

Birçok durumda, vulva kanserinin gelişme nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, vulvar kanserinin gelişme riskini arttıran faktörler olarak şunlar bilinmektedir:

  • Yaş: Artan yaşla birlikte bu kanser riski de artar. Sıklıkla 60 yaş üstü kadınlarda tanı konulur.
  • Vulvar intraepiteliayal neoplaziler (VIN): Bu hastalık vulva derisinde oluşabilir. Vulvar intraepiteliayal neoplazinin en yaygın belirtisi; kadın dış genital organında geçmeyen, sürekli kaşıntıdır. Etkilenen cilt alanları kırmızı, beyaz veya koyu renkli lekelerle birlikte kalınlaşır ve şişmiş görünebilir. Bu hastalığa sahip kadınların yaklaşık üçte birinde vulva kanseri oluşur.
  • HPV virüsü: 16 ve 18 tipi dahil olmak üzere HPV’nin bazı türleri, vulvar intraepiteliayal neoplazilerin gelişmesine neden olabilir. Bununla birlikte, tüm vulva kanserlerinin yarısından fazlası HPV enfeksiyonuyla ilişkili değildir.
  • Liken sklerozus: Vajinal bölgede cildin uzun süreli iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır. Liken sklerozusuna sahip olmak, vulva kanserine yakalanma riskini artırabilir. Ancak, liken sklerozuslu kadınların büyük çoğunluğunda gelecekte vulva kanseri gelişmez.
  • Sigara: Sigara kullanımı, vulva kanseri ve vulvar intraepiteliayal neoplazi hastalığına yakalanma riskini arttırır.

Not: Vulva kanseri kalıtsal bir hastalık değildir.

Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva kanseri semptomları her kadında farklı semptomlar ortaya çıkarabilir. Aşağıda yer alan belirti ve bulguların görülmesi olasıdır:

  • Sürekli kaşıntı
  • Vulva bölgesinde ağrı
  • Vulva derisinde kalınlaşma, kırmızı, beyaz veya koyu renkli lekeler
  • İyileşmeyen yara ya da büyüme
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Vajinal akıntı veya kanama
  • Vulvanın şişmesi ya da kitle veya yumru
  • Vulva bölgesinde şekli veya rengi değişen ben

Not: Tüm bu belirtiler kanser olmayan başka bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktor randevusu alınız.

Vulva kanseri genellikle tümör yavaş yavaş büyüdüğünden, gelişmesi uzun yıllar alabilir. Diğer kanserlerde olduğu gibi, erken evrede teşhis edilirse, tedavi edilmesi ve iyileşmesi daha kolaydır.

Vulva Kanseri Teşhisi ve Evrelemesi

Vulvada anormal bir büyüme veya vulva üzerinde yara bulunan her kadın öncelikle kapsamlı bir fizik muayeneden geçer. Bu muayene sırasında kasıkta yer alan lenf nodlarında şişlik olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kanser şüphesi varsa, ileri tetkikler gerekir. Vulva kanseri tanısı için başvurulan testler şunları içerebilir:

  • Biyopsi: Vulvanın etkilenen bölgesinden küçük bir doku numunesinin alınır. Doku sonra mikroskop altında incelenir ve vulvar intraepiteliayal neoplazi veya vulva kanseri olup olmadığı saptanır. Eğer vulva kanseri saptanırsa, biyopsi ile hangi tür vulva kanseri olduğu öğrenilir.
  • BT veya MR taraması: Karın ve göğüs bölgesine yapılan bu görüntüleme testleri ile herhangi bir anormallik kontrolü yapılır.

Göğüs röntgeni, kan testleri ve başka testler de kanser teşhisinde kullanılabilir. Bu değerlendirmeye kanser evrelemesi denir. Evrelemenin amacı, şunları bulmaktır:

  1. Kanserin lokal lenf nodlarına yayılıp yayılmadığı
  2. Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı (metastaz)

Kanserin evresini belirlemek, en iyi tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olmaya yardımcı olur. Ayrıca, prognoz hakkında bilgi sağlar.

Vulva Kanseri Tedavisi

Vulva kanseri tedavi seçenekleri ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi içerir. Her olgu için tavsiye edilen tedavi; kanserin evresi (kanserin büyüklüğü ve yayılıp yayılmadığı), kanserin kesin alt tipi veya derecesi ve genel sağlığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

a) Ameliyat

Cerrahi, vulva kanserinin başlıca tedavisi seçeneğidir. Yapılan cerrahi operasyon kanserin büyüklüğüne ve konumuna bağlıdır.

Eğer tümör küçükse, o zaman tümör ve az miktarda çevreleyen normal doku çıkarılabilir. Daha büyük tümörler için, vulvanın çıkarılması amacıyla vulvektomi denilen bir ameliyat yapılabilir. Bu cerrahi operasyon, vulvanın sadece bir kısmının çıkarıldığı kısmi vulvektomi olabilir.

Alternatif olarak,  genelde çevreleyen lenf nodları ile iç ve dış labia ve klitoris de dahil olmak üzere tüm vulvanın çıkarıldığı radikal vulvektomi ameliyatı yapılabilir. Ameliyatta büyük miktarda deri alınmışsa, cilt grefti veya cilt flepi gerekebilir. Genellikle en az yara izi en iyi sonuç verecek cerrahi prosedüre karar verilir.

Çoğunlukla vulva kanseri ameliyatı ile kasıktaki lenf nodları da alınır.

b) Radyoterapi

Ameliyata ek bir tedavi olarak radyoterapi önerilebilir. Radyoterapi, ameliyattan sonra geride bırakılmış olabilecek kanserli hücreleri öldürmeyi amaçlar.

Radyoterapi bazen ameliyat öncesi, kanseri küçültmek için verilir. Böylece daha küçük bir cerrahi operasyon yapılabilir. Alternatif olarak, ameliyat sonrasında da radyoterapi tedavisi uygulanabilir.

c) Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok eden veya çoğalmasını durduran anti-kanser ilaçları kullanılan tedavidir. Kemoterapi üç farklı şekilde kullanılabilir. Ameliyattan önce, büyük bir tümörü küçültmek ve ameliyatın başarılı olmasını sağlamak amacıyla tercih edilebilir. Ameliyattan sonra iyileşme şansını arttırmak amacıyla da kullanılabilir. Ya da, kanser tekrar ederse tedavi seçeneği olabilir.

Pek çok farklı kemoterapi türü vardır. Hangi tür kemoterapi tedavisinin uygulanacağı; yaş, genel sağlık ve kanser evresini de içeren birçok faktöre bağlıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status