Anjiyo Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anjiyo yapılacak olan hastaların çoğu anjiyo bir tetkik midir yoksa bir tedavi yöntemidir en fazla bu soruyu soruyorlar. Anjiyo aslında hem bir tetkik hem de bir tedavi yöntemidir. Kapalı damarları açmak için yapılan anjiyo bir tedavi sistemi olarak kullanılır. Fakat kaç kalp damarının tıkalı olduğuna karar vermek veya bypass ameliyatına gerek var mı diye karar verme işlemleri de anjiyodan sonra oluşmaktadır.

Günümüzde anjiyo çok kolay ve kısa bir sürede hastalara yapılmaktadır. Anjiyo yapılan hastalarda daha sonradan ağrı ve farklı rahatsızlıklar gözlenmez. Anjiyo yapılmasına birkaç tetkikten sonra karar verilerek anjiyo işleminin yapılmasına geçilir.

Anjiyo genellikle efor testi bozuk çıkanlara EKO’da kalp kasılma sorunu doktor tarafından gözlendi ise, göğsünde yoğun bir ağrı varsa, kalp kapakçık hastalığı varsa, stent takılan veya bypass olan hastalarda bypasstan bir müddet sonra kontrol amaçlı anjiyo yapılmaktadır.

Anjiyo 10 – 15 Dakika Süren Bir İşlemdir!

Anjiyo yapılmaya başlamadan önce 5 dakika kadar bir hazırlık süresi geçirmek gereklidir. Anjiyo yapılmaya başladıktan sonra geçen süre ise 10 – 15 süre aralığındadır. Anjiyo yapıldıktan sonra anjiyo yapılan yere konulan kanülün çekilme işlemi süre veya bir işlem gerektirmez.

Anjiyo bittikten sonra girilen damara bazı hastalarda bir müddet baskı uygulamak gereklidir. daha sonradan anjiyo işleminin yapıldığı yer iyi bir şekilde sargı yapılarak örtülür. Baskı uygulanarak sargı yapılan yerin daha sonra pansumana ihtiyacı yoktur. Fakat bazı özel durumlu hastalarda anjiyo yapılan yerin pansumana ihtiyacı olabilir.

Diyabet Hastaları Ve Anjiyo

Diyabet hastalığı yani halk dilinde şeker hastalığı olarak anılan bu rahatsızlık vücudun tüm organlarını etkilemektedir. Kalp damar hastalıklarının da çoğunun diyabete bağlı olarak geliştiği bilinmektedir.

Diyabet olan kişilerde sıklıkla kalp muayenesi yapılmalı ve gerektiğinde de tıkalı damarlar anjiyo ile açılmalıdır. Diyabet hastalarının çok fazla vücut hassasiyetleri olmadığından dolayı çoğunlukla göğüste oluşan ağrıları hissetmeleri zorlaşır bu yüzden hiçbir şekilde kalp rahatsızlıkları belirti vermeden de rutin bir şekilde kontrollerini yaptırmalı ve ihtiyaç duydukları tedavi sistemlerini uygulamalıdırlar.

Böbrek Hastalığında Anjiyonun Riski Nedir?

Damar açma anjiyosu esnasında verilen ilaçların bir kısmı böbrek hastaları üzerinde bir çok yan etki gösterebiliyor. Bu yüzden böbrek yetmezliği rahatsızlıklarında ve birkaç çeşit ağır böbrek hastalıklarında damar açma anjiyosu ya yapılamıyor veya hasta anjiyo yapıldıktan sonra birkaç gün doktor gözetiminde hastanede yatışı yapılarak bekletilebiliyor.

Böbrek hastalığını yoğun bir şekilde yaşayan hastalara anjiyo yapıldığında anjiyonun yan etkileri diğer hastalara nazaran daha fazla hissediyorlar. Yani baş dönmesi, baygınlık hissi bazı zamanlarda baygınlık geçirme ve karın ağrısı gibi anjiyo yan etkileri yaşayabiliyorlar. Böbrek hastalarında yan etkilerin oluşmaması ve böbreklerde hasar oluşmaması için anjiyo yapılmadan önce iyi karar verilmesi ve birçok tetkik yapılması gereklidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status