Anjiyo Balon Patlatma – Balon Anjiyoplasti Hakkında

Kalp damarlarında görülen darlıktan ve tıkanmalardan dolayı genişletme işlemine anjiyo ile balon adı verilmektedir. Kalbe giden damarların kan akımının rahatlaması için yapılan bu işleme halk arasında balon patlatma ismi verilmektedir. Balon patlatma demek; kalp damarlarından bir tanesi veya birkaç tanesi tıkandığında bu damarların içerisine balon şeklinde bir nesne gönderilerek bu nesnenin şişirilip küçültülmesi ile o damarın açılmasıdır. Bu işlem tomografi cihazları ile izlenerek yapılmaktadır.

Aynen kalp anjiyografisine benzeyen balon tedavisi, kalp damarlarını balon sistemi ile genişletme yani koroner balon anjiyoplasti olarak anılmaktadır. Kalp damarlarına balon uygulaması yapılacak hastanın kararı alındığında kalp anjiyografi sonucu ile karar verilmektedir.

Balon İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?

Anjiyo hemşiresi tarafından balon işlemi yapılacak ortam hazırlanmalıdır. Malzemeler tamamen hazırlandıktan sonra hasta anjiyo balon patlatma işlemi için hazırlanır. Doktor ince uzun ve yumuşak plastik tüpler ile damara şişip inebilen bir tıbbi bir nesne yollar.

Kalp anjiyografisine benzeyen balon genişletme işleminin ilk bölümü, hastanın tıkalı damarları içinde özel tasarlanmış bu balonun kontrollü bir şekilde şişirilmesi ile damarda daralmış bölümlerin açılmasını sağlamaktadır. Damardan bu balonun çıkartılması ile birlikte kalp damarlarında açılma izlenmektedir. Bu hastalarda damar açma işlemi sadece stent olsun veya balon patlatma işlemi olsun sık aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir.

Balon Patlatma Kimlere Yapılır?

Kalp krizi geçirme ihtimali olan veya kalp krizi geçirmiş olan kişilere yapılan balon patlatma işlemi, bir çok kalp rahatsızlığı olan kişilere de yapılmaktadır. Kalp rahatsızlığı belirtilerine tanı koymak içinde yapılan bu işlem kısa süreli tıbbi işlemler arasındadır.

Kalp hastalarının çoğu, baskılı bir göğüs ağrısı, nefes alamama, el parmaklarında ve ağız çevresinde morarma, bayılma veya bayılma hissi, baş dönmesi ve şiddetli mide bulantısı gibi şikayetlerden dolayı doktora başvurmaktadır. Bu belirtiler bulunan hastaların %80 kadar kısmında kalp damarlarında tıkanıklığa rastlanabilir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status