Anjiyo Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kalp damar hastalıkları, son yıllarda en çok artış gösteren hastalıklar arasındadır. Beslenme şartlarının değişmesi, yaşam şartlarının farklılaşması kalp damar hastalıklarının artmasının en önemli sebepleri arasındadır. Günümüzde yaş ortalaması yüksek olanlarının yanında, düşük olanlarda da çok sık görülmeye başlayan hastalıklar arasında yer almıştır. Erken önlem alınırsa tedavisi mümkündür.

Genetik yatkınlık her ne kadar etkili olsa da en önemli sebebi hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenmedir. Anjiyo’nun tıp dilinde anlamı Koroner Anjiyografi’dir. Hastalığın tedbiri erken yaşlarda alınmazsa ölüme kadar giden ciddi sıkıntılara neden olur.

Anjiyo Bypass Ameliyatının Yapılması?

Kalp, damarlardaki kanı temizleyen en önemli organdır. Eğer bir tıkanma olursa sağlık sorunları ortaya çıkar. Anjiyo ile kalp ve damarlardaki sorunlar ortaya çıkarılır. Anjiyo yapılmadan evvel hastaya bir ilaç verilir. İlaç sayesinde kalp ve damarlarda bulunan görüntülerin daha net olması sağlanır. Görüntüler alınırken röntgen ışınlarından yararlanılır. İşlem yapılan bölge özel bir ilaç ile uyuşturulur. Böylece tamamen hasta uyanık kalır ve bilinci yerinde olur. Damarlarda herhangi bir tıkanıklık ya da darlık sorunları varsa anjiyo sayesinde tespiti sağlanır.

Anjiyo Ameliyatının Yapılacağı Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Öncelikle ameliyatı alanında uzman doktoraların yapması gereklidir. Doğru teşhis hastalığın tedavisi için en önemli önceliktir. Güvenebileceğiniz doktorlar sayesinde Anjiyo işlemi kolaylıkla yapılacak ve damar sağlığınızın en iyi şekilde korunması sağlanacaktır. Anjiyo olmadan 3-4 saat evvel hastaların yeme, içmeyi bırakması gereklidir. Ameliyat öncesi eğer kullandığınız ilaçlar varsa doktorun iznini alarak kullanmalısınız. Ayrıca daha önceden kullanmakta olduğunuz kan sulandırıcı ve benzeri ilaçları mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Anjiyo Ameliyatının Yapılışı

Ameliyat yapılırken genellikle kasık damarlarından giriş sağlanır. Ancak el bileğinden de damarların görüntülenmesi için girildiği durumlar vardır. Hastanın damarlarının görüntüleneceği bölgeye girişten önce lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra bir iğne yardımı ile atardamarlara giriş sağlanır. Anjiyo sırasında küçük bir boru atardamarların içerisine yerleştirilir. Boru sayesinde damarların içi görülür ve teşhis yapılır. Eğer el bileğinden anjiyo işlemi yapıldıysa kısa sürecektir. Ancak kasıktan yapılan girişlerde daha uzun süreli bir işlem olacaktır. Kasıktan yapılan girişlerde süre biraz daha uzayabilir. İşlem tamamlandıktan sonra damarlara girişi dağlayan borucuk çekilir. Hasta bir süre bekletildikten sonra servise alınır.

Anjiyo İşlemi Sonrası Nasıl Olur?

Genellikle hastalar aynı gün içinde taburcu edilmektedir. Ancak anjiyo yapılan bölgenin zorlanmaması önemlidir. Hasta bir süre kendisine dikkat etmeli ve doktorun önerilerini mutlaka dinlemelidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status