Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anjiyo sonrası, dikkat edilmesi gereken hususların altını çizmek hayati öneme sahiptir. Bilhassa hastanın çok dikkatli olması gerekmektedir. Bunun yanında hasta yakınlarının da olabildiğince yardımcı olmaları isabetli bir karar olacaktır. Anjiyo hastalarının sıklıkla yaptıkları hata hata sonrası hareketlerine özen göstermemeleri olmaktadır. Bu sebeple anjiyo sonrası, hastaneden ayrıldıktan sonra mutlaka hareketlerine dikkat etmeli, ani hareketlerden kaçınılmalı ve özellikle uzandığı yerden kalkarken çok dikkatli olmalı ve yakınından  kesinlikle yardım alarak yataktan o şekilde kalkması gerekmektedir.

Anjiyo sonrası Hastane ortamında yapılacak işleri de kısaca açıklayacak olursak:

Anjiyo işlemi biten hasta personel eşliğinde yatağa alınır.

Anjiyo sonrası kateterin bulunduğu yer kesinlikle hareket ettirilmemelidir.

İşlem tamamlandıktan sonra kasıktan kanül çıkarılır ve 15-20 dakika süre ile bu bölgeye bası yapılır. Kanamanın durduğu görüldükten sonra oldukça sıkı bir bandaj ile kapatılır.Ancak bazı tıbbi gereklilik hallerinde, kasıktaki kanülün daha uzun süre yerinde muhafaza edilmesi gerekebileceğinden bu uygulama değiştirilebilir.

6 saat kadar yataktan kalkılmamalıdır.

Katater uygulanan bacağı mümkün olduğu kadar hareket ettirmeyiniz.

Tuvalet ihtiyacı yataktan kalkmadan yatakta ördek/sürgü ile karşılanmalıdır.

Öksürme, hapşırma veya başı yastıkla destekleme esnasında girişim yerine elle basınç uygulayınız. ( kanamaya engel olmak için)

Eğer kasıkta ani ağrı, sıcaklık veya ani şişlik hissederseniz elinizle pansuman yerine sıkıca basınız ve hemşirenizi çağırınız.

Anjiyo Sonrası

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem sonrasında ilk saatlerde hemşire tansiyon ve nabzınızı kontrol edecektir. Bu bir kuraldır ve problem olduğu anlamına gelmez.

İşlem sırasında kullanılan kontrast madde böbreklerinize zararlı etki yapabileceğinden ilacın hızlı bir şekilde atılabilmesi için bol miktarda sıvı almanız istenecektir.(su, meyve suyu vs.) Ağızdan ilk 2 saat içinde 2 litre sıvı alınız.

Serviste öncelikli olarak su içmeniz isteneceğinden ancak 1 saat sonra bulantı olmaması için az porsiyonda bir şeyler yiyip içmeniz uygun olacaktır.

İşlem yerindeki “şit” adı verilen kateterin durumu, kanama olup olmadığı ve nabzınız doktor tarafından değerlendirilir.

Durumunuza göre; anjiyo sonrası yatağınıza dönünce; doktorunuz tarafından hemen şit çekilir. *Bu işlemden sonra kasığınızın üzerine kum torbası koyup 6 saat bacağınızı düz tutmanız istenecektir.

Kum torbası alındıktan sonra ayağa ilk defa kalkarken uzun süre aynı pozisyonda yatmaktan dolayı başınız dönebileceğinden asla yalnız olmayınız.

Kum torbanız alındıktan sonra probleminiz yok ise aynı gün taburcu olabilirsiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status