Boğaz Kanseri Tanısı Nasıl Yapılır?

Boğaz Kanseri Teşhisi

Boğaz kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıdakileri içerebilir:

Röntgen: Kanserin akciğerlere yayılıp yayılmadığını kontrol etmek amacıyla akciğer grafisi çekilebilir. Kanser ileri evrede değilse, akciğerde saptanmaz.

Panendoskopi: Bu prosedür sırasında burun, ağız, trakea (nefes borusu) ve yemek borusu gibi boğazdaki diğer kısımlar incelenir; tümör bulgusu aranır.

Laringoskopi: Larenks kanseri tanısı konan insanlarda aynı zamanda diğer baş ve boyun kanserleri riski de olduğundan; ayrıca nazofarenks (boğazın üst kısmı, burun arkasında), ağız, dil ve boyun analiz edilir.

Biyopsi: Endoskopi ve laringoskopi sırasında anormallikler saptanırsa, doku örneği alınarak mikroskop altında incelenebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taraması, tümör boyutu, şekli ve konumu hakkında bilgi sağlayabilir. Ayrıca kanserli hücreler içerebilen genişlemiş lenf nodlarının kontrol edilmesine yardımcı olur.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Daha az sıklıkla, boğaz kanseri tanısı için MR taraması yapılabilir. MR, çok ayrıntılı görüntü sağlar ve kanserin boynun diğer bölgelerine veya vücudun diğer alanlarına yayılıp yayılmadığının belirlenmesinde özellikle yararlı olabilir.

Pozitron emisyon tomografisi (PET): Boğaz kanseri teşhisi konan hastalarda PET taraması, kanser hücrelerinin lenf nodlarına yayılıp yayılmadığını saptamak, kanserin orijinal alanını belirlemek veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını kontrol etmek amacıyla yararlı olabilir.

Ayrıca Bakınız: Boğaz Kanseri Sebepleri

Boğaz kanseri tanısı konduktan sonra, bir diğer adım kanseri evrelemektir. Boğaz kanseri evresini belirlemek, tedavi seçeneklerine karar verilmesine yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status