Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Olur?

Rahim Kanseri Teşhisi

Rahim kanseri tanısı için kullanılan testler ve prosedürler aşağıda açıklamaları ile birlikte yer almaktadır.

Pelvik muayene: Genellikle rahim kanseri tanısında başvurulan ilk adımlardan biridir. Bu prosedür sırasında, herhangi bir anormal bulgunun varlığı kontrol edilir. Bunun için rahim, yumurtalıklar, rektum ve vajina incelenir.

Ultrason: Bu prosedür, rahim tümörü olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Transvajinal ultrason ile dişi üreme organları incelenir ve özellikle endometrium da anormallik olup olmadığı kontrol edilir.

Dilatasyon ve Küretaj (D&C): Biyopsi sonuçları net olmadığında veya yeterli doku örneği alınamadığında, rahim kanseri tanısı için dilatasyon ve küretaj yapılabilir.

Biyopsi: Endometrial biyopsi, rahim kanseri için yaygın bir tanı testidir. Bu prosedür sırasında, rahim içinden hücre örneği alınır ve mikroskop altında analiz edilmek üzere laboratuara gönderilir.

Ayrıca Bakınız: Rahim Kanseri Belirtileri

Sentinel lenf nodu biyopsisi: Erken evre rahim kanseri olan kadınların yaklaşık yüzde 15’inde kanser lenf nodlarına yayılır. Bir tanı aracı olarak, sentinel lenf nodu biyopsisi, kanserin uterusun ötesine yayılıp yayılmadığını belirlemeye yardımcı olmak için daha fazla hassasiyet sunabilir. Sadece bir veya iki lenf nodunun çıkartılması, 10 ila 30 lenf nodunun çıkarıldığı ameliyatla birlikte gelebilecek komplikasyonları önleyebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Rahim kanseri için yapılan BT taramasında, rahmin detaylı görüntüsü elde edilir ve anormallik olup olmadığı kontrol edilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Rahim kanseri teşhisi yapılırken MR kullanılabilir. MR daha yumuşak doku kontrastına sahip olduğu için bu yöntem BT taramasından daha etkili olabilir. MR özellikle vücudun diğer bölgelerindeki tümörler ve metastazların saptanmasında yararlıdır.

Histeroskopi: Histeroskopi sırasında kanserli olabilecek hücreler algılanırsa, şüpheli alan için biyopsi yapılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status