Hamilelikte 22.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Hamileliğin 22.haftasında büyüyen ve gelişen bebeğinizi artık daha gerçekçi hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamileliğinizin ilk haftalarında küçük bir hücre olan bebeğinizin artık bir kalbi, beyni, yüzü, sindirim sistemi ve boşaltım sistemi vardır.

Bebeğiniz gelişimine hızla devam etmektedir. Ancak anne adayı 22.haftada kısa süreli hafıza kaybı hissedebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur. Ayrıca konsantre yeteneğinizde de zorluk hissedebilirsiniz.

Hamilelikte hafıza kaybı nedeniyle panik yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bu aylar boyunca olan doğal bir olaydır. Çalışmalarda, sözel ve hafıza sorunlarının gebelikte sık görüldüğü ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir olduğu sonucuna varılmıştır.

Hamileliğin 22. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Karnınızın büyümesi devam etmektedir ve doğuma kalan süre boyunca vücudunuzda herhangi bir ciddi değişiklik olmayacaktır. Henüz kendinizi çok yorgun hissetmeyebilirsiniz. Ancak üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde yorgunluk şikayetiniz de artmaya başlayacaktır.

Ortalama ağırlığınıza her hafta yaklaşık 225 gram eklenmektedir. İştahınızda artış devam edecektir. Geceleri veya yemek yedikten bir süre sonra açlık hissi ile karşılaşabilirsiniz.

Hamileliğin 22. haftasında vücudunuzda göreceğiz ana değişikliklerden bazıları şunlardır:

1. Vajinal Akıntı:

Hamilelik sırasında alt bölgeler daha hassas ve ıslak hale gelebilir. Hamileliğin 2.trimester döneminde gebe bayanların cinsel zevklerinde artışın nedeni de budur. Hamilelikte, vajinal bölgeye kan akımında artış olur. Bu durum vajinal akıntıyı artırabilir.

2. Nefes Nefese Kalma:

Rahim 26.haftaya kadar göbek üzerinde baskıya devam eder. Eğer tam olarak akciğerleriniz genişlemiyorsa, nefes nefese kalabilirsiniz. Bu nedenle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca, sırt ağrısına neden olabilir.

Rahim büyüdükçe, göğüs kafesi bebeğinizin daha rahat gelişmesi için rahme yer verecek ve yukarı doğru hareket edecektir. Bu değişiklikler, rahat nefes almanıza engel olabilir.

3. Su Tutma:

Bir süre ayakta kaldıktan sonra ayaklarınızda şişme ve su tutma fark edebilirsiniz. Bu aynı zamanda ağrıya da yol açabilir.

4. Sindirim Sistemi:

Vücudunuzda meydana gelen bazı değişiklikler rahatsızlık verici olabilir. Bunlardan biri de sindirim sistemindeki değişikliklerdir. İkinci trimester boyunca hazımsızlık, kabızlık ve mide ekşimesi sorunları devam eder.

Hamilelik hormonu olan progesteron sindirim sistemini gevşetir. Beslenmenize ekstra dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı gıdalara aş ermeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınlarda hemoroid de sık görülen sindirim sistemi sorunlarından biridir. Bol su içerek ve lifli gıdalar yiyerek, sindirim sistemi sorunlarını önemli ölçüde kontrol edebilirsiniz.

Hamileliğin 22. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Bebeğiniz hızla gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir. Bebeğinizin kasları güçlenmektedir ve bu nedenle artık tekmelerini daha güçlü hissetmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz ayrıca uyaranlara yanıt vermeyi öğreniyor. Bebeğinizin gürültü, müzik ve ninnilere tepki verdiğini hissedebilirsiniz. Önümüzdeki hafta bebeğinizde daha fazla gelişme olacaktır. Ayrıca bebeğinizin üreme organları gelişmesini sürdürmektedir.

Erkek bebek bekliyorsanız, testisleri belirginleşmeye başlayacaktır. Bebeğiniz kız ise, üreme organları daha fazla gelişmiş olacaktır. Rahim ve yumurtalıkları artık yerleşmiştir. 22.haftada kız bebeğin vajinası daha iyi gelişmiştir.

22 haftalık hamilelikte bebeğinizi bekleyen diğer önemli değişiklikler şunlardır:

  • Üreme organlarının olgunlaşması
  • Göz kapakları ve kaşlarda önemli gelişme
  • Tırnakların tam oluşumu
  • Daha belirgin dudaklar
  • Pankreas gelişimi
  • Diş tomurcuklarının olgunlaşması
  • Ses ve dokunmaya tepki
  • Fonksiyonel sindirim ve boşaltım sistemi
  • Beynin olgunlaşması
  • Bağışıklık sisteminin gelişimi
  • Onu sıcak tutacak yağ dokusunun oluşumu ve depolanması

Bebeğinizin minik bir meyve tohumu büyüklüğündeyken, 22.haftada artık bir elma veya kavun boyutundadır. Bebeğiniz yaklaşık 350 gram ağırlığında ve 19 cm uzunluğundadır.

Bu yazımızda 22 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status