Hamilelikte Anemi Hakkında Merak Edilenler

Gebelikte anemi teşhisi konmuşsa, o zaman çok az kırmızı kan hücresi mevcut ya da çok küçük oldukları anlamına gelir. Demir eksikliği anemisi varsa, kandaki demir seviyesinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak orak hücre anemisi gibi hastalık veya rahatsızlıktan kaynaklanan çok sayıda başka anemi türleri de vardır.

Hamilelikte Anemi Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta hiç bir işaret göstermeyebilir. Kötüleştikçe, yorgunluk, güçsüzlük, baş dönmesi, göğüs ağrısı veya sinirlilik hissedebilirsiniz. Cildinizin soluklaştığını, hızlı veya düzensiz bir kalp atışı veya uyuşmuş veya soğuk el ve ayaklar gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Hamilelik Sırasında Anemi İçin Herhangi Bir Test Var Mı?

Evet, kanınız muhtemelen gebeliğin başlarında anemi için test edilecektir ve yine 24 ile 28. haftalar arasında tekrar test edilecektir.

Hamilelikte Anemi Ne Sıklıkta Görülür?

Anemi, gebe kadınlar arasında oldukça yaygındır. Araştırmalara göre, hamile kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde anemi vardır.

Hamilelikte Anemi Neden Olur?

Vücudunuz alyuvarları yapmakta zorluk çekebilir veya onları ürettiğinden daha çabucak öldürebilir. Düşük demir veya vitamin B12 seviyeleri, anemiye neden olabilir. Kan kaybı veya altta yatan bir hastalık (böbrek hastalığı gibi) da anemiye olabilir. Orak hücre anemi, talasemi veya aplastik anemi gibi bir kan hastalığı varsa, onu genetik olarak miras almışsınızdır.

Hamilelikte Anemi Bebeği Etkiler Mi?

Hamileliğinizi nasıl etkilediği, sahip olduğunuz anemi türüne bağlıdır. Hafif vakalarda muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur, ancak şiddetli demir eksikliği anemisi bebeğin büyümesini etkileyebilir ve erken doğum için risk altına sokabilir. Genetik anemi hem annenin hem de bebeğin komplikasyon riskini artırabilir. Bu nedenle gebelik boyunca iyi prenatal (doğum öncesi) bakım almanız önemlidir.

Hamilelikte Anemi Tedavisi

Doktorunuz büyük olasılıkla prenatal vitaminlerin çoğundan daha yüksek bir dozda bir demir takviyesi reçete eder. Hamilelikte kansızlık sorunları ile ilgili doktorunuza danışmanız önemlidir. Demir eksikliği anemisi varsa doğum sonrası depresyon için daha yüksek risk altında olabilirsiniz. Bu nedenle doktorunuz doğumdan sonra sizi daha yakından izleyebilir. Her anemi tipinin kendine özgü tedavileri ve endişeleri vardır, bu nedenle doktorunuz tarafından durumunuza göre tam bir tedavi planı oluşturulacaktır.

Hamilelikte Anemiyi Önlemek İçin Ne Yapabilirim?

Bol miktarda demir alın. Kadınların her gün yaklaşık 18 mg demir ihtiyacı vardır ve hamile kadınlarda bu oran yaklaşık 27 mg’dır. Kurutulmuş meyveler, yulaf ezmesi, ıspanak, brokoli ve kümes hayvanları iyi bir demir kaynağıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status