Hamilelikte 30.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Hamileliğinizin 30.haftasına girmeniz ile birlikte; artık yorgunluk, ruh hali değişiklikleri ve kilo alma gibi hamilelik belirtilerine de uyum sağlamış olabilirsiniz. Her ne kadar bazı belirtiler size rahatsızlık verse de, bebeğinizin doğacağı güne yaklaşmak hem eşinizin hem de sizin mutluluğunu ikiye katlayacaktır.

İyi birer ebeveyn olmak için şimdiden birçok kitap okumaya ve diğer aktiviteler ile kendinizi geliştirmeye başlamış olabilirsiniz. Ancak, hamileliğiniz boyunca bu hassas dönemde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için kulaktan dolma sözlere inanmak yerine doktorunuzun önerilerini dikkate almaya özen göstermelisiniz.

Hamileliğin 30. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Doğum gününü iple çekiyor olabilirsiniz. Bu, hamileliğin 3.trimester döneminde birçok bayanın yaşadığı ortak bir duygudur. Fiziksel ve duygusal değişiklikler sizi yormuş olabilir. Tüm bu değişiklikler ile başa çıkmakta bitkin düşebilirsiniz. Ancak, yakında hepsinin biteceğini ve bebeğinizi kucağınıza aldığınız an tüm sorunlarınızı geride bırakacağınızı unutmayın.

30 haftalık gebelikte karşılaşabileceğiniz değişikliklerden bazıları şunlardır:

  • En belirgin değişiklik, kilo artışı olacaktır. Her hafta kilonuzda hızlı bir artış olmaktadır. Bu hafta yaklaşık 450 gram almış olabilirsiniz.
  • Anne karnındaki bebeğe artık daha fazla besin gerektiğinden, besleyici gıdalarla dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Grup B streptokok enfeksiyonu (bakteriyel enfeksiyon türü) gebelikte vajina ve rektumda görülen bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon gebe bayanlar için oldukça zararsız olmasına rağmen, doğumdan sonra bebekte ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Çoğu hastane, bebeği güvende tutmak için B grubu strep testi pozitif olan kadınlara antibiyotik tedavisi uygulamaktadır.
  • Bel ağrınız varsa, düzenli hafif egzersizler yaparak ve doğru duruş pozisyonu ile bu ağrıyı kontrol edebilirsiniz.
  • Özellikle gebeliğin son 3 ayında, uyku sorunları yaşayabilirsiniz. Rahat bir uyku pozisyonu benimsemenizi öneriyoruz. Sadece büyüyen karnınız değil, aynı zamanda tuhaf rüyalar da uykusuzluğa neden olabilir.
  • Şeker seviyelerinizde yükseliş olabilir ve gebelik diyabeti tanısı konulabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve dengeli beslenerek, kontrol altına alabilirsiniz. Gebelik diyabeti, doğumdan sonra hayatınızı etkilemeye devam etmez.
  • Bu haftalarda, anemi bir diğer dikkat edilmesi gereken rahatsızlıktır. Demir eksikliği bebeğin gelişiminde sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla, beslenmenize önem vermelisiniz. Ayrıca, doktorunuz demir takviyesi almanızı önerebilir.
  • Eğer vücudunuzda ağrılar varsa, endişeye kapılmamalısınız. Ancak bu ağrılar size fazlasıyla rahatsızlık veriyorsa, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
  • Bebeğiniz büyüdükçe, mesane ve diğer iç organlara baskı artar. Tuvalete gitme sıklığınız artabilir.
  • Hamileliğin 3.trimester döneminde, ruh hali değişimlerine hazır olun. Bu duygusal değişiklikler nedeniyle endişe ve şüpheleriniz artabilir. Özellikle ebeveynlik becerilerinizden şüphe etmeye başlayabilirsiniz. Eşinizle birlikte gerçekten hazır olup olmadığınızı merak edebilirsiniz. Hamilelikte meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle duygusal değişimler normal bir durum olarak kabul edilir.
  • Daha sık duygusal tepkiler yaşayabilirsiniz. Hamilelik sizi kırılgan ve hassas bir hale getirebilir. Eşinizle korku ve kaygılarınız paylaşmakta tereddüt etmeyin.

Hamileliğin 30. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Artık bebeğinize ninniler söyleyebilirsiniz. Yatıştırıcı sesler bebeğinizi uyku moduna geçirebilir. Aynı zamanda, doğum sonrasında söyleyeceğiniz ninniler de ona tanıdık gelecektir. 30 haftalık hamilelikte bebeğinizin yüz ifadesi değişmektedir. Diğer önemli değişiklikler şöyledir:

  • Bebeğiniz gelişimine hızla devam ederek, dış dünyaya hazırlanmaktadır.
  • Bu hafta meydana gelen en önemli değişim, miyelin kaplı sinir liflerinde olur. Vücut fonksiyonlarını düzenleyen ve dürtülerini geliştiren sinir sistemi gelişmeye devam etmektedir.
  • Derisi altında yağ tabakası oluşmakta olup, kilo almaya devam etmektedir. Ayrıca, oluşan yağ dokusu, cildindeki kırışık görünümü giderir.
  • Ayva tüyleri (lanugo) her hafta azalmakta olup, cildi üzerinde henüz bir miktar bulunmaktadır.
  • Bebeğiniz nefes egzersizlerine devam ediyor. Eğer bebeğiniz ultrason sırasında doğru konumda ise, diyafram hareketini görebilirsiniz. Nefes egzersizleri bazen bebeğinizde hıçkırığa neden olabilir.
  • Duyu organları, kalp, sindirim sistemi, boşaltım organları, kasları ve akciğerler işlevlerine yanıt vermeye başlar.
  • Bebeğiniz rahim içerisinde gözlerini açmaya ve kapamaya devam ediyor.
  • Artık rahim içinde yeterli yer olmadığı için, amniyotik sıvı miktarı azalmaya başlar.
  • Tırnakları büyümektedir ve artık neredeyse parmak uçlarının sonuna ulaşmıştır.
  • Bebeğiniz 39-42 santimetre uzunluğunda olabilir. Kilosu da yaklaşık 1.150-1.700 gramdır.

Bu yazımızda 30 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status