Hamilelikte 34.Hafta: Bebek Gelişimi ve Vücutta Değişiklikler

Artık bebeğinizi kucağınıza almanıza çok az hafta kaldığı için hamileliğinizin 34.haftasında sevinç ve heyecanınız ikiye katlanacaktır. 34 haftalık gebelikte anne ve bebeği ne gibi değişimlerin beklediğini merak ediyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Hamileliğin 34. Haftasında Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

Önceki haftalarda ortaya çıkan hamilelik belirtilerinin bir kısmı hala devam edebilir ve bir kısmı da daha çok rahatsızlık vermeye başlayabilir. Kasılmalar artar ve anne adayı bu nedenle kendini rahatsız hisseder. 34.haftalık hamilelikte vücudunuzda meydana gelen diğer değişimler ve semptomlar şöyledir:

Mide Ekşimesi:

Mide ekşimesi, hamilelik boyunca sizi rahatsız etse de, hamileliğin 8.ayında daha kötü bir hal alabilir. Büyüyen rahimle birlikte yemek borusu çevresindeki kaslarda asit fazlalığı olabilir ve mide ekşimesi sorunu artar. Mide yanması şikayetinden kurtulamasanız da, belirtilerini kontrol altına alabilirsiniz. Daha az yağlı ve baharatsız yiyecekler yemeye özen gösterin. Bunun yanı sıra, yiyecekleri hızlı yememeye özen gösterin.

Kabızlık ve Hemoroid:

Kabızlık genellikle üçüncü trimesterde oluşur. Hiperaktif gebelik hormonları nedeniyle vücudunuz yiyecekleri sindirmekte zorlanır. Hormonların yanı sıra; sürekli büyüyen rahim çok az boşluk bırakarak bağırsakları yukarı iter.

Demir takviyeleri de kabızlığa yol açabilir. Ne yazık ki, kabızlık sorunu doğuma kadar devam eder. Doğumdan sonra ise, her şey normale dönecektir. Bazen kabızlığın yanı sıra hemoroid sorunu ile de karşılaşılabilir.

Hemoroid, acı ve rahatsızlık verir. Hemoroid ve kabızlığı önlemek için tahıllı gevrekler, bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, taze meyve ve sebzeler, kuru meyveler, lif içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin. Gaz ve şişkinliği önlemek içinse, günde 3 büyük öğün yerine 6 küçük öğünle beslenin. Günde 8-10 bardak su içmeye gayret edin.

Eklem Ağrıları:

Gebelikte relaksin ve östrojen hormonları bağların rahatlamasına yardımcı olur. Bu nedenle bacaklar, diz, ayak ve kalça üzerindeki baskı vücut ağrılarına yol açar. Ağır nesneleri kaldırmaktan kaçının ve doğru duruş pozisyonu benimseyin.

Braxton Hicks Kasılmaları:

Rahim ve etrafındaki kasılmalar, hamileliğin 8.ayında daha da kötüleşir. Rahim doğum için hazırlanmaktadır ve bu yalancı kasılmalar sizi rahatsız edebilir. Eğer kasılmaların şiddeti artarsa ve beraberinde ağrı da olursa, hemen sağlık kuruluşuna başvurun. Erken doğum belirtileri olabilir.

Ödem:

Hamileliğin 4.haftası boyunca şişmiş eller ve ayaklar kadınların ortak şikayetlerinden biridir. Artık ayaklarınızın şişmesi nedeniyle ayakkabılarınızı giymekte güçlük çekebilirsiniz. Sıkı giysiler giymekten kaçının ve bacak bacak üstüne oturmamaya gayret edin. Hamilelikte ödem endişe edilecek bir semptom değildir. Ancak, şişlikler daha da kötüleşirse doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Hamileliğin 34. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Hamileliğin 8.ayında bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Artık karnınızın içinde çok az yer kaldığı için hareketleri kısıtlıdır ve bu nedenle önceki haftalardaki gibi sık hareket etmez. 34 haftalık gebelikte bebekte meydana gelen diğer önemli değişiklikler şöyledir:

  • Eğer bebeğiniz şu ana kadar pelvis içine yerleşmiş değilse, bu hafta yerleşecektir. Bu hafta mide ekşimesi ve sık idrara çıkma şikayetiniz artabilir.
  • Bebeğinizin iç organları gelişiyor. Bebeğin akciğerlerin içindeki hava keseleri doğumdan sonra nefes almasına yardımcı olacak kimyasal madde ile kaplıdır.
  • Bebeklerin çoğu 34.haftada baş aşağı konuma gelerek, doğuma hazırlanır. Ancak, ikinci hamileliklerde bu işlem daha uzun sürebilir.
  • Bebeğinizin davranışları daha önce olduğu gibi düzensiz değildir ve uykusu da düzenlidir. Önceki haftalar kadar sık tekme atmayabilir, ancak tekmeleri artık her zamankinden daha güçlü olabilir.
  • Bebeğinizin kafatası tam olarak gelişmemiştir. Kafası biraz öne doğru şekillenir. Bu sayede bebeğin doğumda kolayca ilerlemesine yardımcı olur.
  • Bebeğin vücudu içindeki yağ katmanları onun dış dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olur.
  • 34 haftalık hamilelikte bebeklerin neredeyse hepsi rahim dışındaki dünyaya hazırdır. Ancak, bu hafta doğan bebekler prematüre bebek olur.
  • Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkek ise, testisleri oluşmuştur ve karından sktoruma hareket etmiştir.
  • Bebeğinizin el ve ayak tırnakları artık tamamen gelişmiştir.
  • Bebeğinizin gözlerinin yanı sıra diğer vücut parçaları da tam gelişmemiştir.
  • Saçları büyümeye devam eder.
  • Bebeğinizin cildi etrafındaki vernix kalınlaşır. Vernix bebeğin kırışık hale gelen cildini kaplayarak koruyan krem kıvamında kalın bir maddedir.
  • Bebeğiniz yaklaşık 2.5 kilogram ağırlığındadır ve uzunluğu da ortalama 45 santimetredir.

Bu yazımızda 34 haftalık hamilelik belirtileri, anne ve bebeğin vücudunda meydana gelen değişiklikler hakkında bilgiler verdik.

Aşağıda yer alan yorum bölümünden kendi görüş ve deneyimlerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status