Hashimoto Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi

Hashimoto hastalığı, aynı zamanda “kronik lenfositik tiroiditi” veya “otoimmün tiroidit” olarak da adlandırılır, otoimmün bir hastalıktır.

Otoimmün bir hastalık, vücudun bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine ve organlarına saldırdığı bir hastalıktır. Normalde, bağışıklık sistemi bakteri, virüs ve diğer potansiyel olarak zararlı yabancı maddeleri belirleyerek ve yok ederek vücudu enfeksiyona karşı korur.

Hashimoto hastalığında bağışıklık sistemi tiroid bezine saldırarak inflamasyona neden olur ve tiroit hormonları üretme kabiliyetine müdahale eder. “Lenfositler” olarak adlandırılan çok sayıda beyaz kan hücresi tiroidte birikir. Lenfositler, otoimmün süreci başlatan antikorları yapar.

Hashimoto hastalığı sıklıkla tiroid fonksiyonlarında veya hipotiroidizmde azalmaya neden olur. Hipotiroidizm, tiroid vücudun ihtiyaçları için yeterli tiroid hormonu vermediğinde ortaya çıkan bir bozukluktur. Tiroid hormonları, vücudun enerji kullandığı şekilde metabolizmayı düzenler ve vücudun hemen her organını etkiler. Yeterli tiroit hormonu olmadan, vücudun pek çok fonksiyonu yavaşlar. Örneğin; Haşimato hastalığı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hipotiroidizmin en yaygın nedenidir.

Hashimoto Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Haşimato hastalığına yakalanmış birçok insan başlangıçta herhangi bir belirti göstermez. Hastalık yavaş ilerledikçe, tiroid genellikle büyür ve boynun ön kısmının şişmesine neden olabilir. Genişlemiş tiroid, “guatr” olarak adlandırılır. Ancak genellikle ağrılı değildir, boğazda dolgunluk hissi yaratabilir. Yıllarca, hatta on yıllar sonra tiroid hasarı küçülür ve guatr kaybolur.

Hashimoto hastalığı olan herkeste hipotiroidizm gelişmez. Hipotiroidizm, özellikle erken dönemde, subklinik-hafif ve belirti olmadan olabilir. Hipotiroidi ilerledikçe, insanlar aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olabilirler:

  • Yorgunluk
  • Kilo almak
  • Soğuk intoleransı
  • Eklem ve kas ağrısı
  • Kabızlık veya haftada üçten az bağırsak hareketi
  • Kuru, incelmiş saç telleri
  • Ağır adet veya düzensiz adet dönemleri ve hamile kalma sorunları
  • Depresyon
  • Hafıza problemleri
  • Yavaş kalp hızı

Hashimoto Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Hashimoto hastalığı kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Hastalık sıklıkla ergen ya da genç kadınlarda görülmesine rağmen, 30-50 yaşlarında görülür.

Hashimoto hastalığı ailelerde görülme eğilimindedir. Araştırmacılar, hastalığın bir nesilden diğerine geçmesine neden olan genleri belirlemek için çalışıyorlar.

Olası çevresel faktörler de incelenmektedir. Örneğin, araştırmacılar çok fazla iyot tüketmenin yatkın bireylerde tiroid hormon üretimini engelleyebileceğini bulmuşlardır. Bazı ilaçlarla veya viral enfeksiyonlar ile birlikte pestisitler gibi çevreye salınan kimyasal maddeler de otoimmün tiroid hastalıklarına katkıda bulunabilir.

Diğer otoimmün hastalıkları olan insanlarda Hashimoto hastalığı gelişme olasılığı daha yüksektir. Tam tersi, Hashimoto hastalığının diğer otoimmün hastalıkları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu hastalıklar arasında şunlar bulunur:

  • Vitiligo: Cildin bazı bölgelerinin doğal rengini kaybettiği bir rahatsızlıktır.
  • Romatoid artrit: Bağışıklık sistemi eklemleri kaplayan membrana saldırdığında oluşur. Ağrı, şişme, sertlik ve eklemlerde fonksiyon kaybına neden olan bir hastalıktır.
  • Addison hastalığı: Böbreküstü bezleri hasar gördüğünde ve yeterince kritik hormon üretemediğinde oluşabilir.
  • Tip 1 diyabet: Pankreas hasar görür ve artık kan şekeri olarak adlandırılan yüksek kan şekerine neden olan insülin üretemez.
  • Pernisiyöz anemi: Vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunmamasından kaynaklanan bir tür anemidir. Anemi durumunda, kırmızı kan hücrelerinin sayısı normalden daha düşük olup, vücut hücrelerine daha az oksijen taşınır ve aşırı yorulur.
  • Çölyak hastalığı: Gastrointestinal gluten duyarlılığının bir formu, insanın gluteni tolere edemediği otoimmün bozukluktur. Çünkü ince bağırsağın tabakasına zarar verir ve besin maddelerinin absorbe edilmesini önler. Gluten, buğday, çavdar ve arpada ve bazı ürünlerde bulunan bir proteindir.

Hashimoto Hastalığı Tanısı

Hashimoto hastalığı teşhisi, fizik muayene ve tıbbi geçmişle başlar. Fizik muayene sırasında guatr, nodüller veya büyüme görülebilir ve belirtiler hipotiroidizm işaret edebilir. Daha sonra tanıyı doğrulamak için kan testleri yapılır.

Ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması da dahil olmak üzere görüntüleme testleri istenebilir.

Hashimoto Hastalığı Tedavisi

Tedavi genellikle tiroidin hipotiroidizme neden olacak kadar hasar görmüş olup olmadığına bağlıdır. Hipotiroidi yokluğunda, bazı sağlık uzmanları guatr boyutunu azaltmak için Hashimoto hastalığını tedavi ederler. Ya da, hastalığa yakalanmamak ve hastalarını sadece hastalık ilerlemesi açısından izlenmesi gerekir.

Hipotiroidizm olsun veya olmasın Hashimoto hastalığı, sentetik tiroksin ile yani insan yapımı T4 ile tedavi edilir. T4 vücutta daha uzun süre kaldığından, sağlık personeli sentetik T3 yerine sentrot gibi Synthroid gibi sentetik T4 kullanmayı tercih ederek gün boyunca sürekli bir tiroid hormonu arzı sağlar. Hayvan tiroidi ile yapılan tiroid preparatları, sentetik tiroid (Levotiroksin) kadar tutarlı sayılmaz ve bugün nadiren reçete edilir.

Sentetik tiroid hormonu alan hastaların kanı düzenli olarak test edilir ve gerektiği gibi TSH testinin sonucuna bağlı olarak dozu ayarlanır. Hipotiroidizm, sentetik tiroksin ile neredeyse her zaman tamamen kontrol edilebilir, zira tavsiye edilen doz talimatlara göre her gün alınır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status