Muz: Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Muz, dünya genelinde en çok sevilen ve tüketilen meyvelerden biridir. Bazı bilim adamları muzun dünyanın ilk meyvesi bile olabileceğine inanıyorlar. Günümüzde muz en az 107 ülkede yetiştirilmektedir ve dünyadaki gıda ürünleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır ve parasal değeri vardır. Amerikalılar elma ve portakaldan daha çok muz tüketiyorlar.

Muzun Yararları Nelerdir?

Aşağıda, muzun faydaları, yapılan bilimsel araştırmalar ile birlikte yer almaktadır. Bu sağlık yararları bağlantıları kesin olarak kanıtlanmadan önce daha kaliteli çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtmek önemlidir.

1) Kan basıncı

Düşük sodyum alımının sürdürülmesi kan basıncını düşürmek için şarttır. Ancak artan potasyum alımı vazodilatasyon etkileri nedeniyle de önemlidir.

2) Astım

London Imperial College tarafından yapılan bir araştırmada, günde sadece bir muz yiyen çocukların astım gelişme olasılığı %34’den daha düşük bulunmuştur.

3) Kanser

Yaşamın ilk iki yılında muz, portakal ve portakal suyunun tüketilmesi, çocukluk lösemisi gelişme riskini azaltabilir. C vitamini için iyi bir kaynak olan muz, kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumuyla mücadelede yardımcı olabilir. Muz gibi sebze ve meyvelerden alınan yüksek lif alımları, kolorektal kanser riskini düşürür.

4) Kalp sağlığı

Muzdaki lif, potasyum, C vitamini ve B6 içeriği kalp sağlığını destekler. Mark Houston’a göre, potasyum alımının artması yanında sodyum alımının azalması da bir kişinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için yapabileceği en önemli diyet değişikliği olduğunu gösteriyor.

Bir çalışmada, günde 4069 mg potasyum tüketenlerin, iskemik kalp hastalığından ölüm riski, daha az potasyum tüketenlere (günde yaklaşık 1000 mg) kıyasla %49 daha düşüktür.

Yüksek potasyum alımı, inme riski, kas kütlesinin kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir.

5) Diyabet

Çalışmalar, yüksek lifli beslenen tip 1 diyabet hastalarının kan şekeri seviyesinin daha düşük olduğunu ve tip 2 diyabetli hastaların kan şekeri, lipid ve insülin düzeylerini iyileştirdiğini göstermiştir. Orta bir muz yaklaşık 3 gram lif sağlar.

Kadınlar için günde 21-25 gram, erkekler için ise günde 30-38 gram muz tüketilmesi önerilir.

Ayrıca BakınızTip 1 Diyabet Nedir?

6) İshal tedavisi

Elma püresi ve muz gibi yumuşak gıdalar ishal tedavisi için önerilir. Potasyum gibi elektrolitler ishal nedeniyle çok miktarda kaybedilir ve etkilenenler zayıf düşebilirler. Muz potasyum depolarını yenilemeye ve düzenlemeye teşvik etmeye yardımcı olabilir.

7) Hafızaya iyi gelir!

Muzlar ayrıca triptofan, yani hafızayı korumak ve ruh halinizi artırmada rol oynadığı bir amino asit içerir.

Muzun Besin Değerleri

Bir orta boy muz (yaklaşık 126 gram) bir porsiyon olarak kabul edilir. Bir muz porsiyonunda 110 kalori, 30 gram karbonhidrat ve 1 gram protein bulunur. Muz doğal olarak yağ, kolesterol ve sodyum içermezler. Yetişkinler için önerilen potasyum alımı günde 4700 miligramdır.

Taze muz meyvesi yıl boyunca manav ve marketlerde bulunmaktadır. Diğer meyvelerden farklı olarak, muzların olgunlaşma süreci toplandıktan sonra yavaşlamaz. Muzlar oda sıcaklığında saklanmalıdır. Sıcaklık arttıkça, daha hızlı olgunlaşacaktır. Bununla birlikte, olgunlaşmayı yavaşlatmak için muz soğutulmalıdır. Muzun dış kabuğu rengi koyulaşsa da, muzun kendisi daha uzun süre dayanır.

Uyarı: Kalp hastalığı için sık verilen bir ilaç türü olan beta-blokerler, kanda potasyum seviyelerinin artmasına neden olabilir. Muz gibi yüksek potasyumlu gıdalar beta bloker ilacı kullanırken az miktarda tüketilmelidir.

Çok fazla miktarda potasyum tüketilmesi, böbrekleri tam olarak fonksiyonel olmayanlar için zararlı olabilir. Böbrekleriniz fazla potasyumu kandan yok edemezse, ölümcül olabilir. Kalp hastalığı ve hipertansiyon için kullanılan belirli ilaçlar, potasyum seviyelerini artırabilme potansiyeline sahiptir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status