Otoimmün Hepatit Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Otoimmün Hepatit Belirtileri

Çoğu hastada hiçbir belirti görülmez. Hasta kendini sağlıklı hisseder. Hastalık, rutin bir kan testinde karaciğer tarafından üretilen bazı enzim düzeylerinde yükselme ile tespit edilebilir. Diğer hastalar yorgunluk, iştahsızlık, uyuşukluk ya da hatta kas veya eklemlerde acı ve ağrı şikayetleri yaşayabilir. Bazı hastalarda ilk belirti olarak, sarılık görülebilir.

Otoimmün hepatit belirtileri ve semptomları hafiften ağır dereceye değişebilir ve aniden ortaya çıkabilir. En yaygın belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Yorgunluk
  • Karaciğer büyümesi
  • Karın rahatsızlığı
  • Sarılık
  • Eklem ağrıları
  • Deride anormal kan damarları (spider anjiomları)
  • Deri döküntüleri
  • Kadınlarda regl gecikmesi

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya bulgu varsa, doktor randevusu alınız.

Ayrıca Bakınız: Otoimmün Hepatit Nedir?

Otoimmün Hepatit Neden Olur?

Otoimmün hepatit; normalde virüslere, bakterilere ve diğer patojenlere saldıran vücudun bağışıklık sistemi karaciğeri hedef aldığında ortaya çıkar. Karaciğere yönelik bu saldırı, kronik inflamasyona yol açabilir ve karaciğer hücrelerine ciddi hasar verebilir. Vücudun kendi bağışıklık sisteminin karaciğere saldırdığı kesin mekanizma henüz bilinmemektedir. Ancak, araştırmacılar, otoimmün hepatitin, bağışıklık sistemi işlevini kontrol eden genlerin etkileşimi ve belirli virüs veya ilaçlara maruz kalma nedeniyle oluşabileceğini düşünüyor.

Otoimmün hepatit riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

Cinsiyet: Otoimmün hepatit hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülen bir hastalık olsa da, hastalık kadınlarda daha yaygındır.

Enfeksiyon geçmişi: Kızamık, herpes simpleks veya Epstein-Barr virüsü bulaştıktan sonra otoimmün hepatit gelişebilir. Hastalık aynı zamanda hepatit A, B veya hepatit C enfeksiyonuyla da bağlantılıdır.

Kalıtsal: Kanıtlar, ailelerde otoimmün hepatit yatkınlığının artabileceğini düşündürmektedir.

Otoimmün bir hastalığa sahip olma: Çölyak hastalığı, romatoid artrit veya hipertiroidizm (Graves hastalığı veya Hashimoto tiroiditi) gibi otoimmün hastalıkları olan kişilerde otoimmün hepatit gelişme olasılığı daha yüksek olabilir.

Komplikasyonlar

Tedavi edilmeyen otoimmün hepatit, karaciğer dokusunun kalıcı skarlaşmasına (siroz) neden olabilir. Siroz komplikasyonları şunlardır:

Özofagus varisleri: Portal ven üzerinden dolaşım engellendiğinde, kan diğer kan damarlarına (özellikle de mide ve yemek borusunda bulunan kan damarlarına) geri dönebilir. Kan damarları ince duvarlıdır ve taşıdıklarından daha fazla kanla doldurulduğunda kanama olasıdır. Özofagusta veya karında bu kan damarlarındaki büyük miktarda kanama, derhal tıbbi bakım gerektiren hayatı tehdit eden bir acil durumdur.

Karında sıvı birikmesi (asit): Karaciğer hastalığı, karında büyük miktarda sıvı birikmesine neden olabilir. Asit, rahatsızlık verebilir ve nefes almaya müdahale edebilir. Genellikle ileri sirozun bir işaretidir.

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer hücrelerine yapılan geniş hasar, karaciğerinin yeterince işlev görmesini imkansız hale getirdiği zaman meydana gelir. Bu noktada karaciğer nakline ihtiyaç vardır.

Karaciğer kanseri: Sirozlu kişilerde karaciğer kanseri riski artar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status