Sinüzit Körlük Yapar Mı?

Hastanelerin kulak – burun – boğaz bölümlerine hastaların en sık şikayetle geldiği hastalıklardan bir tanesi de sinüzit rahatsızlığıdır. Çeşitli belirtiler ile ortaya çıkan sinüzit, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde, doğrudan etkilemektedir. Devam eden burun akıntısı, baş bölgesinde zonklama şeklinde görülen ağrı, burun tıkanıklığı sinüzit belirtileri arasında ilk sıralarda sayılan ortak belirtiler olarak kabul edilmektedir.

Her yaş grubundan birçok kişide görülebilen sinüzit, bazen kişiler tarafından gerektiği kadar önemsenmemektedir. Fakat sinüzit kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle kalmayıp aynı zamanda çeşitli ciddi hastalıkların nedeni de olabilmektedir.

Sinüzit ve Körlük İlişkisi

Alın, göz, burun üzeri ve başta hissedilen şiddetli sinüzit ağrıları kişilerin aklına çeşitli sorular getirmektedir. Günlük yaşamda kişiye ciddi sıkıntılar yaşatan hatta ileri boyutlarda günlük aktivitelerini engelleyen sinüzit rahatsızlığının yol açabileceği hastalıklar bulunmaktadır. Birçok sinüzit hastası sinüzitin neden olabileceği hastalıklar konusunu da merak etmektedir.

Sinüzit enfeksiyonu yüz içerisinde bulunduğu bölgeye yayılmaya başladığında gözleri ve beyni doğrudan etkileyebilmektedir. Göz çevresine enfeksiyonun yayılması durumunda sinüzite bağlı körlük hastalarda görülebilmektedir. Ayrıca yüz içerisinde gerçekleşen yayılmalar ise kemiklerde osteit adı ile bilinen ihtihaplanmalara, beyin apsesi, menenjit gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Sinüzit Hastalığının Oluşma Nedenleri

Birçok kişide yaygın olarak görülen sinüzit rahatsızlığı sık rastlanmasından dolayı gereken önemi görmemektedir. Kişilerin hafife aldıkları kulak – burun – boğaz sorunlarından olan sinüzit aslında oldukça ciddi bir sorundur ve zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir. Körlüğe kadar ilerleyebilen sinüzit probleminde geç kalınmadan hekime başvurarak tedaviye başlamak önemlidir.

Alerjik rinit problemi yaşayan kişiler, burun içinde anatomik bir bozukluğu olanlar, alkol ve sigara kullanan kişiler sinüzite yakalanmaya yatkınlık gösteren riskli grupta yer almaktadır. Basit bir soğuk algınlığının sonrasında bile meydana gelebilecek olan sinüzit, zamanında tedavi edilmesi gereken hastalıklardan bir tanesi olarak bilinmektedir.

Sinüzitte Tedavi Yöntemleri

Şiddetli baş ağrıları, inatçı ve tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı belirtileri ile hastanın günlük yaşamına olumsuz etki eden sinüzit tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. En sık uygulanan sinüzitte tedavi yöntemleri arasında antibiyotik tedavisi bulunmaktadır. Genellikle hastalarda olumlu sonuçlar veren antibiyotik tedavisini aksatmamak ve doktor kontrolünde tedaviye devam etmek iyileşme döneminde önemli olmaktadır.

Sinüzit ve Körlük

Bazı hastalarda antibiyotik tedavisi yeterli olmamakta veya hastanın vücudu antibiyotik tedavisine yanıt vermemektedir. Bu durumda hasta için sinüzit tedavisinde cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Başarı oranı oldukça yüksek olan sinüzit tedavisi, sinüzitin göz bölgesi, beyin ve kemiklere yayılması durumunda uygulanan, daha sık ilaç tedavisinden sonuç alınamadığında denenen bir tedavi yöntemi olarak görülmektedir.

Birçok kişi sinüzit ameliyatı olduktan sonra hastalığın tekrarlayıp tekrarlamayacağını merak etmektedir. Cerrahi başarının yüksek oranlarda görüldüğü sinüzit ameliyatında sıklıkla hastalık tekrarlamamaktadır. Hastalığın tekrarlaması için uygun tanı ve tedavinin, başarılı bir şekilde uygulanması da büyük önem taşımaktadır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status