Pankreas Kisti Tanısı Nasıl Olur? Çeşitleri Nelerdir?

Pankreas Kisti Teşhisi

Pankreas kistleri tanısı geçmişe göre daha fazladır. Bunun da nedeni, gelişen görüntüleme teknolojisi ile artık teşhisin daha kolay olmasıdır. Çoğu pankreas kisti, genellikle başka bir rahatsızlıktan dolayı yapılan abdominal tarama testleri sırasında teşhis edilir.

Tanıda temel zorluk, pankreas kistinin kanserli olup olmadığını tespit etmektir. Aşağıdaki prosedürler sıklıkla tanı ve tedavi planlamasına yardımcı olmak amacıyla kullanılır:

Tıbbi geçmiş: Geçmişteki karın yaralanması ya da pankreatit, bir psödokiste işaret edebilir.

BT taraması: Bilgisayarlı tomografi görüntüleme testi ile pankreas kistinin boyutu ve yapısı hakkında detaylı bilgi edinilebilir.

MR taraması: Manyetik rezonans görüntüleme ile kanseri riskini arttıran herhangi bir bileşen olup olmadığı da dahil, pankreas kistinin ince detaylarına bakılır.

Endoskopik ultrasonografi: Bu test, MR gibidir. Pankreas kistinin detaylı görüntüsü sağlanabilir. Ayrıca, olası bir kanser belirtisi olup olmadığını laboratuarda analiz etmek amacıyla kistten sıvı toplanabilir.

Ayrıca Bakınız: Pankreas Kisti Nedir?

Pankreas Kisti Türleri

Pankreas kistinin karakteristiği ve konumu, bireyin yaşı ve cinsiyeti faktörleriyle birlikte, var olan kist türünün belirlenmesine yardımcı olabilir.

Seröz Kistadenoma: Yakın organları yerinden edecek kadar yeterince büyük hale gelebilir ve bu da karın ağrısı ve dolgunluk hissine neden olabilir. Seröz kistadenomlar en sık 60 yaş üstü kadınlarda görülür ve nadiren kansere dönüşür.

Müsinöz Kistadenoma: Genellikle pankreasın gövde veya kuyruk kısmında yer almaktadır. Çoğunlukla orta yaşlı kadınlarda görülür. Müsinöz kistadenoma, prekanseröz (kanser öncesi) olur; yani tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebilir, demektir. Daha büyük kistler teşhis edildiğinde, zaten kanserli olabilir.

İntraduktal papiller müsinöz neoplazi (İPMN): Ana pankreatik kanalında ya da yan dallarından birinde bir büyümedir. İPMN’ler, prekanseröz veya kanserli olabilir. Sıklıkla 50 yaş üst erkeklerde ve kadınlarda görülür. Konumu ve diğer faktörlere bağlı olarak, İPMN’in cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Kistik papiller tümörü: genellikle pankreasın gövde veya kuyruk kısmında bulunur ve sıklıkla 35 yaş altı kadınlarda görülür. Ayrıca, papiller kistik neoplazi olarak da bilinir.

Ayrıca Bakınız: Panreas Kanseri Tanısı

Kistik adacık hücreli tümör: Genellikle katıdır. Fakat kist benzeri bileşenleri olabilir. Kistik adacık hücreli tümörlere nadir rastlanır. Bunlar, diğer pankreas kisti türleri ile karıştırılabilir. Prekanseröz ya da kanserli olabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status