Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Sinüzit Aldırmanın Zararları

Sinüzit, tıp literatüründe şiddetli baş ağrısı, ateş, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi durumlara neden olan yüz sinüsleri yangısı olarak tanımlanmaktadır. Halsizlik ve adaptasyon güçlüğü gibi belirtileri de vardır. Özellikle kış aylarında oldukça rahatsızlık vermektedir. Kişilerin yaşam kalitesini düşürdüğü söylenen sinüzitin tedavisi mümkündür.

Sinüsleri çok iltihaplanmış olup da, uzun süre tedavi görülmesine rağmen sonuç alınamayan hastalar için sinüzit ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyat, basitçe sinüzit aldırma olarak da söylenmektedir. Ameliyat ile sinüzit tedavisi sonlandırılmaktadır. Sinüzit aldırmanın zararları bulunmamaktadır ancak dikkat edilmesi gereken bir ameliyattır.

Sinüzit aldırma ameliyatı için bilinen yan etkiler bulunmamaktadır. Ameliyat iyi bir uzman tarafından iyi bir şekilde yapıldığı sürece istisnai durumlar hariç ameliyat tekrarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Sinüzit aldıran hastalar, sinüzit probleminden kurtulmaktadır.

Sinüzit Ameliyatı Şart Mı?

Sinüzit ameliyatı her durumda gerekli değildir. Sinüzit problemi yaşayan herkesin ameliyat olması gerekmemektedir. Yüz çevresinde şiddetli ağrı, boğazda gıcıklık ve ağrı hissi, burundan gelen akıntı geniz akıntısı ve mide bulantısı gibi belirtiler varsa, doktora gidilmelidir. Doktor, uygun bir ilaç tedavisine başlar. Çoğu zaman ameliyat olunmasına gerek kalmadan, sinüzit tedavisi yapılır. Ancak, sinüslerdeki iltihap çok fazlaysa ve tedavilerden sonuç alınamamışsa ameliyat gerekli olur.

Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinüzit ameliyatı nasıl yapılır? İlk olarak, sinüzit hastasına, kulak burun boğaz doktoru tarafından endoskopik bir muayene yapılmaktadır. Bu muayene sonrasında, gerekli tedaviye başlanmaktadır. Tedavi sonuç vermediğinde ise, tomografi çekilmekte ve sinüs haritası çıkarılmaktadır. Ve son olarak sinüzit ameliyatı yapılmaktadır.

Sinüzit ameliyatı oldukça hassas bir ameliyattır. Çünkü sinüs boşluklarını ve kanallarını meydana getiren kemikler son derece incedir. Bu yüzden, ameliyatı yapacak doktorun dikkatli davranması çok önemlidir.

Genel anestezi altında yapılan sinüzit ameliyatının genel olarak 45 dakika sürdüğü bilinmektedir. Ancak bir buçuk saate kadar da uzayabilmektedir. Ne kadar süreceği, hastanın durumu ile alakalıdır. Ağır vakalarda daha uzun sürmektedir. Ameliyat sonrasında, hastaya konforlu olabilmesi için eriyebilen tamponlar konulur. Hasta, ameliyat gecesi hastanede kalır ve sonrasında taburcu edilir.

Sinüzit Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılmalı?

Sinüzit ameliyatı sonrası da önemlidir. Hastanın istirahat etmesi gerekmektedir. Hasta, istirahat ederken çok fazla ziyaretçi kabul etmemelidir. Bir süre istirahat ettikten sonra normal yaşamına dönebilir ancak, büyük efor gerektiren işlerden kaçınmalıdır. Çünkü bu tarz işler, tansiyonu yükseltip sızıntının oluşmasına neden olabilmektedir. Yine bu nedenden dolayı, hasta fazla eğilmemeli ve sümkürmemelidir.

Ameliyattan sonra, ameliyatın yapıldığı bölgede iltihaplanma olmaması için antibiyotik kullanılmalıdır. Genelde ameliyat sonrasında ağrı görülmemektedir fakat hafif ağrılar için doktor tarafından tavsiye edilen ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastanın kesinlikle sigara kullanmaması gerekmektedir. Sigara kullanmadığı gibi, dumana da maruz kalmaması gerekmektedir. Hastanın, sinüzit problemiyle tekrar karşılaşmaması ve tedavinin iyi sonuç vermesi için bunlara dikkat etmesi önemlidir.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status