PCOS, Arterlerin Sertleşmesine Yol Açıyor!

Polikistik yumurtalık sendromu (PCOS) olan kadınlar için daha kötü haber – genellikle kardiyovasküler hastalığın ilk belirtisi olan koroner arterlerinin erken sertleşmesi riski altındadırlar. Bu, Pittsburgh Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü’nde epidemiyoloji profesörü Dr.P.H. Dr.P.H. Evelyn O. Talbott’a göre. Ancak kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmanın yolları vardır. Kilonuzu ve insülin duyarlılığınızı kontrol altına almak işe yarayabilir.

PCOS, kadın popülasyonunun %5’ini etkileyen ve adet düzensizlikleri, anovülasyon, aşırı kıllanma ve kısırlıkla kendini gösteren üreme endokrin hastalığıdır. PCOS hastaları ayrıca anormal kan lipit seviyeleri ve artmış orta hat obezitesi veya elma şeklindeki vücut gibi çeşitli metabolik sorunlara da maruz kalırlar.

Şimdiye kadar polikistik over sendromu, tıp mesleği tarafından birçok boyutu olan tek bir hastalık olarak görülmüyordu. Bunun yerine, kadınlar, özellikle düzensiz adet döngüleri ve kısırlık olmak üzere bireysel semptomlar için tedavi edildi. Bununla birlikte, Talbot’un çalışması, PKOS’lu kadınların yaşadığı metabolik anormallikler ile koroner arterlerdeki erken ateroskleroz arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.

PCOS ile ilişkili metabolik anormallikler, metabolik X Sendromu veya metabolik kardiyovasküler sendrom olarak adlandırılır. Koroner arterlerde kalsiyum birikintilerinin varlığı, kardiyovasküler hastalığın klinik tespitinden kaçabilecek ilk aşamalarını gösterir.

Pittsburgh çalışmasında, araştırmacılar elektron ışını bilgisayarlı tomografisini (EBCT) 84 kadının koroner arterlerini taramak için kullandılar – 41 PCOS’lu ve 43 kadın kontrol grubu olarak. Kadınların ortalama yaşı 47 idi. PKOS’lu kadınların koroner arter kalsifikasyon prevalansında anlamlı bir artış olduğu görüldü, PKOS grubunun %65.9’u koroner kalsiyum depolanması gösterirken, kontrol grubunun %34.9’u.

PCOS grubundaki bu aşırı kireçlenme ile artan insülin konsantrasyonu, düşük HDL kolesterol seviyeleri (iyi kolesterol) ve artan bel çevresi arasında bir ilişki görüldü. Bu bir arada var olan koşullar, Dr. Talbott’un PKOS’lu kadınların metabolik kardiyovasküler sendromlarının bireysel yönlerini ele alarak koroner arter hastalığı riskini azaltabileceklerine inanmasına neden oldu.

Dr. Talbott’un belirttiği gibi, “Bu sonuçlar, PKOS’lu genç kadınlarda merkezi obeziteyi azaltma ve insülin duyarlılığını artırma ihtiyacını vurgulamaktadır. Gençler ve 20’li yaşlarda diyet müdahalesi ve egzersiz, belirli kişilerde insülin duyarlılaştırıcı ajanların kullanımı ile birleştiğinde, daha sonraki yaşamda anjin ve kalp krizi gibi olumsuz kardiyovasküler sonuçları önlemeye yardımcı olur. “

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status