Serviks Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

Serviks; vajinayı uterusa bağlayan küçük bir organdır. Bu makalede bir diğer adı rahim ağzı kanseri olan serviks kanseri riskleri, alınması gereken önlemler ve teşhisi ile ilgili bazı önemli bilgiler paylaşacağız.

1. İnsan papilloma virüsü (HPV) serviks kanserine neden olabilir.

Birçok farklı HPV türü mevcuttur ve virüs bulaşmış biriyle ilişki kurarak HPV bulaşabilir.

HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu herhangi bir komplikasyon olmadan kendiliğinden kaybolacaktır. Ancak bazı HPV türleri yüksek riskli kabul edilir. Serviksin yüksek riskli bir HPV enfeksiyonu uzun yıllar sürebilir. Bu, servikal hücrelerin anormal hale gelmesine ve rahim ağzı kanserine neden olmasına yol açar.

Ayrıca Bakınız: Servis Kanseri Nedir?

2. Serviks kanseri anormal servikal hücreler ile aynı değildir.

Serviksiniz kanserli olmayan anormal hücrelere sahip olabilir. Bu hücrelerin çoğu, HPV türüne bağlı olarak benign (iyi huylu) veya potansiyel olarak ciddi olabilen bir HPV enfeksiyonuna bağlıdır.

Pap testi, herhangi bir anormal hücre olup olmadığını anlamak için servikal hücreleri toplayan bir prosedürdür. Varsa, hücrelerin kanser öncesi olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yapılabilir.

3. 50 yaşın altında daha fazla risk altındasınız.

Serviks kanseri tanısı konulan kadınların çoğunluğu 50 yaşın altındadır. Servikal kanserlerin yaklaşık yüzde 20’si 65 yaş üstü kadınlarda bulunur; ancak bu kanserler hayatları boyunca düzenli olarak test edilen kadınlarda nadirdir.

Ayrıca Bakınız: Serviks Kanseri Nedenleri

4. Serviks kanseri kalıtsal olabilir.

Serviks kanserine yakalanma olasılığı, anne veya kız kardeş gibi aile bireylerinde bu kanser saptanan kişilerde 2-3 kat daha yüksektir. Bazı araştırmalar bunun bazı kadınların HPV enfeksiyonu ile diğerlerine kıyasla savaşmasını engelleyen kalıtsal bir duruma bağlı olabileceğini ileri sürüyor. Aynı zamanda, aile üyelerinin genetik olmayan risk faktörlerinden bir veya daha fazlasını paylaşma eğilimiyle de ilgili olabilir.

5. Serviks kanseri seyahat edebilir.

Rahim ağzı kanseri hücreleri bir servikal tümörden ayrılabilir ve lenf veya kan damarları yoluyla akciğerlere, karaciğere veya kemiklere yayılabilir, metastaz yapar.

Ayrıca Bakınız: Serviks Kanseri Teşhisi

6. HPV aşıları servikal kanseri önlemeye yardımcı olabilir.

Genellikle kansere bağlı HPV tipleri ile enfeksiyona karşı koruyabilecek aşılar yanı sıra anal ve genital siğiller için bazı ilaçlar mevcuttur.

7. Serviks kanseri erken evrede belirti göstermez.

Erken evrede rahim ağzı kanseri hiçbir belirti ve bulguya yol açmayabilir. Belirtiler her zaman fark edilir değildir. Serviks kanseri belirtileri olabilecek aşağıdaki semptomlardan herhangi birisine sahipseniz doktorunuza danışınız:

  • Düzenli menstrüasyon dönemleri arasında kanama
  • İlişki sonrası kanama
  • Daha ağır veya uzun menstrual dönemler
  • Menopoz geçtikten sonra kanama
  • Artmış vajinal akıntı
  • Pelvik ağrısı
  • İlişki sırasında ağrı

8. Servikal kanser genellikle erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir.

Servikal kanserin erken evrelerinde 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 93’tür. Bu, 100 kadının 93’ünün tanıdan 5 yıl sonra hayatta kalacağı anlamına geliyor. Oysa rahim ağzı kanserinin ileri evreleri yalnızca 5 yıl sonrasında yüzde 16’lık bir yaşam süresi oranına sahiptir.

Serviks kanseri için tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon ve kemoterapi içerir. Tedavi seçimi tipik olarak, kanserin yayılmasına veya yayılmamasına ve herhangi bir tümörün boyutuna bağlı olarak değişir.

Kaynaklar:

http://www.care2.com/greenliving/8-things-you-should-know-about-cervical-cancer.html

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status