Siyah Nokta: Nedenleri, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Siyah noktalar; sivilce, lekeler, zitler, beyaz nokta veya siyah nokta olarak adlandırılan lezyonları içeren ortak bir cilt sorunu olan “akne” özelliğidir. Siyah noktalar, “melanosit” olarak adlandırılan deri hücreleri tarafından yapılan pigment olan okside melanizi içerdiği için, belirli bir tür koyu akne lezyonu olarak adlandırılırlar.

Siyah noktaların oluşmasına neden olan faktörler ve bunlara karşı en iyi stratejiler iyi bilinmemekle birlikte, cevaplar bu makaledeki anlaşılması kolay bilgilerde bulunabilir.

Akne’nin diğer özellikleri de kısaca burada tartışılmaktadır ve bu makalenin tamamındaki ilgili linklere bakarak ayrı sayfalarda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Siyah Noktalar Hakkında Hızlı Bilgiler:

Aşağıda siyah noktalar ile ilgili bazı önemli noktalar kısaca listelenmiştir. Daha ayrıntılı ve destekleyici bilgi makalenin devamında yer almaktadır.

  • Siyah noktalar özellikle ergenlik döneminde hormon değişiklikleri sonucu oluşan, kılların kökünde fazla sebumun bir sonucu olarak meydana gelir.
  • Sebum, havaya maruz kaldığında okside olan siyahı koyu renkli bir pigment, melanin içerir. Bu yüzden siyah noktaların koyu bir görüntüsü vardır.
  • Zayıf beslenme veya hastalık insülin düzeylerinin artmasına, IGF-1 seviyesinin yükselmesine ve gözeneklerin tıkanmasına yol açan cilt hücrelerinin hızla büyümesine neden olduğunda siyah noktaların ortaya çıkma ihtimalinin arttığına dair bazı kanıtlar vardır.
  • Siyah noktalar ayrıca açık “komedon” olarak bilinirler ve daha şiddetli akne lezyonları eşlik etmediği sürece hafif bir akne şekli olarak kabul edilirler.
  • Basit siyah noktalar normalde ağrıya veya diğer semptomlara neden olmaz. Ancak daha şiddetli akne gelişiminde sosyal ve psikolojik etkiler ortaya çıkabilir.
  • Tıbbi tanı lezyonların sayısını ve ciddiyetini değerlendirmek için fizik muayene gerektirir. Özellikle daha şiddetli akne için psikolojik etki de göz önüne alınır.
  • Siyah noktaların kendiliğinden tedavisi, çoğunlukla kendi kendine yönetim meselesidir; ancak daha iyi etki için reçeteli ilaçları da içerebilir.
  • Siyah noktalar inflamatuar lezyonları içeren daha sorunlu aknelerin bir parçasını oluşturursa, bir doktorun yardımına gerek duyulur.
  • Akne bazı durumlarda, birçok risk faktörü ile birlikte değiştirilemeyen (genetik gibi) kaçınılmaz sorundur. Bununla birlikte, riski en aza indirmek ve belirtileri azaltmak için bazı adımlar atılabilir.

Siyah Nokta Nedir?

Siyah noktalar akne belirtileri olup, cildin gözeneklerinin tıkandığı cilt rahatsızlığıdır. Cildin gözenekleri, fizyolojik olarak pilosebaceous birimler (kıl folikülleri ve yağlı sebumun salgılanmasına yol açan sebase bezler) olarak bilinir.

Sebum, cildi rahatlatıcı ve nemli tutmaya yardımcı olan koruyucu bir role sahiptir. Ancak sebum fazla üretildiğinde deriden dökülen epidermal hücreler İle tıkanarak gözeneklerde tıkaçlar oluşturabilir. Bu tıkanıklıklara komedonlar denir; siyah komedonlar “açık komedon” olarak bilinir. Beyaz başlı komedonlar (beyaz noktalar) “kapalı komedonlar” olarak bilinirler. Siyah noktalar havaya açıktır; ucu siyaha dönüşür; çünkü sebum okside olurken beyaz noktalar havaya açık değildir.

Komedonlar, akne lezyonunun aşağıdaki üç grubundan birine girer:

  1. Komedonlar: Siyah nokta ve beyaz nokta (noninflamatuar akne)
  2. Püstüller (irine sahip iltihaplı sivilceler) ve papüller veya nodüller (sert ve ağrılı olabilen ve birden fazla kıl follikülü içerebilen derin inflamasyonlu lezyonlar)
  3. Kistler (büyük nodüller)

Siyah Nokta Nedenleri Nelerdir?

Siyah noktaların iyi tanımlanmış bir patogenezi vardır. Gözenekler aşağıdaki süreçle tıkanırlar:

  1. Yağ bezleri sebumu aşırı üretir (ve cilt hücresi aşırı büyümesi bir faktör olabilir).
  2. Aşırı sebum, ölü cilt hücreleriyle birlikte toplanır ve kıl folikülünü (kıl kökünün tabanı veya kökünde büyüyen) engeller.
  3. Açık komedon sebumun bu tıkanıklığını havaya çıkarır, yağlı, mumlu bir maddenin oksidasyona uğramasına, siyah bir renge dönüşmesine neden olur.

Yukarıda belirtildiği gibi, siyah noktalar anormal sebum salgısının bir sonucudur. Genellikle cilt hücrelerinin aşırı büyümesiyle kombine edilir ve tıkanmış gözeneklere neden olur. Bu işlemi anlarken fazla sebum üretiminin nedenleri daha az açıktır.

Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklik, fazla sebum üretimine yönelik en yaygın tetikleyicidir. Menstrüel dönemler, hamilelik ve doğum kontrol hapları nedeniyle meydana gelen değişiklikler daha az yaygındır.

Erkek cinsiyet hormonu androjen, sebumun daha fazla salgılanmasını ve cilt hücrelerinin daha yüksek değişmesine neden olmasını tetikliyor ve ergenlik döneminde üretimi hem erkek hem de kız çocuklarda artar.

Yetişkin kadınlarda androjen hormonlarının aşırı miktarı, siyah nokta ve diğer akne formları ile hirsutizm (aşırı kıl büyümesi) riskini artırabilir. Androjen rahatsızlıkları da polikistik over sendromu (PCOS) ile bağlantılıdır ve akne PCOS’lu kişilerde daha fazla görülür.

Akne ve siyah nokta oluşumunda diğer faktörler şunlardır:

  • Gözenekleri tıkayan veya bloke eden kozmetik ürünleri, temizleyiciler ve kıyafetler
  • Aşırı terleme veya yüksek nem
  • Beslenme faktörleri, hızlı cilt hücresi değişimini teşvik eden hastalık veya ilaçlar
  • Bazı steroid ilaçlar akneleri daha da kötüleştirir veya benzer cilt kabarcıklarına neden olur.

Zayıf hijyen siyah noktalara neden olur mu?

Akne nedenleri ile ilgili pek çok efsane vardır. Genel olarak, siyah noktalar ve akne oluşumu aşağıdakilerin sonucu değildir:

  • Zayıf hijyen veya yetersiz yüz yıkama (aşırı yıkama veya ovma, siyah noktaları kötüleştirebilir)
  • Çikolata, kuruyemiş ya da yağlı gıdalar

Siyah Nokta Belirtileri Nelerdir?

Akne esas olarak yüzü etkiler; ancak üst gövde ve üst kolları da etkileyebilir. Siyah noktalar, komedonlara bulaşmamış, iltihap bulunmayan bir akne özelliğidir.

Komedonlar enfekte olduğunda ve iltihaplandığında, iltihaplı akne olur. Cilde herhangi bir sayıda organizma bulaşmış olabilirken, en sık rastlanan suçlu “Propionibacterium acnes” denen bir bakteridir. Bu tip enfeksiyon genellikle papül, püstül, nodül veya kiste yol açar. Kistik akne, şiddetli bir inflamatuar aknedir.

Ayrıca BakınızKistik Akne Hakkında Bilgiler

Siyah noktalar doğrudan semptomlar üretmeyebilir; varlıkları yalnızca cilt yüzeyinde siyah sivilce görünümü ile belirtilebilir.

Tahriş ve ağrı gibi belirtiler siyah noktalarla birlikte görülebilir, ancak bunlar aknenin daha şiddetli formlarına dönüşmesi ile daha sık görülür.

Bununla birlikte, siyah noktalar sıklıkla aşağıdaki örnekler de dahil olmak üzere çeşitli psikososyal belirtilere neden olur:

  • Akne sorunu olan ergenlerin (ve yetişkinler), çoğunlukla psikolojik ve sosyal nedenlerden ötürü yaşam kalitesi düşebilir.
  • Yalnızca enfeksiyona uğramamış siyah noktaları içeren yumuşak akne formlarının psikososyal etkileri, şiddetli sivilceye nazaran daha hafif olmasına rağmen, benlik saygısı, beden imajı ve ilişkiler için hala olumsuz etkileri vardır.
  • Yapılan araştırmalar, akneli kişilerin akran baskısı yaşadıklarını göstermektedir.
  • Utangaçlık ve azalmış benlik saygısı, siyah noktaları olan ergenlerin yarısını etkileyebilir.
  • Akne sorunu olan ergenler, alay konusu olmamak ya da insanların akneleri hakkında soru sorulması gibi nedenlerden dolayı çekimser olabilirler ve insanlardan kaçabilirler.
  • Akneden kaynaklanan hisler, aktivitelerden kaçınma gibi sosyal problemlere neden olabilir.
  • Siyah noktalardan kaynaklanan ağrı veya deri tahrişi, uyku sorunları yaratabilir.

Siyah Nokta Teşhisi

Siyah noktalar genellikle endişeye neden olmaz ve birçok kişi bunun için doktora gitmeyebilir. Çoğu zaman, insanlar siyah noktaları kendileri kontrol altına alırlar, bazen etkililik veya güvenlik kanıtı olmasa bile popüler olan yanlış yönlendirmelere başvururlar. Tercih edilen siyah nokta temizleme tedavileri için aşağıya bakınız.

Sadece siyah nokta sorunu için “hafif akne” teşhisi konabilirken, doktorlar ve dermatologlar psikolojik etkileri üzerinde de durabilirler.

Bir doktorun sorunu teyit etmesi sadece muayene yoluyla olur.

Doktor, örneğin bir akne vakasının kortikosteroidler gibi ilaçların kullanılmasından kaynaklanmadığını onaylamak için tıbbi geçmişe dair sorular yöneltebilir.

Teşhis, siyah noktaları hafif, orta veya şiddetli akne parçası olarak nitelendirmeyi içerebilir. Bu, psikososyal etkilerin olasılığını belirlemeye yardımcı olur (bu etkiler çoğu yara izine neden olan akne ile ilişkili olmasına rağmen) ve tedaviye ihtiyaç olup olmadığı belirlenir.

Örneğin kistik akne, genellikle 100’ün üzerinde komedonun yanı sıra beş veya daha fazla kist bulunduğu zaman teşhis edilen ciddi bir formdur.

Akne şiddetinin üç derecesi, komedon (siyah uçlu veya beyaz kafalı), inflamatuar lezyon (papül, püstül veya nodül) ve kist olmak üzere üç tip lezyon varlığı ve sayısı tarafından genel olarak tanımlanır. Bir dizi tanılama kılavuzları ve derecelendirme ölçekleri benzer yaklaşımlar benimser.

Siyah Nokta Tedavisi

Kendi başlarına sınırlı sayıda siyah nokta sahibi olmak hafif akne olarak sınıflandırılır. Akne ciddiyetine göre tedavi edilir, bu nedenle siyah noktalar tedavi gerektirmeyebilir ve problem genellikle uzun süre sonra bile olsa kendiliğinden çözülür. En şiddetli etkilerini kontrol etmek ve yara izini önlemek için daha şiddetli akneler daima tedavi edilmelidir.

Akneli hastaların bir doktorun sunduğu tedavilerin bile akneyi çabucak temizlemediğini bilmeleri önemlidir. Akne için birçok ürün reçetesiz olarak mevcuttur ve büyük oranda bir “mucize tedavisi” sunduğu bildirilir. Birçoğunun bilimde bir yere sahip olmadığı hatırlanmalıdır ve bu tür ürünlere gerçekçi beklentilerle yaklaşmak mantıklı değildir.

Cildin normal günlük temizliği akne tedavisinin bir parçasıdır. Bununla birlikte, fırçalama veya daha yüksek yıkama frekansı ile başka hiçbir gelişme görülmemektedir. Aslında aşırı yüz yıkama tahrişe neden olabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir.

Siyah noktaları olan ve başka akne lezyonu bulunmayan insanların, benzoil peroksit içeren bir jel, krem veya yıkama losyonu kullanmaları yararlı olabilir. Bu ürünler eczanelerde bulunur ve komedolitik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir, yani sebum tıkanıklarını parçalamaya ve bakterilerin neden olduğu iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olurlar.

İnflamatuar olmayan akne (beyaz başlı bezler ve siyah uçlar) için reçeteli tedaviler, tüketici ürünlerinden daha etkili olma eğilimindedir. Bu, jel veya retinoid içeren losyonlar (vitamin A), antibiyotikler, benzoil peroksit (antibakteriyel) olabilir. Bu seçenekler ayrıca kombinasyon tedavileri olarak da öngörülmüştür. Bu ürünler, özellikle gebelikte olumsuz etkilere neden olabilir ve yalnızca doktor tarafından önerilirse kullanılmalıdır.

Oral antibiyotikler hafif akne tedavisinde kullanılabilir, ancak bunlar iltihap olmayan siyah noktalar için özel bir tedavi değildir. Hormonal ajanlar, örneğin oral kontraseptif hap, sebum üretimi problemine yardımcı olabilir.

Şiddetli iltihap lezyonları dermatologlar tarafından tek tek tedavi edilebilir. Diğer tedavilerin yardımcı olmadığı durumlarda siyah nokta da dahil olmak üzere basit komedonlar, gözenekleri tıkayan malzemeyi çıkarmak için özel olarak tasarlanmış bir alet kullanılarak tedavi edilebilir. Bu gibi mekanik girişimler, özellikle akne hastası tarafından denendiğinde sorunu daha da kötüleştirir veya yara izi yaratma riski taşır. Uzman tarafından yapılmalıdır.

Siyah Noktalar Nasıl Önlenir?

Siyah nokta ve diğer akne problemlerine neden olan başlıca risk faktörleri kaçınılmazdır. Örneğin ergenlik döneminde hormonal değişiklik kesinlikle önlenemez. Ancak, aşırı sebum üretiminin olumsuz etkilerinin kötüleşmesini önlemenin yolları vardır:

  • Siyah noktalar ile ilgili güvenilir olmayan uygulamalardan kaçının.
  • Cildin nefes almasına izin vermeyen dar giysiler kullanmaktan kaçının ve cildi tıkayan kozmetiklerden kaçının.
  • Çok nemli hava koşullarından ve aşırı terlemekten kaçının.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status