5 Farklı Sahtekarlık Sendromu Türü (Her Biriyle Savaşmanın 5 Yolu)

Sahtekarlık Sendromu İle Nasıl Başa Çıkılır?

Kendi yolunuzdan çıkmak ve başarınıza sahip çıkmak için ipuçları:

Aldığınız işi yapacak kadar iyi olmadığınızı ve patronunuzun bunu her an çözebileceğini hiç hissettiniz mi? Ya da belki de tanıdığınız diğer herkes bunu tamamen anlamış olsa da, sadece bir ev satın alma ya da bir çocuk yetiştirme yeteneğine sahip bir yetişkin gibi davrandığınızı hissettiniz.

Spoiler uyarısı: Çoğu insan da bu şekilde hissetti.

Hayatlarımızı, işlerimizi ve ilişkilerimizi başarılı bir şekilde yönettiğimize dair ne kadar kanıt olursa olsun, çoğumuz aslında başkalarının sandığı kadar yetenekli veya zeki olmadığımıza dair yanlış inançlara sahibiz. Buna sahtekarlık sendromu veya sahtekarlık fenomeni denir.

Bu bir teşhis veya tıbbi bir sorun değil, kendinden şüphe duymaya, kendi kendine olumsuz konuşmaya ve kaçırılan fırsatlara yol açabilecek bir düşünme kalıbıdır.

PsyD’den psikolog Susan Albers, “Herkesin tam olarak ne yaptığını bildiği duygusu, ama siz kendinizi kaybolmuş hissediyorsunuz” diyor. “Çevrenizdeki insanların neden bahsettiğinizi bilmediğinizi anlayıp sizi sahtekar olarak ifşa edeceğinden korkuyorsunuz.”

Sahtekarlık sendromunun en kötü yanı? Ciddi derecede olumsuz sonuçları olan bir döngüye kolayca dönüşebilir. Ancak onu tanımak ve onu aşmak için gerekli araçlara sahip olmak, kendi yolunuza çıkmanızı engelleyebilir.

Sahtekarlık sendromu: Bir sahtekar gibi hissetmek

Kendini bir sahtekar gibi hissettiysen, yalnız değilsin. Bir çalışma, 10 yetişkinden 7’sinin bunu bir noktada deneyimlediğini tahmin ediyor.

“1970’lerde yapılan orijinal sahtekarlık sendromu çalışması, kendi başarılarını kendilerine atfetmekte güçlük çeken, yüksek başarılı kadınlar etrafında dönüyordu. Ancak bugüne kadar hızla ilerlediğinizde erkekler, kadınlar ve herkes bu fenomeni yaşıyor ”diyor Dr. Albers.

İlginç bir şekilde, çoğu doktor, avukat, akademisyen ve ünlü de dahil olmak üzere kendilerini dolandırıcılık gibi hissetme olasılığı en yüksek olanlar çalışkan, başarılı ve mükemmeliyetçi kişilerdir. Dr. Albers, “Einstein bile araştırmasının hak ettiğinden çok daha fazla ilgi gördüğünü düşündüğünü söylemişti.

Sahtekarlık sendromu, aşağıdakiler dahil birçok şekilde kendini gösterebilir:

İş yerinde: Sahte bir zihniyete sahip insanlar, başarılarını genellikle kendi yeteneklerinden ve iş ahlakından ziyade şansa bağlar, bu da onları zam istemekten veya bir terfi için başvurmaktan alıkoyabilir. Ayrıca, belirledikleri imkansız derecede yüksek standarda ulaşmak için kendilerinin fazla çalışmak zorunda olduklarını hissedebilirler.

Evde: Herhangi bir ebeveyn muhtemelen bir çocuk yetiştirme sorumluluğu konusunda bilgisiz, beceriksiz ve tamamen hazırlıksız hissettiği bir anı hatırlayabilir. Bu duygular kontrol edilmezse, ebeveynler çocuklarının hayatını alt üst etme korkusuyla çocukları için kararlar vermekte zorlanabilir.

Okulda: Öğrenciler sınıfta konuşmaktan veya öğretmenlerin ya da sınıf arkadaşlarının kendilerinin habersiz olduğunu düşünmesinden korkarak sorular sormaktan kaçınabilir.

İlişkilerde: Bazı insanlar, önemli bir başkasından aldıkları sevgiye değmediklerini ve partnerlerinin aslında o kadar da harika olmadıklarını keşfedeceğinden korkarlar. Dr. Albers, “Bazen insanlar bu ilişkiyi kendi kendilerine sabote ediyor ve diğer kişi yapamadan bitiriyor” diyor.

Kendinden şüphe duyma duyguları çok fazla korku, endişe ve stres uyandırabilir. Çalışmalar, sahtekarlık sendromunun tükenmişliği artırırken iş performansında ve iş memnuniyetinde düşüşe yol açabileceğini ileri sürdü. Aynı zamanda anksiyete ve depresyonla da bağlantılı.

Sahtekarlık sendromunun üstesinden nasıl gelineceğine dair ipuçları:

Sahtekarlık sendromunun üstesinden gelmek, kendi potansiyelinizi tanımak ve başarınızı sahiplenmekle başlar. Dr. Albers şu önerileri sunuyor:

Duyguları gerçeklerden ayırın: Muhtemelen hayatınızın bir noktasında sahtekarlık sendromunun ortaya çıktığını hissedeceksiniz. Dr. Albers, “Bu duygulara hazır olun, onları gözlemleyin, onlara dikkat edin ve yanıt vermeye hazır olun,” diyor. Bunların doğru olduğu anlamına gelmediğini düşündüğünüz için bunun farkında olun. “Zihniniz” Neden bahsettiğimi bilmiyorum “derse, kendinize bildiğinizi düşündüğünüzden daha fazlasını bildiğinizi ve öğrenebildiğinizi hatırlatın.”

Başarılarınızı not edin: Kendinizi daha az hissettiğiniz anlarda, başarılarınızı somut bir şekilde hatırlatmak faydalı olabilir. Yöneticiniz size bir projedeki mükemmel çalışmanızı tanıyan bir e-posta gönderdiğinde, bu e-postayı özel bir klasöre kaydedin. Çocuğunuz size ne kadar harika bir ebeveyn olduğunuzu söyleyen bir kart yaparsa, onu hiçbir şeyin yolunda gitmediğini hissettiğiniz bir günde görebileceğiniz buzdolabına asın.

Karşılaştırmayı bırakın: Başkalarınınkiyle karşılaştırmak yerine kendi başarılarınızı ölçmeye odaklanın. Örneğin, kendi hayatınızı özenle seçilmiş bir etkileyicinin sosyal medya akışıyla karşılaştırmak, ölçüsüz hissetmeniz için bir tuzaktır.

Sahtekarlık sendromunu tersine çevirin: Akıllı, yüksek başarıya sahip insanların çoğu zaman sahtekarlık sendromu ile uğraştığını unutmayın. Bu yüzden, onu kendi içinde tanımış olman, senin hakkında çok şey söylüyor. Dr. Albers, “Gerçek sahtekarlar bu duyguya sahip değiller” diyor. İlerlemeye devam etmek için bu motivasyon olsun.

Başkalarıyla konuşun: Bazen sizi tanıyan ve sizi destekleyen biriyle güzel bir sohbet, sahtekarlık duygularınızın normal ama aynı zamanda mantıksız olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Bir terapistle konuşun: Bir terapist, sahtekarlık sendromuyla ilişkili duyguları tanımanıza ve bunları aşmak için yeni davranışlar yaratmanıza yardımcı olabilir. Dr. Albers, “Eylem gerçekten bunun üstesinden gelmeye yardımcı oluyor” diyor. “Bunu yapamam” düşüncesine takılıp kalmakla değil, harekete geçip ilerlemenizi sağlamakla ilgili. “

Kendinden şüphe duymak felç edici olabilir. Ama artık bu duyguları nasıl tanıyacağınızı ve onlarla nasıl başa çıkacağınızı bildiğinize göre, sahtekarlık döngüsünde sıkışıp kalmak yerine ilerlemek için çaba gösterebilirsiniz.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status