Anjiyo Ameliyatı Kasıktan Nasıl Yapılır?

Kalp ve damar sorunu yaşayan hastaların, kasıklarından tüpler aracılığıyla görüntüleme yapılabilmesi mümkündür. Bu görüntüleme, doktorların kalp damar yolu tıkanıklıkları ve diğer herhangi bir sorunu çözümleyebilmeleri için önemlidir. Bu aşamada özellikle tercih edilen yollardan biri kasık anjiyosudur. Kol ve bilekten atardamar ile görüntüleme de yapılabilir. Ancak kasık yolu ile anjiyo doktorların daha detaylı olduğu için tercih ettiği en eski seçimdir.

Kasık Yolundan Anjiyo Olmanın Aşamaları

Daha önceden özel odaya alınmış olan hasta, ameliyat için hazırlanır.  İlk adımda hastanın ameliyat edilecek bölgesi dezenfekte edilir. Ameliyatlarda mikrop, ciddi bir sorundur. Bu nedenle yeterli temizlik yapıldıktan sonra hastaya ameliyat bölgesi açıkta kalan kıyafet giydirilir. Ameliyata başlarken lokal anestezi tercih edilir. Sonrasında ameliyat başlar.

Damar girişi olan bölgeye kasıktan oldukça ince görünen bir tüp yerleştirilir. Tüp içerisine ikinci bir tüp daha konulur ki daha bu diğerine göre daha incedir. İkinci tüpün, birincisi ile birlikte incelenmek istenen bölgeye kadar ilerlemesi sağlanır. Olabildiğince hızlı yapılan bu işlem hastada acı ya da ağrı oluşumuna neden olmaz. İlerleme kaydı, doktorlar tarafından monitörden takip edilir.

Damar Tıkanıklığı Tespiti ve Ameliyat Sonrası

Kalp damarına gelen tüpler aracılığıyla, tüm vücuda ilaç yayılır. Damarlar arasına hızla yayılan ilaç ile birlikte resimler de monitöre verilir. Ameliyatın asıl amacı tıkanıklıkları tespit etmektir. Bu işlemlerin tamamı en fazla yarım saat sürecektir. Tüpler geri alındıktan sonra girilen damarın olduğu kısma, gerekli müdahale yapılarak kanama engellenir. Doktorlar hastanın ameliyat sonrasında gözlem altında kalmasını ister. Herhangi bir ağrı olmaksızın hastaya verilen sıvı, sızı hissettirebilir.

Anjiyo Sonrası İzlenmesi Gereken Yol

Hasta; eve geldikten sonra tek başına kalmamaya özen göstermeli, oturup kalkarken destek almalıdır. Hızlı hareketlerden çekinmeli ve uzunca bir süre uzanır pozisyonda kalınmalıdır. Ameliyat bölgesinde şişkinlikler ortaya çıkabilir. Bu normal bir sonuçtur. Bir ya da iki hafta sonra vücudun şişkinliği azalacaktır. Hastanın 24 saat geçtikten sonra duş almasında sakınca yoktur. Şiddetli olmadığı sürece ağrı gözlemlenirse ağrı kesici ile yatıştırılabilir. Anjiyo olduktan sonra ameliyat yerinde kanama meydana gelirse doktora gösterilmesi gerekmektedir.

Anjiyo Olmanın Riski Bulunuyor mu?

Kasıktan yapılan anjiyo, kol ve bilekten yapılana nazaran daha yorucu ve zahmetlidir. Bu ameliyat sonrasında hasta, diğerlerinde olduğu gibi bir süre sonra evine dönebilecektir. Ancak bazı özel durumlar için kasıktan yapılması zorunludur. Hangi anjiyo türünün daha büyük bir avantaja sahip olduğu tartışılır. Doktorun yönlendirmeleri ile uygun olan ameliyata karar verilmelidir. Her anjiyo çeşidinin küçük de olsa ölüm ve felç riski vardır.

Kendi sorularınız, deneyimleriniz ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorum bölümünden okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Önerilen Makaleler:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status